Niin sitä pitää. Hetki laturissa ja taas pystyy puhumaan. Kuva: Colourbox
Niin sitä pitää. Hetki laturissa ja taas pystyy puhumaan. Kuva: Colourbox

Pieleen menee, jos puhelin on yöt läpeensä kiinni laturissa.

Kyllä vain, kännykänkin voi ladata väärin. Ei ole ihan sama, milloin ja miten laturia sen kanssa käyttää.

Elisa kertoi kesällä tiedotteessaan, että harva osaa ladata älypuhelimensa tai tablettinsa akun oikein. Moni muistelee vielä vanhojen matkapuhelinten latausohjeita, vaikka akkuteknologia on ottanut jo ison harppauksen eteenpäin.

Tärkein oppi on se, että nykyakkuja ei ole pakko ladata täyteen, vaan optimaalinen varaus on 40–80 prosenttia. Muutama lyhyt lataus päivän mittaan on parempi kuin pitkä, koko yön mittainen lataus. Ylipitkästäkään lataamisesta ei kuitenkaan ole vaaraa, kun käytössä on puhelimelle sopiva, alkuperäinen laturi.

Lyhyet lataukset kuitenkin saattavat pidentää akun käyttöikää, kun taas jatkuva täyteen lataaminen lyhentää sitä.

Akun optimaalinen varaus on 40–80 prosenttia.

Cadex-akkufirma selittää Battery Universe -sivustollaan, että älypuhelinten litiumioniakut ovat herkkiä ”stressille”. Kun sitä jatkuu liian pitkään, käyttöikä lyhenee. Kun akku on esimerkiksi koko yön kytkettynä laturiin, se pyrkii pitämään latauksen täydessä sadassa prosentissa sen sijaan, että akun varaus pääsisi purkautumaan luonnollisesti. Sivustolla selostetaan, että täyden akun irrottaminen laturista on ”kuin rentouttaisi lihakset rankan treenin jälkeen”.

Tässä vielä muita vinkkejä, joiden avulla akusta saa pisimpään iloa irti:

1. Vältä kuumuutta

Ylikuumeneminen on erittäin huono juttu akulle. Paras lämpötila olisi noin 27 astetta. Puhelinta kannattaakin pitää mieluummin laukussa kuin taskussa, jotta kehon lämpö ei kuumenna sitä turhaan. Puhelinta ei tietenkään kannata myöskään unohtaa aurinkoon tai muualle lämpimään. Suojakuoret voi irrottaa ladatessa, koska silloin puhelin yleensä lämpenee jonkin verran.

2. Varo, jos pelaat samalla kun lataat

Puhelinta voi käyttää sen latautuessa, mutta jos ahkera pelaaminen saa laitteen lämpimäksi, voi olla parempi pitää peleistä pikku paussi. Puhelin latautuukin nopeammin, kun sitä ei käytä samalla.

3. Sammuta silloin tällöin

Puhelin kannattaa sammuttaa silloin tällöin, jotta akku saa levähtää. Puhelinta voi pitää esimerkiksi pois päältä yön ajan.

Rubertti

Usko jo! Älypuhelimen akkua ei kannata koskaan ladata täyteen

Ostin Nokian puhelimen 2003, käytössä jatkuvasti. Akku on alkuperäinen ja puhelin kestää käytössä 4-5 päivää. On uinut oluessa ja pudonnut asfaltille useampia kertoja, jäänyt yöksi sateeseen mökki reissuilla. Todella kestävä puhelin. Lapsenlapsien puhelimiin on joutunut vaihtamaan laseja useampaan kertaan, jopa itse lcd-näytönkin on joutunut vaihtamaan. Vioittuminen on johtunut alle puolenmetrin putoamisesta, muovimatolla päällystetylle lattialle. Kulma edellä tietysti mutta kuitenkin. Toitsa...
Lue kommentti

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello, Jenni Kokander kirjoittaa.

Raija on työpaikkansa kyylä. Hän käy kantelemassa pomolle, kun Timo käy tupakalla kello 14.17, vaikka on nimenomaan sovittu, että erillisiä tupakkataukoja ei pidetä, vaan pössyttelyt hoidetaan lounaan tai kahvitauon yhteydessä.

Raija antaa palautetta esimiehelleen firman siivoojasta, huoltoyhtiöstä ja aulavahdista. Palaute on lähinnä ammattitaidottomuuden ihmettelyä.

Raija poistuu pikkujouluista ennen pukin saapumista, koska loukkaantuu pomolleen, joka pyytää Raijaa lopettamaan työkavereittensa moraalittoman juhlakäytöksen listaamisen ja ottamaan sen esille mieluummin maanantain aamupalaverissa. Viimeinen pisara Raijalle on, kun pomo ehdottaa tätä nauttimaan ja keskittymään joulun kunniaksi omaan hyvinvointiin.

Tia on omasta mielestään täydellinen äiti, vaimo ja ystävä, mutta oikeasti hän on takakireä kielikello.

Tia soittaa ystävälleen Riinalle aina tiistaisin. Hän kertoo, kuinka näki Cittarissa Tolosen Riston, joka oli humalaisen oloinen ja maksoi sossun lapulla. Tia raportoi Riston alennustilasta luonnollisesti myös Riston entiselle vaimolle.

Tia muistaa aina mainita myös siitä, kuinka hän kerran kassajonossa huomasi, miten hänen lapsensa päiväkotitäti otti pesuaineen kylkiäisiksi tarkoitetun Iittalan tuikkulyhdyn, vaikka se olisi kuulunut kahden tuotteen ostajalle ja hänellä oli vain yksi huuhteluaine.

Seuraavaksi muistellaan, kuinka samainen epäpätevä päiväkotitäti kehtasi väittää, että heidän Adele-Mimosansa olisi enemmän sylin kuin koko perheelle kaavaillun paleodieetin tarpeessa.

Puhelun päätteeksi Tia haukkuu aina miehensä.

Niklas ei koskaan tule saamaan hymypoikapatsasta, koska hän on vasikka. Hän käy juoruamassa keittäjälle, jos joku pistää ruokaa ”sika-astiaan”. Välitunnilla Niklas käy ratsaamassa koulun takana, etteivät yläasteen tytöt tee siellä salaa My Day -videoita Youtubeen. Niklas on kärppänä paikalla, kun koulun hallitus kokoontuu, onhan hän puheenjohtaja. Esityslistalla ovat viikosta toiseen erityisluokan poikien liian äänekäs läsnäolo ja tyttöjen vessan hiuslakkapilvi.

Opettajat kutsuvat Niklaksen opettajanhuoneeseen ja ehdottavat, että tarkkanäköinen poika kertoisi, jos havaitsee koulussa kiusaamista. Koulukiusaamiseen Niklaksella ei ole kuitenkaan selkärankaa puuttua, koska kantelupukkien tapaan hän keskittyy epäolennaisuuksiin. Kantelun pointtina on vain halu pönkittää omaa erinomaisuutta vasikoimalla muista.

Raija, Tia, Niklas ja muut kantelupukit keskittyvät kyttäämään muiden virheitä ja raportoimaan niistä kaikille muille, paitsi kohteille itselleen.

Kaikki Me Naisten kolumnit löydät täältä.

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15