Newyorkilainen Lauren Singer elää roskattomasti ja väittää, ettei se ole edes kovin vaikeaa.

Pieneen 16 unssin eli noin puolen litran lasipurkkiin mahtuvat kahden vuoden ajalta kaikki roskat, joita newyorkilainen Lauren Singer, 23, ei ole pystynyt kierrättämään tai kompostoimaan.

Määrä on hyvin pieni verrattuna siihen, että Eurostatin toissa vuonna tehdyn tilaston mukaan suomalainen tuottaa keskimäärin 506 kiloa jätettä vuodessa – eli noin 1,4 kiloa päivässä. Roskista vain 34 % päätyy kierrätykseen tai kompostiin. Kaatopaikalle päätyy siis vajaa kilo roskaa päivässä.

Lauren Singer säästää roskia, koska odottaa vielä keksivänsä niille jonkin käyttö- tai kierrätystarkoituksen. Purkissa oleva roska on enimmäkseen muovia. Lauren kertoo elämäntavastaan Trash is for Tossers -sivustollaan, jolta myös kuva roskapurkista löytyy.

Daily Intelligencer haastatteli Laurenia, joka kehuu roskatonta elämäntapaansa helpoksi. Ympäristöalaa opiskellut nainen välttää sellaisten tuotteiden ostamista, jotka voisivat päätyä kaatopaikalle, ja esimerkiksi tekee voiteensa ja deodoranttinsa itse. Ei ehkä mahdotonta, mutta vaatii vaivannäköä.

Lauren on myös lanseeraamassa tuotteita, joissa ei ole turhia kemikaaleja tai pakkauksia. Ensimmäiselle The Simply Co. -tuotteelleen, luonnonmukaiselle pyykinpesuaineelle, Lauren keräsi muhkean yhteisörahoituksen Kickstarterissa.

Lauren on nyt noudattanut elämäntapaansa kaksi vuotta, eikä ilmeisesti ole joutunut sellaiseen tilanteeseen, että jääkaappi hajoaa käyttökelvottomaksi – tosin suurin osa siitäkin kelpaisi uusiokäyttöön, kunhan rotiskon vain saisi raahattua sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen. Jos omat roskat eivät yrityksistä huolimatta mahdu lasipurkkiin, ei siis kannata tuntea huonoa omaatuntoa. Nuorelle kaupunkilaiselle roskattomuus nyt vain on huomattavasti helpompaa kuin sellaiselle, jolle on kertynyt esimerkiksi omakotitalon verran omaisuutta.

Juttua muokattu 30.12.2014: lisätty tieto jääkaapin kierrätysmahdollisuudesta.

Lue myös:

Raha liikkuu nyt somekirppiksillä – kierrättäminen ei ole enää köyhäilyä

Siivoa kotisi ruualla! 5 uskomatonta vinkkiä

Täytä pakastin ja pidä etäpäivä – 7 helppoa ekotekoa

Ruotsin kruununprinsessa Victorian joulutervehdys on täydellistä katsottavaa.

No niin, unohdetaanpas Harry ja Meghan -huuma hetkeksi. On nimittäin perinteisen, ruotsalaisen joulutervehdyksen aika.

Kuten monena aiempana jouluna, hovi julkaisi myös tänä vuonna iloisen jouluiset videoterveiset kruununprinsessa Victorian perheeltä.

Videolla Victoria, prinssi Daniel sekä aina suloiset lapset Oscar, 1, ja Estelle, 5, koristelevat kuusta, laskevat mäkeä kotinsa, Hagan linnan pihalla ja riemuitsevat talvesta. Pikkuprinssi Oscar istuu haltioituneena Stigan kyydissä. Heillä on jopa idyllinen, luminen talvi. Täydellistä!

Eihän tästä voi tulla kuin hyvälle tuulelle. Todella hyvää joulua myös teille, rakkaat länsinaapurimme!

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30