Pieni merenneito, sinäkin kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Kuva: Shutterstock
Pieni merenneito, sinäkin kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Kuva: Shutterstock

Uusi Instagram-hitti vastustaa epärealistisia kauneusihanteita.

Merenneidot – ihania! Reidet – monelle naiselle jostain syystä kehon suurin murheenkryyni.

Nyt nämä kaksi asiaa ovat kuitenkin yhdistäneet voimansa taistelussa ulkonäköpaineita vastaan. Instagramin tuoreimmassa villityksessä tavalliset naiset jakavat innoissaan kuvia ihan tavallisista koivistaan, jotka kapenevat ylhäältä alaspäin ja reisien kohdalta koskettavat toisiaan. Jalat siis muistuttavat erehdyttävästi merenneidon pyrstöä.

Instagramissa avainsanalla #mermaidthighs (suom. merenneitoreidet) levitetään kehopositiivisuuden ilosanomaa ja painotetaan, että jokainen vartalo on hyvä juuri sellaisenaan.

Merenneitoreisien välissä ei ole ”reisivakoa” (eng. thigh gap”), joka on pyörinyt pari vuotta sometrendinä. Eivätkä kuvia jakavat naiset sitä  kaipaakaan. Heidän sanomansa kuuluu: ”Jos reitesi koskettavat toisiaan, olet yhden askeleen lähempänä merenneitoutta. Eli kuka oikeastaan on se voittaja?”

(Reisivakovillitys on vuodesta 2014 lähtien levinnyt laajasti verkossa. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että reidet eivät kosketa toisiaan, vaikka painaisi jalkansa yhteen. Netissä on viime vuosina jaettu paljon vinkkejä siitä, kuinka sen voi saavuttaa. Asiantuntijoiden mukaan rako reisien välissä ei kuitenkaan liity treenaamiseen tai välttämättä edes laihduttamiseen. Raon tai raottomuuden määrää lantion luuston rakenne.)

Tällaisia kuvia ihmiset ovat Instagramissa jakaneet:

 

#MermaidThighs Mermaids have always had a special meaning to me. They represent grace and beauty but also a freedom and carefree attitude that growing up, I fantasized having. I used my imagination and evisioned myself as Ariel or Madison or any other mermaid to escape difficult situations when I was young. Getting a mermaid tattoo on my thigh (what a coincidence) signified a personal achievement of mine: finally being comfortable in who I am and what I look like. Last month, I had the pleasure of partaking in #projectmermaids where I literally BECAME a mermaid. Everyone who knows me, knows it was a dream come true. My mom and I got super emotional seeing the photos because it's so much more than a tail. It symbolized my journey through domestic violence and self esteem issues. Now, with this hashtag going viral, I hope that women who feel pressure to look a certain way or feel insecure with their bodies, see this as a chance to celebrate their bodies...because who doesn't want to be a mermaid!? #vivalacurvy #RealTalk #bodypositive #effyourbeautystandards #honormycurves #celebratemysize #bodydiversity

A photo posted by Ana Laura (@viva_la_curvy) on

 

Oh my God! Our secret is out, yes, me too, #mermaid - #siren! 😂 🐳 RUSSIA 🇷🇺 #mermaidthighs

A photo posted by Диляра Ильдаровна Ларина (@dilarina) on

”Voi hyvä luoja! Salaisuutemme on paljastunut”, Instagram-käyttäjä Dilarina kirjoittaa.

Ei pelkkää ihanuutta?

Monet ovat kiitelleet merenneitoreisitempausta somen parhaaksi ilmiöksi aikoihin. Everyday Feminism -sivuston päätoimittaja Melissa Fabello kuitenkin huomauttaa Twitterissä, että positiiviseksi tarkoitetulla tempauksella on negatiivinenkin puoli.

Hänen mielestään on haitallista yrittää tehdä ”merenneitoreisistä” uusi ”reisivako”, koska se saattaa vain luoda uuden ulkonäköpaineen vanhan päälle. Lisäksi hän toteaa, että suurin osa nyt omia reisiään jakavista ihmisistä on hoikkia naisia, joten kuvilla ei rikota kovinkaan monta ulkonäkönormia.

Ja vaikka tempauksen tarkoituksen on levittää kehopositiivisuutta, moni on erehtynyt merenneitoreisiä ihastellessaan haukkumaan ihmisiä, joilta löytyy esimerkiksi reisivako.

”Olen innoissani merenneitoreisistä, mutta muistakaa, ettei samalla ole mitään syytä häpäistä ihmisiä, joilla on reisivako”, eräs Twitter-käyttäjä kirjoittaakin

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.