Newyorkilainen Lauren Singer elää roskattomasti ja väittää, ettei se ole edes kovin vaikeaa.

Pieneen 16 unssin eli noin puolen litran lasipurkkiin mahtuvat kahden vuoden ajalta kaikki roskat, joita newyorkilainen Lauren Singer, 23, ei ole pystynyt kierrättämään tai kompostoimaan.

Määrä on hyvin pieni verrattuna siihen, että Eurostatin toissa vuonna tehdyn tilaston mukaan suomalainen tuottaa keskimäärin 506 kiloa jätettä vuodessa – eli noin 1,4 kiloa päivässä. Roskista vain 34 % päätyy kierrätykseen tai kompostiin. Kaatopaikalle päätyy siis vajaa kilo roskaa päivässä.

Lauren Singer säästää roskia, koska odottaa vielä keksivänsä niille jonkin käyttö- tai kierrätystarkoituksen. Purkissa oleva roska on enimmäkseen muovia. Lauren kertoo elämäntavastaan Trash is for Tossers -sivustollaan, jolta myös kuva roskapurkista löytyy.

Daily Intelligencer haastatteli Laurenia, joka kehuu roskatonta elämäntapaansa helpoksi. Ympäristöalaa opiskellut nainen välttää sellaisten tuotteiden ostamista, jotka voisivat päätyä kaatopaikalle, ja esimerkiksi tekee voiteensa ja deodoranttinsa itse. Ei ehkä mahdotonta, mutta vaatii vaivannäköä.

Lauren on myös lanseeraamassa tuotteita, joissa ei ole turhia kemikaaleja tai pakkauksia. Ensimmäiselle The Simply Co. -tuotteelleen, luonnonmukaiselle pyykinpesuaineelle, Lauren keräsi muhkean yhteisörahoituksen Kickstarterissa.

Lauren on nyt noudattanut elämäntapaansa kaksi vuotta, eikä ilmeisesti ole joutunut sellaiseen tilanteeseen, että jääkaappi hajoaa käyttökelvottomaksi – tosin suurin osa siitäkin kelpaisi uusiokäyttöön, kunhan rotiskon vain saisi raahattua sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen. Jos omat roskat eivät yrityksistä huolimatta mahdu lasipurkkiin, ei siis kannata tuntea huonoa omaatuntoa. Nuorelle kaupunkilaiselle roskattomuus nyt vain on huomattavasti helpompaa kuin sellaiselle, jolle on kertynyt esimerkiksi omakotitalon verran omaisuutta.

Juttua muokattu 30.12.2014: lisätty tieto jääkaapin kierrätysmahdollisuudesta.

Lue myös:

Raha liikkuu nyt somekirppiksillä – kierrättäminen ei ole enää köyhäilyä

Siivoa kotisi ruualla! 5 uskomatonta vinkkiä

Täytä pakastin ja pidä etäpäivä – 7 helppoa ekotekoa

Vanhat lääkkeet aiheuttavat yksilöllisiä sivuvaikutuksia. Jotkin tropit saattavat olla vanhentuessaan jopa hengenvaarallisia.

Allergiakausi pahimmillaan ja lääkkeet ostamatta. Onneksi lääkekaapissa lojuu vielä silmätippoja ja antihistamiineja viime vuodelta – päiväys on tosin mennyt jo kuukausi sitten.

Mitä tapahtuisi, jos ottaisin niitä?

Töölön Yliopiston Apteekin proviisori Elina Lammi ei suosittele vanhentunutta lääkettä kenenkään käytettäväksi. Vaikka parasta ennen -päiväys olisi mennyt vain muutama päivä sitten, voivat lääkeaineet pilaantua nopeastikin. Sivuvaikutukset ovat yksilöllisiä.

– Yleisimmät haittavaikutukset on lueteltu pakkausselosteessa, mutta siinä ei kerrota, mitä tapahtuu, jos käyttää vanhentunutta lääkettä. Sitä tietoa on todella paljon vaikeampi löytää, ja vastuu on kuluttajalla itsellään, Lammi kertoo.

Käsilaukku on huono lääkekaappi

Lääkkeet saavat päiväysmerkintänsä säilyvyystestien kautta. Lääkkeen valmistaja kantaa vastuun aineen toimivuudesta tähän merkintään asti. Lammi muistuttaa, että parasta ennen -päiväystä määritettäessä on otettu huomioon, että lääkettä säilytetään oikeissa olosuhteissa. Suurin osa lääkeaineista säilyy huoneenlämmössä auringonvalolta ja kosteudelta suojassa.

Siksi lääkkeiden kuljettaminen hellepäivänä esimerkiksi käsilaukussa tai kuumassa autossa heikentää lääkeaineen säilymistä. Kostea kylpyhuone ei myöskään ole lääkkeille oikea säilytysympäristö.

Aspiriini on sellainen, jossa kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa.

Vanhentumisesta koituu lääkkeille erilaisia haittoja. Tyypillisimmin lääkkeen teho heikkenee, mutta päiväyksen ylittäminen voi synnyttää myös haitallisia yhdisteitä. Lammin mukaan esimerkiksi tetrasykliinia sisältävät antibiootit ovat sellaisia, joista tulee haitallista hajoamistuotetta. Tällaisia antibiootteja käytetään infektioiden ja aknen hoidossa.

– Silmätipoissa puolestaan pakkausmateriaalin vuoksi voi tapahtua haihtumista eli aineen pitoisuus ei ole enää oikeanlainen. Tyypillisesti nestemäisissä lääkkeissä säilyvyys on keskimäärin lyhyempi kuin tableteissa, Lammi sanoo.

Mitä tehdä, jos syö pilaantuneen lääkkeen?

Lammi uskoo, että moni on ottanut vanhentuneita lääkkeitä tietoisesti. Tässä on kuitenkin vaaransa.

– Jos käyttäjä on syönyt vaikka vanhentunutta verenpainelääkettä, niin eihän hän tiedä, onko verenpaine pysynyt sillä tasolla, jolla se olisi ollut toimivalla lääkkeellä.  Särkylääkkeissä puolestaan esimerkiksi aspiriini on sellainen, jossa lääkeaine muuttuu ajan kuluessa etikkahapoksi, jolloin kipua lievittävän vaikutuksen loppumisen varmasti huomaa, Lammi kertoo.

Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Hengenvaaraa voi aiheuttaa sivuvaikutusten lisäksi lääkkeen tehon heikkeneminen, jolloin toimivuus lakkaa. Tällaisia lääkkeitä ovat vanhentuessaan esimerkiksi yliherkkyysreaktioihin käytettävä adrenaliinikynä sekä nitrotabletit. Lammi ohjeistaa viemään vanhentuneet lääkkeet apteekkiin, josta ne toimitetaan turvallisesti hävitettäväksi.

Mutta mitä tulisi tehdä, jos huomaa syöneensä vanhentuneen tabletin? Lammi ei lietso turhaa paniikkia, mutta muistuttaa kuluttajan vastuusta.

– Silloin täytyy tietenkin ottaa yhteyttä lääkäriin, jos oireita ilmenee, asiantuntija neuvoo.

– Ei ole olemassa mitään aikarajaa, että tätä lääkettä voisit syödä vielä kuukauden päästäkin. Niissä on vain se yksi päiväys, hän painottaa.

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä