Onni. Nyt. Kuva: Shutterstock
Onni. Nyt. Kuva: Shutterstock

Kevät on ihmisen parasta aikaa, sillä kaikki kiva on vielä edessäpäin. Älä loma tule ja pilaa kaikkea.

Ei ehkä tunnu siltä, mutta juuri nyt elät vuoden parasta aikaa. Vaikka takana on pitkä talvi ja tunnet olevasi kipeästi loman tarpeessa, nyt kaikki on vielä hyvin.

Toisin on lomalla, sillä silloin on aikaa pettyä ja rakennella kriisejä.

1. Loman odotus on parasta

Onnellisuustutkijat ovat havainneet, että ihminen ei suinkaan ole tyytyväisin lomalla, vaan ennen lomaa. Vapaapäivien odotus ja suunnitelmien tekeminen on usein kivempaa kuin itse lomailu.

Surffaile siis rauhassa netissä ja katsele kauniita kuvia kreikkalaisista tavernoista ja Välimeren hiekkarannoista, mutta älä vaan varaa matkaa! Reissu tulisi luultavasti olemaan pettymys suurten odotusten jälkeen, ja sohvasurffaamalla säästät tuhansia euroja.

2. Ei tartte olla lempee

Keväällä parisuhde saa käydä omaa hidasta käyntiään. Kun sinä ja puolisosi olette yhtä väsyneitä ja yhtä loman tarpeessa, kumpikaan ei odota suhteelta ihmeitä. Eikö se nyt ole ihan sama kenen vieressä sohvalla toljottaa silmät ristissä telkkaria? Sängyssä kumpikin haluaa nukkua, koska muutenkaan ei meinaa jaksaa töissä lomaan asti.

Toisin on lomalla, jolloin joutuu viettämään kaikki pitkät päivät puolison (ja itsensä) seurassa ja havahtuu todellisuuteen. Olenko vanhentunut yhtä paljon kuin tuo? Oliko meillä joskus jotain puhuttavaa toisillemme? Ja kun en talvella ehtinyt ottaa kaikkia harmittamaan jääneitä asioita puheeksi, niin nostetaanpa nyt kissa pöydälle.

Suurin osa avio- ja avoeroista tapahtuu heti loman jälkeen. Lomalla on ihan konkreettisesti aikaa riidellä ja kasvattaa kriisejä. Vapaalla pitäisi myös olla ihanaa, romanttista ja ihan erilaista kuin arkena. Kun odotukset eivät täyty, pettymys aiheuttaa eripuraa.

3. Töissä on siedettävää, vielä

Työnteko ei tunnu nyt keväällä niin pahalta kuin loman jälkeen. Lomalla on aikaa ajatella asioita, nautiskella elämästä ja huomata, mitä kaikkea kivaa sitä voisikaan tehdä. Siksi oravanpyörään palaaminen voi vapaiden jälkeen tuntua ylivoimaiselta. Viime vuosina onkin huomattu, että työntekijät irtisanoutuvat tavallista useammin juuri syksyllä lomien jälkeen.

4. Saa olla kalpea ja karvainen

Mikä parasta: vielä ei tarvitse sheivata! Keväällä saa rauhassa olla kalpea ja karvainen.

Lue lisää:

Tieteellisesti todistettu: näin tulet onnellisemmaksi

7 hälytysmerkkiä: Oletko jatkuvasti onneton?

Kuulutko heihin? Nämä asiat yhdistävät onnellisia pareja

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

Lue, mitä tähdet kertovat tänään juuri sinulle.

JOUSIMIES

Saat päivän haasteista energiaa. Mikään ei nyt saa sinua säikkymään. Johtajan rooli lankeaa tänään todennäköisesti sinulle.

 

KAURIS

Valitse sanasi tarkasti välttääksesi tarpeettoman draaman. Älä yritä pakottaa ketään muottiisi. Anna jokaiselle tilaa.

 

VESIMIES

Järjestelmällisyys ja suunnitelmallisuus pelastavat sinut kaaokselta. Pidä jalat maan pinnalla, sillä nyt ei ole aika haihatella.

 

KALAT

Pidä pää kylmänä. Päivä vaatii tilannetajua ja nopeaa toimintaa. Puhu totta, sillä valkoinen valhe saattaa saada ikävää jälkeä aikaan.

 

OINAS

Tee arkeasi helpottava ratkaisu. Sinun on aika päästää itsesi vähemmällä. Stressin hiipuminen nostaa huomattavasti elämänlaatuasi.

 

HÄRKÄ

Hoida tekemättömiä asioita pois alta. Kyseessä voi olla rahaan tai terveyteesi liittyvä kysymys. Kääri hihat hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

 

KAKSONEN

Kuuntele kaikkien mielipiteitä tuputtamatta omiasi. Joku, joka ei jaa näkemyksiäsi saattaa heittäytyä hankalaksi. Ole kärsivällinen.

 

RAPU

Älä päästä tunteitasi niskan päälle. Pidä rauha maassa ja vältä kytevä konflikti diplomatialla. Kompromissi tuo tilanteeseen ihmepelastuksen.

 

LEIJONA

Kaunista kotiasi tulevia pyhiä varten. Vietä laatuaikaa perheen kanssa ja päivitä kuulumisia. Valmistaudu tulevaan juhlakauteen.

 

NEITSYT

Joudut turvautumaan puheenlahjoihisi tänään. Saatat jumittua pitkään väittelyyn, jossa vahvat persoonat ottavat toisistaan mittaa.

 

VAAKA

Lähde tutustumaan uusiin maisemiin. Pitkä keskustelu ystävän tai perheenjäsenen kanssa avartaa näkökulmaasi. Haaveesi on askeleen lähempänä.

 

SKORPIONI

Ota keskenkeräiset rahakysymykset käsittelyyn. On aika hoitaa pois alta ne asiat, jotka eivät voi odottaa ensi vuoteen. Ole tehokas.