Pokémon Go -peli villitsee ihmisiä ympäri maailman. Tämä kuva on New Yorkista. Kuva: Reuters
Pokémon Go -peli villitsee ihmisiä ympäri maailman. Tämä kuva on New Yorkista. Kuva: Reuters

Pokémon Go ampaisi heti mobiilisovellusten kauppojen myyntikärkeen. Oletko sinä ladannut jo oman pelisi?

Lauantaina Suomessa julkaistu Pokémon Go niittää suosiota ja koukuttaa pelaajia. Sovellus on noussut heti esimerkiksi Applen App Storen ilmaisten sovellusten top-listan ykköseksi.

Peli julkaistiin aiemmin muun muassa Yhdysvalloissa ja Australiassa. Siellä Pokémon Go -sovelluksesta on tullut paikoitellen jopa ladatumpi kuin Tinderistä.

Lue lisää: Pokémon Go on aiheuttanut myös parisuhdeongelmia ja pelkotiloja

Suomen ja monen muun maan lanseerauspäivä ei mennyt täysin odotetulla tavalla. Monet pelaajat kertoivat lauantaina Twitterissä ongelmista, jotka koskivat pelin lataamista ja käynnistämistä. Osa tuskaili pelipulmien kanssa vielä sunnuntaiaamunakin.

Huffington Postin mukaan palvelimet saattoivat kaatua useammasta syystä. Peli julkaistiin lauantaina 26 maassa ja uusien pelaajien määrä oli liikaa servereille.
Myös hakkereiden epäillään vaikuttaneen pelin kaatumiseen.

 

”Metsään Pokémon-hilloja keräämään”

Pokémon Go -pelissä ravataan pitkin katuja sekä muita maastoja virtuaalihahmojen perässä. Hahmoja löytyy sisätiloistakin, mutta pelaajien pitää oikeasti vaeltaa myös ulkona löytääkseen Pokémoneja.

He voivat napata ja kouluttaa reaalimaailmassa näyttäytyviä hahmoja älypuhelimensa kameran avulla. Osa yhdistää pelimatkalle roskapussin viemisen tai kauppareissut.

Kaupungilla poukkoilu näyttää monen mielestä hauskalta ja on hyödyllistäkin.

Monet ovat saaneet uutta kipinää ulkoiluun. Jotkut sanovat lähtevänsä nyt mielellään esimerkiksi ulkoiluttamaan koiraa, vaikka pidemmille lenkeille.

 

Helsingin Sanomien mielipidepalstalla on julkaistu sunnuntaina kirjoitus, jossa myös kritisoidaan Nintendon uutuuspeliä. Kirjoittajan mukaan nuoret voisivat pelaamisen sijaan tai sen lisäksi tehdä jotain hyödyllistä oman elämänsä sekä  Suomen kansantalouden hyväksi.

”Ehdotus Nintendolle: kehittäkää peli, jossa pelaajat etsivät marjoja metsästä.”

– Ehdotus Nintendolle: kehittäkää peli, jossa pelaajat etsivät marjoja metsästä. Yksi olio voisi olla varvullinen mustikoita tai puolukoita, yksi olio kymmenen hillaa. 10–20 oliosta kertyisi litra marjoja. Kaikki nuoret, joilla ei ole kesätöitä, metsään vaan Pokémon-hilloja keräämään. Myös mustikkasato on tänä vuonna runsas, kouvolalainen Liisa Nyqvist kirjoittaa.

Mitä mieltä sinä olet: onko Pokémon Go -peli hitti vai huti? Kerro mielipiteesi ja keskustele asiasta alla olevassa kommentointikentässä.

 

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Kysely

Aiotko kokeilla Pokémon Go -peliä?

Kyllä
Kyllä
76.4%
En, ei voisi enempää kiinnostaa!
En, ei voisi enempää kiinnostaa!
23.5%
Ääniä yhteensä: 102

Kim Kardashian sai kolmannen lapsen, mutta kuka sen synnytti? Ei ehkä kuitenkaan Kylie.

Kardashian-Jennerin tosi-tv-perheen elämässä on riittänyt viime kuukausina säpinää. Vauva-aiheista säpinää.

