"Kääk, vakoileeko joku minua?" Kuva: Shutterstock
"Kääk, vakoileeko joku minua?" Kuva: Shutterstock

Syy ei ole hulluus tai hölmöys.

Ihminen ei ole koskaan käynyt Kuussa. USA:n hallitus järjesti itse vuoden 2001 terrori-iskut WTC-torneihin herättääkseen vihan islamilaista maailmaa kohtaan. Vuonna 1994 matkustaja-autolautta M/S Estonian upotti Venäjän mafia. Presidentti Sauli Niinistö on oikeasti lisko-olento, joka yrittää valloittaa maapallon omalle lajilleen.

Salaliittoteorioita liikkuu maailmalla valtava määrä. Osa niistä on jokseenkin järkeenkäyvää epäilyä – toiset aivan käsittämätöntä soopaa. Jos kuulee jonkun suojautuvan ajatustenluvulta vetämällä foliohatun päähänsä, alkaa väkisinkin ajatella toisen olevan jonkin sortin sekopää.

Uusi hollantilaistutkimus paljastaa, että salaliittoteorioihin uskovia ihmisiä on yllättävän paljon. He saattavat olla hyvin erilaisista taustoista ja yhteiskuntaluokista.

Miksi niin moni on vakuuttunut siitä, että hallitukset pimittävät tietoa ja valehtelevat kansalaisilleen silmät ja suun täyteen? Miksi joku uskoo, että viranomaiset ovat ihmisiksi pukeutuneita avaruusolioita?

– Ihmisillä on luontainen taipumus suhtautua epäluuloisesti ryhmiin, jotka ovat voimakkaita ja mahdollisesti vihamielisiä, kertoo tutkimusta johtanut Jan-Willem van Proojien.

Vain yksi asia yhdistää salaliittoteorioihin uskovia ihmisiä: kokemus siitä, että he eivät hallitse elämäänsä.

Epäily hallintoa kohtaan ja uusien salaliittoteorioiden syntyminen lisääntyvät yleensä epävarmoina aikoina. Esimerkiksi terrori-isku, pankkikriisi, merkittävän henkilön kuolema tai luonnonkatastrofi nostaa ihmisten epäilyä. Koska tavallinen tallaaja tarkastelee isoja mullistuksia ilman tunnetta vaikuttamisen mahdollisuudesta, alkaa päässä helposti muodostua villejäkin kuvitelmia.

– Järkeily saa yhdistelemään pisteitä, jotka eivät todellisuudessa välttämättä yhdisty, selittää van Proojien.

Yhteen salaliittoteoriaan uskominen lisää todennäköisyyttä, että uskoo myös johonkin toiseen teoriaan. Jos oli vuosia ollut vakuuttunut, että hallitukset pimittävät tietoa ufoista, pelkäsi muita todennäköisemmin vuosituhannen vaihtumisen aiheuttavan maailmanlaajuisen katastrofin.

Salaliittoteorioista eroon pääseminen on hankalaa – ellei jopa mahdotonta. Uskotko sinä johonkin niistä?

Lähde: Time

Maija

Upottiko Venäjän mafia Estonian? Tästä syystä ihmiset uskovat salaliittoteorioihin

Niin että jos edes harkitset että kaikki mitä valtaapitävä luokka kertoo ei olekaan totta, olet mielenvikainen sekopää. Jep jep. Ja tämän "uutisen" teille tarjoili... valtaapitävän luokan omistuksessa oleva media! Back to sleep! Silmänsä avanneille suosittelen tätä blogia: http://eliitinesoteerisetsymbolit.blogspot.fi/
Lue kommentti
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Kapellimestari ja säveltäjä Esa-Pekka Salonen ja Jane-vaimo ehtivät olla yhdessä lähes 27 vuotta.

Lontoon filharmonisen orkesterin ylikapellimestari Esa-Pekka Salonen, 59, ja hänen vaimonsa Jane eroavat, kertoo Iltalehti.

Lehden mukaan avioeroa on hakenut Jane Salonen, joka on jättänyt avioerohakemuksen Los Angelesissa sijaitsevalle oikeustalolle kesäkuussa 2017.

Salonen on yksi kansainvälisesti tunnetuimmista suomalaisista. Ennen Lontoon-pestiään hän toimi Los Angelesin filharmonikkojen musiikillisena johtajana ja ylikapellimestarina. Hän on tehnyt paljon yhteistyötä myös New Yorkin filharmonikkojen kanssa.

Esa-Pekka ja Jane menivät naimisiin vuonna 1991. Heillä on kolme täysi-ikäistä lasta.