Varovasti niiden piraattilatureiden kanssa! Kuva: Shutterstock
Varovasti niiden piraattilatureiden kanssa! Kuva: Shutterstock

Tukesin ylitarkastaja Mika Toivosen mukaan piraattilatureissa piilee sähköiskun vaara.

Aina se on hukassa tai väärässä paikassa silloin, kun sitä kipeimmin tarvitsisi. Harva pärjää yhdellä laturilla, mutta Applen omien latureiden hinnat kirpaisevat. Jos iPhonen piraattilaturin hinta on yli puolet halvempi kuin valmistajan alkuperäislaturi, houkutus piraattilaturin käytölle on suuri. Uskaltaako niitä kuitenkaan käyttää?

– Ei se ole suositeltavaa. Vaikka monet piraattilaturit voivat muistuttaa ulkonäöltään alkuperäisiä latureita, niiden "sisuskalut" voivat olla erilaiset alkuperäiseen laturiin verrattuna. Tukesin ja muiden eurooppalaisten markkinaviranomaisten testeissä useista piraattilatureista on löytynyt puutteita, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa sähköiskun vaaran, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja ja sähkölaitteisiin erikoistunut Mika Toivonen kertoo.

Toivonen ei kuitenkaan kiellä, etteikö piraattilatureista osa voisi olla turvallisia, mutta sitä ei voi varmistaa testauttamatta laturia.

– Puhelimelle tai tabletille tarkoitettu alkuperäislaturi on aina paras vaihtoehto. Jos latureita saa vaikkapa kolme kympillä ja alkuperäinen laturi maksaa 20 euroa, herätyskellojen pitäisi soida. Ja jos puhelin maksaa 600 euroa ja merkkilaturi parikymppiä, niin kannattaako siinä säästää – varsinkin kun kyse on myös turvallisuudesta? Piraattilaturi voi hajottaa puhelimenkin, Toivonen muistuttaa.

Piraattilatureita kaupataan paljon paitsi ulkomailla, myös verkkokaupoissa sekä monissa suomalaisissa halpahalleissa ja marketeissa. Lista Tukesin teettämissä testeissä vaarallisiksi osoittautuneista tuotteista löytyy Tukesin sivuilta.

Voiko iPhonen laturia käyttää iPadin lataukseen?

Useilla keskustelupalstoilla varoitetaan käyttämästä iPhonen laturia iPadin lataukseen, vaikka osaan malleista käy sama laturi. Eikö niitä todella voi käyttää ristiin?

– IPadin usb-virtalähteellä voi ladata iPhonen, mutta puhelimen laturia ei suositella käytettäväksi tablettiin. Puhelimenkin laturi toimii iPadissä, mutta latausteho ei ole riittävä, markkinointipäällikkö Mika Ruohonen Applen valtuuttamasta huoltoliikkeestä, SCF Huollosta kertoo.