Millon jonkun on huhuttu olevan raskaana, toinen on kertonut olevansa raskaana ja heti perään kolmas raskausvatsa on alkanut näkyä.

Etkö pysy kärryillä? Lue seuraavat kohdat, niin Kardashian-aiheiset kahvipöytäkeskustelut sujuvat kuin vettä vaan.

 1. Kim Kardashian West, 37, ja räppäri-muotisuunnittelijasiippa Kanye West saivat maanantaina kolmannen lapsen. Parilla on ennestään kaksi lasta, 2-vuotias poika Saint ja 4-vuotias tytär North. Tulokas on tyttö. Kim tiedotti lapsen syntymästä Twitterissä ja kotisivuillaan.

   

 2. Lapsen synnytti sijaissynnyttäjä. Kim on kertonut kärsineensä aiemmissa raskauksissaan pre-eklampsiasta eli raskaudenaikaisesta verenpaineen noususta, joka ennen tunnettiin myös raskausmyrkytyksenä. Lisäksi häntä vaivasi istukan poikkeava kiinnittyminen eli placenta accreta. Kolmannen raskauden riskien vuoksi pariskunta päätyi käyttämään sijaissynnyttäjää.
 3. Kimin ja Kanyen (eli Kimyen) käyttämän sijaissynnyttäjän henkilöllisyys on toistaiseksi pidetty salassa. Villeimmissä teorioissa on päätelty, että Kimin sijaissynnyttäjä olisi 20-vuotias siskopuoli ja meikkimoguli Kylie Jenner, jonka huhutaan olevan raskaana.
 4. Kylie ei ole vahvistanut raskauttaan ja on pitänyt vatsansa huolella piilossa sosiaalisessa mediassa. Kokovartalokuvien sijaan hän on julkaissut kasvokuvia sekä otoksia menneiltä vuosilta. Hänet on kuitenkin salakuvattu väljissä vaatteissa sen näköisenä, että hän saattaa hyvinkin odottaa lasta.
   

  so... the Holiday Collection launches today 🤩

  Henkilön Kylie (@kyliejenner) jakama julkaisu

   

 5. Viime viikon lopulla huhuttiin, että Kylien synnytys olisi alkanut ja hän olisi sairaalassa. TMZ-sivusto kiirehti kuitenkin kertomaan, että huhuilla ei ole perää – vielä. Sivuston mukaan Kylien laskettu aika on maaliskuussa.
 6. Kylie Jennerin mahdollisen lapsen isä on oletettavasti räppäripoikaystävä Travis Scott, 25. Kylie erosi edellisestä räppäripoikaystävästään Tygasta keväällä 2017 eli mitään varsinaista aikailua nuoret eivät ole harrastaneet.
 7. Kylie on myös kertonut haluavansa lapsia nuorena. ”Minusta tuntuu, että 30 on liian myöhään”, hän totesi Keeping Up With The Kardashian -realityn jaksossa vuonna 2016.
 8. Kolmaskin Kardashian saa lapsen! Joulukuussa myös Khloé Kardashian, 33, vahvisti odottavansa lasta. Hänen raskautensa on edennyt jo kuudennelle kuukaudelle.
   

  ❥ Officially 6 months ❥

  Henkilön Khloé (@khloekardashian) jakama julkaisu

   

 9. Khloén raskauteenkin liittyy pientä draamaa, sillä hän ja ex-puoliso Lamar Odom yrittivät saada lasta yhdessä ollessaan, mutta se ei onnistunut. Syntyvä lapsi on ensimmäinen Khloélle. Koripalloilijapuoliso Tristan Thompsonilla on edellisestä suhteestaan vuoden ikäinen poika.
 10. Muita Kardashian-Jennereiden synnytysikäisiä sisaruksia ovat mallina tunnettu Kendall Jenner, 22, jonka ei toistaiseksi tiedetä tai ole huhuttu odottavan lasta. Siskoksista vanhimmalla, Kourtney Kardashianilla, 38, on kolme lasta ex-puolisonsa Scott Disickin kanssa.

Siis täh? Jos mietit vieläkin, että ketkä Kardashianit ja kuka on kukin, tsekkaa tämä Refinery29-sivuston tekemä ansiokas sukupuu.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00