Rahan tuloa ei voi estää, jos on malttia. Kuva: Shutterstock
Rahan tuloa ei voi estää, jos on malttia. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko sijoittamisen aloittaminen aivan tuskaiselta ajatukselta? Älä luovuta ennen kuin aloitatkaan. Näin pääset alkuun.

Viestintäkonsultti ja perheenäiti Merja Mähkä, 37, alkoi sijoittaa keväällä 2012.

– Aloin sijoittaa, kun kaipasin jotain muuta ajateltavaa kuin vaippoja, hän kertoo nyt.

Nykyään Mähkä onkin jo intohimoinen piensijoittaja. Säästäminen on tuli hänelle tutuksi kerran kuusi vuotta sitten, kun hän halusi lähteä 1,5 vuodeksi maailmalle. Silloin hän myi kaiken ja laittoi kotinsa vuokralle. Kaksi kuukautta sitten Mähkä aloitti myös älä osta mitään -vuoden, jolloin hän yrittää säästää mahdollisimman paljon.

Merjan vinkit säästäjälle ja sijoittajalle:

1. Tee budjetti, se hillitsee shoppailua. Kuukausibudjetin tekeminen kuulostaa ankealta, mutta auttaa, kun kaupungilla iskee himo poiketa kaupoille. Kuukauden lopussa on palkitsevaa todeta, että nekin rahat, jotka olin käyttää 40 prosentin alessa olleeseen unelmamekkoon, lopulta säästyivät suurempaa tarkoitusta varten, ja että olen itse asiassa pärjännyt ilman sitä mekkoa ihan hyvin. Viimeisen kahden kuukauden aikana olen oikeasti tarvinnut vain uuden kahvinkeittimen hajonneen tilalle.

2. Säästä edes säästötilille. Säästötilien korot ovat ennätyksellisen alhaalla, jopa nollassa. On todennäköistä, että pankkitilille säästetyn rahan ostovoima vain pienenee eli saat sillä yhä vähemmän vastinetta kaupasta. Osakkeet taas ovat nyt kalliita, lähellä huippulukemia. Se yleensä enteilee laskua. Jos sinulla on juuri nyt muutama tuhat euroa ylimääräistä rahaa, jotka tarvitse todennäköisesti käyttöön muutaman vuoden sisällä, huonokorkoinenkin säästötili on osakkeita turvallisempi ratkaisu.

3. Luota säännöllisyyteen. Säännöllisen kuukausisijoittamisen aloittaminen ei kuitenkaan ole koskaan tyhmää. Sen avulla torjut päänsäryn, jonka pörssikurssien heilunta aiheuttaa. Kun sijoitat saman summan joka kuukausi, tulet ostaneeksi vähän osakkeita silloin, kun ne ovat kalliita, ja enemmän silloin, kun ne ovat halpoja. Näin riskit hajautuvat ajallisesti.

4. Aloita heti. Sijoittaminen on vaikeinta silloin, kun osakkeet ovat halvimmillaan, koska silloin talouden tunnelmat ovat kaikkein synkimmät eikä ylimääräistä rahaa ole välttämättä itselläkään. Yleinen virhe onkin, että suurin osa piensijoittajista lähtee osakeostoksille silloin, kun osakkeet ovat kalleimmillaan, koska silloin osakkeilla on takanaan jo pitkä nousu ja ne tuntuvat turvallisilta.

5. Luota itseesi. Osakkeiden valitseminen on vaikeaa! Maailma on täynnä sijoitusammattilaisia, jotka käyttävät kaiken aikansa löytääkseen parhaat diilit. Et oikeasti voi voittaa heitä, eikä tarvitsekaan. Voithan olla ihan hyvä tenniksen pelaaja ja saavuttaa hyviä tuloksia, vaikket voittaisi Serena Williamsia.

6. Tutustu rahastoihin. Yksi vaihtoehto on alkaa sijoittaa ammattilaisen hoitamaan rahastoon. Niiden ongelma on suuret kulut. Ammattilainen vie tuotosta ison osan omaan taskuunsa. Tutki rahastoja netissä, äläkä heti tyydy oman pankin tarjoamaan vaihtoehtoon, koska se tuntuu helpoimmalta.

7. Indeksirahasto on helpompi kuin nimensä. Onneksi on keksitty indeksirahastot! Niissä osakkeet on valittu jonkin teeman mukaan ja automatiikka poimii ne: ne voivat sijoittaa esimerkiksi Helsingin pörssin 25 suurimpaan yritykseen. Tällöin sinun ei tarvitse maksaa kenellekään siitä, että he miettivät, mihin sinun rahasi kannattaa laittaa. Tutkimukset osoittavat, että indeksirahastot voittavat pitkällä aikavälillä melkein kaikki ammattilaisten hoitamat rahastot.

8. Pihistä kuluissa. Kun valitset indeksirahastoa, valitse se, jossa kulut ovat pienimmät. Jokainen euro, jonka säästät kuluissa, jää rahastoon kasvattamaan sinun varallisuuttasi. Jopa kuluttomia indeksirahastoja on tarjolla.

9. Vaihda lyhyt ilo pidempiaikaiseen. Jos sinusta tuntuu, ettei sinulla ole varaa alkaa sijoittaa, mieti, onko sinulla varaa ostaa kuppi lattea joka päivä. Jos on, luovu siitä. Pienelläkin kuukausisijoituksella pääsee hienosti alkuun. Minimisijoitukset rahastoihin alkavat vain 15 eurosta.

10. Osta ja unohda. Kärsivällisyys on sijoittajan paras ystävä. Ostamalla ja myymällä usein hukkaat rahaa kuluihin ja teet helposti huonoja päätöksiä. ”Osta ja unohda” on vanha hyvä sijoitusviisaus.

Lue myös:

Hoida raha-asiasi näin viimeistään kolmikymppisenä

Aina rahat lopussa? Karsi nämä shoppailutavat viimeistään kolmikymppisenä

Rikastumisvinkit naisille – näin pääset alkuun säästämisessä ja sijoittamisessa

Tämän verran Niina Lahtinen tuhlaa viikossa

Mistä aloittaisi?

Näillä kirjavinkeillä pääset sisään sijoitustermeihin:

Emilia Kullas ja Ninni Myllyoja: Nainen ja rikastumisen taito.

Marko Erola: Paras sijoitus.

Mikko Sjögren, Ilkka Hikipää: Vaurastumisen reseptit – oma talous haltuun.

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla