Kuva: Shutterstock
Kuva: Shutterstock

Puhelin putosi vessanpönttöön, apua! Tavallinen riisi ei olekaan veteen pudonneen kännykän hyvä kuivattaja – kokeile pikariisiä.

Kännykkä taskussa vessaan, ei hyvä juttu. Voi nimittäin käydä niin, että reissun jälkeen puhelin on entinen – tai ainakin lähellä sitä. Mikä avuksi?

Vanha konsti on ollut laittaa puhelin tavallisen riisin sekaan kuivumaan. Mutta nyt Gazelle-sivusto on testannut asian ja havainnut että kyseessä onkin urbaanilegenda. Riisi nimittäin imi vettä kaikkein huonoiten testatuista aineista.

Mutta ei hätää. Kotisi kaapeista saattaa silti löytyä tilanteen pelastaja. Voittajaksi selviytyivät silikageeli (eli esimerkiksi jotkut kissanhiekat), couscous ja pikariisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä vielä Gazellen ohjeet märän puhelimen pelastamiseksi:

1. Ota se pois vedestä. Heti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Sammuta laite, jos virta on yhä päällä. Näin ehkäiset oikosulun.

3. Irrota, jos mahdollista, puhelimesta sim-kortti, akku, muistikortti ja takakansi. Näin kuivuminen helpottuu.

4. Huuhtele. Jos pudotit puhelimesi likaiseen veteen, huuhtele se. Puhelimesi on jo kastunut, joten pieni huuhtelu ei haittaa vaan on hyödyllinen puhdistaja.

5. Kuivaa. Ravistele kaikki mahdollinen vesi pois, kuivaa pyyhkeellä, vettä kestävällä imurilla tai viileällä hiustenkuivaajalla.

6. Avaa se. Jos puhelimesi on mahdollista avata esimerkiksi ruuvimeisselillä, avaa se. Se tosin vie oikeuden puhelimen takuuhuoltoon, mutta niin vei jo puhelimesi kastuminenkin (puhelimissa on yleensä anturi, jonka avulla kastuminen on mahdollista selvittää huollossa jälkikäteen).

7. Anna kuivua, mieluiten kuivassa ja lämpimässä paikassa. Voit käyttää apunasi tiivistä, pikariisillä tai silikageelillä täytettyä astiaa tai antaa puhelimen kuivua sellaisenaan pöydällä.

8. Älä avaa. Anna puhelimen kuivua rauhassa muutaman päivän ajan.

9. Kokeile käynnistää puhelin. Muistithan ladata luuriasi? Jos se ei käynnisty, kokeile vaihtaa tai vaihdatuttaa akku. Vaikka puhelin ei toimisi kunnolla, synkronointi eli tiedon siirto puhelimelta koneelle saattaa silti toimia. Ota talteen ainakin sim-kortti ja muistikortti, niillä voi ehkä pelastaa osan puhelimessa olleesta datasta.

Lähde: Gazelle

Lue myös:

Vanhoista nokialaisista maksetaan yllättäviä summia

Sisältö jatkuu mainoksen alla