Varovasti niiden piraattilatureiden kanssa! Kuva: Shutterstock
Varovasti niiden piraattilatureiden kanssa! Kuva: Shutterstock

Tukesin ylitarkastaja Mika Toivosen mukaan piraattilatureissa piilee sähköiskun vaara.

Aina se on hukassa tai väärässä paikassa silloin, kun sitä kipeimmin tarvitsisi. Harva pärjää yhdellä laturilla, mutta Applen omien latureiden hinnat kirpaisevat. Jos iPhonen piraattilaturin hinta on yli puolet halvempi kuin valmistajan alkuperäislaturi, houkutus piraattilaturin käytölle on suuri. Uskaltaako niitä kuitenkaan käyttää?

– Ei se ole suositeltavaa. Vaikka monet piraattilaturit voivat muistuttaa ulkonäöltään alkuperäisiä latureita, niiden "sisuskalut" voivat olla erilaiset alkuperäiseen laturiin verrattuna. Tukesin ja muiden eurooppalaisten markkinaviranomaisten testeissä useista piraattilatureista on löytynyt puutteita, jotka voivat pahimmillaan aiheuttaa sähköiskun vaaran, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin ylitarkastaja ja sähkölaitteisiin erikoistunut Mika Toivonen kertoo.

Toivonen ei kuitenkaan kiellä, etteikö piraattilatureista osa voisi olla turvallisia, mutta sitä ei voi varmistaa testauttamatta laturia.

– Puhelimelle tai tabletille tarkoitettu alkuperäislaturi on aina paras vaihtoehto. Jos latureita saa vaikkapa kolme kympillä ja alkuperäinen laturi maksaa 20 euroa, herätyskellojen pitäisi soida. Ja jos puhelin maksaa 600 euroa ja merkkilaturi parikymppiä, niin kannattaako siinä säästää – varsinkin kun kyse on myös turvallisuudesta? Piraattilaturi voi hajottaa puhelimenkin, Toivonen muistuttaa.

Piraattilatureita kaupataan paljon paitsi ulkomailla, myös verkkokaupoissa sekä monissa suomalaisissa halpahalleissa ja marketeissa. Lista Tukesin teettämissä testeissä vaarallisiksi osoittautuneista tuotteista löytyy Tukesin sivuilta.

Voiko iPhonen laturia käyttää iPadin lataukseen?

Useilla keskustelupalstoilla varoitetaan käyttämästä iPhonen laturia iPadin lataukseen, vaikka osaan malleista käy sama laturi. Eikö niitä todella voi käyttää ristiin?

– IPadin usb-virtalähteellä voi ladata iPhonen, mutta puhelimen laturia ei suositella käytettäväksi tablettiin. Puhelimenkin laturi toimii iPadissä, mutta latausteho ei ole riittävä, markkinointipäällikkö Mika Ruohonen Applen valtuuttamasta huoltoliikkeestä, SCF Huollosta kertoo.

Jussi-gaalan vieraat tukivat tasa-arvoa ja häirinnän lopettamista pukeutumalla näyttäviin mustiin asuihin ja valkoisiin nauhoihin.

Tänä vuonna Jussi-gaalassa nähtiin poikkeuksellisen paljon mustia iltapukuja. Jussit jakava Filmiaura ry. toivoi, että vieraat, jotka haluavat tukea tasa-arvoa ja seksuaalisen häirinnän ja vallankäytön lopettamiseta elokuva-alalla, kantaisivat gaalassa valkoista nauhaa esimerkiksi rintapielessä tai ranteessa. Tukensa pystyi osoittamaan myös pukeutumalla mustaan.

Tyylikkäästi mustiin pukeutuivat esimerkiksi Malla Malmivaara ja Heidi Lindén.

Näyttelijä Alina Tomnikov esitteli gaalassa miesystävänsä, valokuvaaja Lauri Laukkasen.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi osoitti kunnioituksensa tasa-arvokampanjaan käyttämällä valkoista nauhaa rintapielessään.

Myös Laura Birn pukeutui mustaan. 


Anna Paavilainen ja Minttu Mustakallio Jussi-gaalan punaisella matolla.

Krista Kososen look oli dramaatinen ja näyttävä. Krista voitti parhaan naispääosan Jussin.

Maryam Razavin elämässä puhaltavat nyt uudet tuulet, sillä hän erosi vastikään näyttelijä-juontaja Mikko Leppilammesta.

Pihla Viitala juhli miesystävänsä Alexander Schimphin kanssa.

Selma Vilhusen ohjaama dokumentti Hobbyhorse revolution voitti parhaan dokumenttielokuvan palkinnon.

Elena Leeve valitsi ylleen mustaa samettia.

Milka Ahlroth juhli housupuvussa.

Eero Aho juhli vaimonsa Teresa Meriläisen kanssa.

Suomalais-tanskalainen näyttelijä ja tanssija Sara Soulién asu oli läpikuultava, mutta silti tyylikäs.

Aku Louhimiehen Tuntemattomassa sotilaassa pääroolin tehnyt Eero Aho osoitti Jussi-gaalassa täyden tukensa naisnäyttelijöiden ulostuloille.

Näyttelijä Eero Aho on Jussi-gaalassa ehdolla parhaasta miespääosasta Tuntematon sotilas -elokuvasta. Gaalan punaisella matolla nähtiin kuitenkin vakava mies, jonka oli vaikea päästä juhlatunnelmaan.

– Tunnelmat ovat todella ristiriitaiset, hän myönsi.

Aiemmin tällä viikolla joukko eturivin naisnäyttelijöitä kertoi Ylen haastattelussa kokemuksistaan ohjaaja Aku Louhimiehen elokuvien kuvauksissa. Muun muassa Pamela Tola, Matleena Kuusniemi ja Pihla Viitala syyttivät Louhimiestä alistavasta, nöyryyttävästä ja sadistisesta kohtelusta.

Louhimies on ohjannut uuden Tuntemattoman sotilaan, jolla on Jussi-gaalassa 10 ehdokkuutta. Aihe puhuttikin laajasti myös gaalan punaisella matolla.

”Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.”

– Haluan osoittaa tukeni kaikille näille naisille ja heidän ulostuloilleen. Olen järkytyksellä seurannut sosiaalisessa mediassa käytävää keskustelua, jossa osa on leimannut heidät ja kyseenalaistanut heidän kokemuksensa, Aho sanoi.

– Toivottavasti tämä kaikki johtaa parempaan dialogiin ja siihen, että koko elokuva-ala muuttuu.

Samaan aikaan Aho halusi kuitenkin myös juhlistaa hänen ja koko Tuntemattoman sotilaan työryhmän tekemää työtä.

– Tilanne on tosiaan hyvin ristiriitainen. Tämä on kuitenkin suomalaisen elokuvan juhla. Olemme muiden elokuvan näyttelijöiden kanssa tästä puhuneet, ja todenneet, että meidän ei tarvitse hävetä mitään, hän totesi.

Parhaasta ohjauksesta ehdolla olevaa Aku Louhimiestä ei ainakaan Jussi-gaalan punaisella matolla häntä näkynyt, eikä Aholla ei ollut asiasta sen parempaa tietoa.

– En tiedä, onko hän tulossa.