Rahan tuloa ei voi estää, jos on malttia. Kuva: Shutterstock
Rahan tuloa ei voi estää, jos on malttia. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko sijoittamisen aloittaminen aivan tuskaiselta ajatukselta? Älä luovuta ennen kuin aloitatkaan. Näin pääset alkuun.

Viestintäkonsultti ja perheenäiti Merja Mähkä, 37, alkoi sijoittaa keväällä 2012.

– Aloin sijoittaa, kun kaipasin jotain muuta ajateltavaa kuin vaippoja, hän kertoo nyt.

Nykyään Mähkä onkin jo intohimoinen piensijoittaja. Säästäminen on tuli hänelle tutuksi kerran kuusi vuotta sitten, kun hän halusi lähteä 1,5 vuodeksi maailmalle. Silloin hän myi kaiken ja laittoi kotinsa vuokralle. Kaksi kuukautta sitten Mähkä aloitti myös älä osta mitään -vuoden, jolloin hän yrittää säästää mahdollisimman paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Merjan vinkit säästäjälle ja sijoittajalle:

1. Tee budjetti, se hillitsee shoppailua. Kuukausibudjetin tekeminen kuulostaa ankealta, mutta auttaa, kun kaupungilla iskee himo poiketa kaupoille. Kuukauden lopussa on palkitsevaa todeta, että nekin rahat, jotka olin käyttää 40 prosentin alessa olleeseen unelmamekkoon, lopulta säästyivät suurempaa tarkoitusta varten, ja että olen itse asiassa pärjännyt ilman sitä mekkoa ihan hyvin. Viimeisen kahden kuukauden aikana olen oikeasti tarvinnut vain uuden kahvinkeittimen hajonneen tilalle.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Säästä edes säästötilille. Säästötilien korot ovat ennätyksellisen alhaalla, jopa nollassa. On todennäköistä, että pankkitilille säästetyn rahan ostovoima vain pienenee eli saat sillä yhä vähemmän vastinetta kaupasta. Osakkeet taas ovat nyt kalliita, lähellä huippulukemia. Se yleensä enteilee laskua. Jos sinulla on juuri nyt muutama tuhat euroa ylimääräistä rahaa, jotka tarvitse todennäköisesti käyttöön muutaman vuoden sisällä, huonokorkoinenkin säästötili on osakkeita turvallisempi ratkaisu.

3. Luota säännöllisyyteen. Säännöllisen kuukausisijoittamisen aloittaminen ei kuitenkaan ole koskaan tyhmää. Sen avulla torjut päänsäryn, jonka pörssikurssien heilunta aiheuttaa. Kun sijoitat saman summan joka kuukausi, tulet ostaneeksi vähän osakkeita silloin, kun ne ovat kalliita, ja enemmän silloin, kun ne ovat halpoja. Näin riskit hajautuvat ajallisesti.

4. Aloita heti. Sijoittaminen on vaikeinta silloin, kun osakkeet ovat halvimmillaan, koska silloin talouden tunnelmat ovat kaikkein synkimmät eikä ylimääräistä rahaa ole välttämättä itselläkään. Yleinen virhe onkin, että suurin osa piensijoittajista lähtee osakeostoksille silloin, kun osakkeet ovat kalleimmillaan, koska silloin osakkeilla on takanaan jo pitkä nousu ja ne tuntuvat turvallisilta.

5. Luota itseesi. Osakkeiden valitseminen on vaikeaa! Maailma on täynnä sijoitusammattilaisia, jotka käyttävät kaiken aikansa löytääkseen parhaat diilit. Et oikeasti voi voittaa heitä, eikä tarvitsekaan. Voithan olla ihan hyvä tenniksen pelaaja ja saavuttaa hyviä tuloksia, vaikket voittaisi Serena Williamsia.

6. Tutustu rahastoihin. Yksi vaihtoehto on alkaa sijoittaa ammattilaisen hoitamaan rahastoon. Niiden ongelma on suuret kulut. Ammattilainen vie tuotosta ison osan omaan taskuunsa. Tutki rahastoja netissä, äläkä heti tyydy oman pankin tarjoamaan vaihtoehtoon, koska se tuntuu helpoimmalta.

7. Indeksirahasto on helpompi kuin nimensä. Onneksi on keksitty indeksirahastot! Niissä osakkeet on valittu jonkin teeman mukaan ja automatiikka poimii ne: ne voivat sijoittaa esimerkiksi Helsingin pörssin 25 suurimpaan yritykseen. Tällöin sinun ei tarvitse maksaa kenellekään siitä, että he miettivät, mihin sinun rahasi kannattaa laittaa. Tutkimukset osoittavat, että indeksirahastot voittavat pitkällä aikavälillä melkein kaikki ammattilaisten hoitamat rahastot.

8. Pihistä kuluissa. Kun valitset indeksirahastoa, valitse se, jossa kulut ovat pienimmät. Jokainen euro, jonka säästät kuluissa, jää rahastoon kasvattamaan sinun varallisuuttasi. Jopa kuluttomia indeksirahastoja on tarjolla.

9. Vaihda lyhyt ilo pidempiaikaiseen. Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla ole varaa alkaa sijoittaa, mieti, onko sinulla varaa ostaa kuppi lattea joka päivä. Jos on, luovu siitä. Pienelläkin kuukausisijoituksella pääsee hienosti alkuun. Minimisijoitukset rahastoihin alkavat vain 15 eurosta.

10. Osta ja unohda. Kärsivällisyys on sijoittajan paras ystävä. Ostamalla ja myymällä usein hukkaat rahaa kuluihin ja teet helposti huonoja päätöksiä. ”Osta ja unohda” on vanha hyvä sijoitusviisaus.

Lue myös:

Hoida raha-asiasi näin viimeistään kolmikymppisenä

Aina rahat lopussa? Karsi nämä shoppailutavat viimeistään kolmikymppisenä

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Tämän verran Niina Lahtinen tuhlaa viikossa

Mistä aloittaisi?

Näillä kirjavinkeillä pääset sisään sijoitustermeihin:

Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja: Nainen ja rikastumisen taito.

Marko Erola: Paras sijoitus.

Mikko Sjögren, Ilkka Hikipää: Vaurastumisen reseptit – oma talous haltuun.

Sisältö jatkuu mainoksen alla