Se on ihana, punainen ja siinä on vilkut, sähköinen tööt-ääni ja tavaratila, johon saa käsilaukun, Sanna Stellan kehuu sähköpyöräänsä. Kuvat: Sanna Stellan/Sakari Majantie
Se on ihana, punainen ja siinä on vilkut, sähköinen tööt-ääni ja tavaratila, johon saa käsilaukun, Sanna Stellan kehuu sähköpyöräänsä. Kuvat: Sanna Stellan/Sakari Majantie

Nyt mielestä pois kaikki vanhat mielikuvat sähköisistä pyöristä. Hyvännäköiset menopelit tulevat vauhdilla Suomenkin teille. Näyttelijä Sanna Stellan tietää miksi.

Näyttelijä, tv-juontaja ja käsikirjoittaja Sanna Stellan, 39, on viikon ajan ollut onnellinen sähköpyörän omistaja. Fillarin Sanna sai vähän etuajassa 40-vuotislahjaksi mieheltään.

– Se on ihana, punainen ja siinä on vilkut, sähköinen tööt-ääni ja tavaratila, johon saa käsilaukun. Poikani antoi sille nimeksi Liinin, Sanna hehkuttaa Huuto.netistä löytynyttä ajokkiaan.

Sanna valitsi sähköpyörän käytännön syistä.

– Sähköpyörällä ajaessani saan myötätuulen. Jos olen menossa palaveriin tai kuvauksiin survon kaasua ja saavun paikalle freshinä ilman jälkihikeä, mitä nyt tukka on kypärän alla lätistynyt, Sanna kertoo.

Kotimatkan taas voi käyttää kuntoiluun, kun napsauttaa moottorin pois päältä. Sanna kertoo fillaroivansa päivästä riippuen 10–20 kilometriä.

– Totta kai sähköä kuluu, mutta sähköpyörä on kuitenkin ekologisempi vaihtoehto kuin auto, Sanna sanoo.

Sannan perheessä sähköpyörä ei ole mikään uusi juttu. Tavaroita ja lapsia on roudattu sähkökäyttöisellä Christiania-pyörällä jo viisi vuotta.

– Silloin ajattelin, että sähköavusteiset pyörät eivät ole hyväkuntoisen ihmisen juttu, että kyllähän minä nyt itse jaksan polkea pyörääni. Mutta hyvä, että mieheni puhui minut ympäri: laatikossa voi kuskata 100 kiloa tavaraa, omien kahden lisäksi kyytiin mahtuu tarvittaessa kolmas lapsi.

Ei ihan vielä buumi

Sähköpyöriin erikoistuneen Electrobiken myyntipäällikkö Jami Jokisen mukaan työmatkalaiset ovatkin suurin sähköpyöräilijöiden joukko. Tyypillinen työmatka on 10–20 km suuntaansa. Pyörällä saa huristella korkeintaan 25km/h, joten parinkymmennen kilometrin matka taittuu alle tunnissa. 

Jokisen mukaan moni valitsee sähköpyörän paitsi eko- myös kustannussyistä.

– Jos perheessä on kaksi autoa, toisesta voidaan luopua, ja säästää auton hinta, polttoainekulut ja muut autoon liittyvät kustannukset, Jokinen sanoo.

Keski-Euroopassa sähköpyörät ovat jo tuttu näky liikenteessä. Suomessa niitä ostetaan joka vuosi enemmän, vaikkei mistään buumista vielä voikaan puhua. Jokisen mukaan kunnon menopelistä pitää olla valmis maksamaan lähemmäs 2000 euroa. Sen hintaluokan pyöriä myydään täällä noin tuhat vuodessa.

Lue myös:

Nerokas kikka hame päällä pyöräileville

3 x tyylikäs pyöräilykypärä

Malla Malmivaara: Pyörä on tyylikysymys

Kuva ja video: Nelonen
Kuva ja video: Nelonen

Mira Luodin Vain elämää -päivänä kuultiin Dannyn vahva tulkinta yhdestä PMMP:n suosituimmista kappaleista.

Tällä viikolla Vain elämää -ohjelmassa vietetään PMMP-yhtyeestä tutun Mira Luodin päivää. Torstaina oman tulkintansa Miran tuotannosta esittivät Arttu Wiskari, Danny ja Kasmir.

Danny tulkitsi jaksossa PMMP:n koskettavan Lautturi-kappaleen. Biisi on Miralle hyvin henkilökohtainen.

– Lautturi on Paulan isälleen kirjoittama laulu, mutta myös itsellekin isäni menettäneenä hyvin koskettava ja kaunis laulu, Mira kertoi.

Saman kappaleen on tulkinnut aiemmin Vain elämää -ohjelmassa Jenni Vartiainen. Sarjan kolmannella kaudella Jenni esitti kappaleen Paula Vesalan päivänä.

Danny kertoi valinneensa kappaleen sen syvällisyyden takia.

– Valitsin laulun, jossa teidän sielujen syvyys todella tuli esille suorastaan pelottavalla tavalla. Hyvin tyylikkäästi ja kauniisti tehty se maailma, Danny kertoi ennen esitystä.

Katso Dannyn veto kokonaisuudessaan tästä: 

Dannyn tulkinta kappaleesta iski ja kovaa. Mira herkistyi Dannyn tulkinnasta jo ennen ensimmäistä kertosäettä. Myös muut artistit seurasivat esitystä kyyneleet silmissään.

– En voinut olla miettimättä sitä, kuinka monta ystävää ja elämän rakkautta sinä olet joutunut saattamaan haudan lepoon. En tiedä, miten pystyit laulamaan sen, Kasmir sanoi esityksen jälkeen Dannylle.

Kappaleen kuultuaan Vain elämää -artistit istuvat hiljaisina ja liikuttuneina pöydän ääressä. Mira totesi, että esitys veti hänet sanattomaksi. Kameroille hän kertoi Dannyn tulkinnan herättäneen paljon muistoja:

– Tuli itsellekin kova ikävä. Mietin omaa isää, veljeä ja isovanhempia. Uskon, että rakkaat ihmiset toivat voimaa tähän hetkeen. Tästä jää hieno muisto, Mira sanoi.

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Semijees! Jätän tämän vain tähän.

Olemme todenneet moneen otteeseen, että kyllä on suomen kieli ihmeellinen.

Kielemme pysyy rakastettavan samanlaisena vuodesta toiseen, ja toisaalta se kehittyy huimaa vauhtia. Kieltämme on vuosien varrella piristetty lukemattomilla erihienoilla sutkautuksilla ja perin ajatuksia herättävillä sanonnoilla.

Mutta jos hyvää niin huonoakin! Jokaisella vuosikymmenellä suomen kieleen pesiytyy hämmentävän paljon muotisanontoja. Eli siis ylikäytettyjä kaskuja, jotka kiertävät kulovalkean tavoin suusta suuhun ja aiheuttavat samalla tuskastunutta kyllästymistä.

Listasimme 9 tämän hetken piinallisinta muotisanontaa, joiden soisimme jo kernaasti siirtyvän historian havinaan:

1. Tehdä matka itseensä. ”Jos joku vielä sanoo tekevänsä ’matkaa itseensä’, puolestani saa ihan jäädäkin sinne.”

2. Jätän tämän vain tähän. ”Minkä ja mihin? Sano suoraan hyvä ihminen!”

3. Ihan sama. ”En todellakaan usko, että on.”

4. Taklata. ”Kaikkea nykyään taklataan, kun ihan vain yritetään estää jotain. Miksi ihmeessä?”

5. Kuka ottaa kopin tästä? ”Työelämän rasittavin kiertoilmaus.”

6. Speksit. ”Tarkoittaa siis yksityiskohtia. Voitaisiinko puhua ihan niistä itsestään?”

7. Semi. ”Semijees, semisiisti, semisti. Kaikki yhtä hämmentäviä sananparsia minulle.”

8. Tätä pitää vielä jumpata. ”Käytetään silloin, kun mitä tahansa asiaa pitää kehittää. Tulee ihan liikaa mieleen jotkut ylipirteät jumppapirkot.”

9. Menikö tunteisiin? ”Aivan varmasti meni.”

Mitkä muotisanat tai -sanonnat ärsyttävät sinua? Kerro kommenteissa!