Salasana on oiva keino muistuttaa itsellesi päivittäin, mitä elämässä tahdot. Kuva: Shutterstock
Salasana on oiva keino muistuttaa itsellesi päivittäin, mitä elämässä tahdot. Kuva: Shutterstock

Onnistunut elämänmuutos voi alkaa vaihtamalla tietokoneeseen uuden salasanan.

Kuinka houkuttelevalta tuntuisikaan tehdä totaalinen elämänmuutos kertarysäyksellä. Harmi vain, että silloin aivot eivät ehdi leikkiin mukaan ja tuloksena on todennäköisesti repsahdus. Usein syynä on yksinkertaisesti unohdus: self help -opus jää nurkkaan pölyttymään ja Facebookin onnellisuushaaste kuivahtaa alkutekijöihinsä.

Mutta entä jos oman uudenvuodenlupauksen rustaisi paikkaan, jossa sen näkemiseltä ei yksinkertaisesti voisi välttyä – kuten oman tietokoneen salasanaksi? Liikunnanvihaajalle voisi toimia mantra ”HyväoloJu0ksulenkiltä”, heikosta itsetunnosta kärsivälle taas ”R11tänJuuriTällais3na”.

Teho piilee toistossa. Tietokoneen tai sähköpostin salasana on pakko palauttaa mieleen ja kirjoittaa uudelleen kerta toisensa jälkeen, päivästä päivään. Ja jankkaamistahan aivot nimenomaan vaativat, sillä uuden tavan oppimiseen tarvitaan jopa 100 000 toistoa.

Menetelmää kokeilevan kannattaa pysytellä konkreettisissa ja pienissä lupauksissa. Silloin mantra ei menetä niin helposti tehoaan. ”HalaaPuolisoasiJokapä1vä” toimii paremmin kuin ”KasvaParemmaksiIhmiseks1”.

Mutta voiko noin pieni viilaus muka oikeasti toimia? Ainakin kiinalaisen Mauricio Estrellan tarina vakuuttaa. Mies nimittäin kertoo muuttaneensa salasanojen avulla koko elämänsä.

Pari vuotta sitten Mauricion elämä polki paikallaan. Mies oli kivuliaan avioeron masentama. Hän kaipasi muutosta, mutta puhti ei riittänyt rutiinien rikkomiseen.

Sitten tuli päivä, jona Mauricion työkone kehotti vaihtamaan salasanan, niin kuin se teki aina kuukauden välein. Mauricio päätti tehdä salasanastaan päivittäisen muistutuksen siitä, että on aika päästää ex-vaimosta irti. Salasanaksi tuli ”anna hänelle anteeksi”.

Mauricion ihmetykseksi menetelmä toimi. Hän piristyi ja leppyi vähitellen eksälleen. Kun salasana taas vanheni, Mauricio mietti seuraavan etapin ja keksi: ”lopeta tupakointi kokonaan”. Seuraava salasana oli ”säästä Thaimaan-matkaa varten”.

Kuinkas sitten kävi? Mauricio lopetti tupakoinnin saman tien ja pääsi parin kuukauden päästä Thaimaan-matkalle.

Ei pöllömpi saldo parista salasanasta.

Lähde: Medium.com

Lue myös:

15 pientä ja helppoa tapaa tehdä elämänmuutos

Näin onnistut elämänmuutoksessa – 9 keinoa saavuttaa hyvä olo pysyvästi