Newyorkilainen Lauren Singer elää roskattomasti ja väittää, ettei se ole edes kovin vaikeaa.

Pieneen 16 unssin eli noin puolen litran lasipurkkiin mahtuvat kahden vuoden ajalta kaikki roskat, joita newyorkilainen Lauren Singer, 23, ei ole pystynyt kierrättämään tai kompostoimaan.

Määrä on hyvin pieni verrattuna siihen, että Eurostatin toissa vuonna tehdyn tilaston mukaan suomalainen tuottaa keskimäärin 506 kiloa jätettä vuodessa – eli noin 1,4 kiloa päivässä. Roskista vain 34 % päätyy kierrätykseen tai kompostiin. Kaatopaikalle päätyy siis vajaa kilo roskaa päivässä.

Lauren Singer säästää roskia, koska odottaa vielä keksivänsä niille jonkin käyttö- tai kierrätystarkoituksen. Purkissa oleva roska on enimmäkseen muovia. Lauren kertoo elämäntavastaan Trash is for Tossers -sivustollaan, jolta myös kuva roskapurkista löytyy.

Daily Intelligencer haastatteli Laurenia, joka kehuu roskatonta elämäntapaansa helpoksi. Ympäristöalaa opiskellut nainen välttää sellaisten tuotteiden ostamista, jotka voisivat päätyä kaatopaikalle, ja esimerkiksi tekee voiteensa ja deodoranttinsa itse. Ei ehkä mahdotonta, mutta vaatii vaivannäköä.

Lauren on myös lanseeraamassa tuotteita, joissa ei ole turhia kemikaaleja tai pakkauksia. Ensimmäiselle The Simply Co. -tuotteelleen, luonnonmukaiselle pyykinpesuaineelle, Lauren keräsi muhkean yhteisörahoituksen Kickstarterissa.

Lauren on nyt noudattanut elämäntapaansa kaksi vuotta, eikä ilmeisesti ole joutunut sellaiseen tilanteeseen, että jääkaappi hajoaa käyttökelvottomaksi – tosin suurin osa siitäkin kelpaisi uusiokäyttöön, kunhan rotiskon vain saisi raahattua sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen. Jos omat roskat eivät yrityksistä huolimatta mahdu lasipurkkiin, ei siis kannata tuntea huonoa omaatuntoa. Nuorelle kaupunkilaiselle roskattomuus nyt vain on huomattavasti helpompaa kuin sellaiselle, jolle on kertynyt esimerkiksi omakotitalon verran omaisuutta.

Juttua muokattu 30.12.2014: lisätty tieto jääkaapin kierrätysmahdollisuudesta.

Lue myös:

Raha liikkuu nyt somekirppiksillä – kierrättäminen ei ole enää köyhäilyä

Siivoa kotisi ruualla! 5 uskomatonta vinkkiä

Täytä pakastin ja pidä etäpäivä – 7 helppoa ekotekoa