Tältä näyttää onnellinen tanskalainen Meik Wiking.
Tältä näyttää onnellinen tanskalainen Meik Wiking.

Kyllähän maailmaan hyvää mieltä mahtuu.

Nyt on juuri se vuodenaika, kun tanskalaiset istuvat pehmeiden vilttien välissä, kynttilänvalossa, pupeltamassa leivoksia ja kasvattamassa onnellisuuttaan. He hyggeilevät.

Mutta älkääpä vielä! Hygge-bestselleristi ja onnellisuutta tutkivan tanskalaisen think tankin pomo Meik Wiking on päässyt hyggehypestä jo eteenpäin. Hänen uuden teoksensa nimi on The Little Book of Lykke. Lykke on tanskaa ja tarkoittaa onnellisuutta, ja jännä kyllä, tanskalaiset ovat tutkimusten mukaan maailman onnellisin ja hyggein kansa. Joten haluammeko kuulla tanskalaismiekkosen kertovan meille lisää aiheesta? Kyllä!

– Halusin tuoda esiin sen, että tanskalaisilla ei ole onnellisuuteen monopolia. Uuteen kirjaani on koottu vinkkejä onnelliseen elämään eri puolilta maailmaa, Wiking kertoo.

Suomalaiseen loppusyksyyn Wikingillä olisi kolme kansainvälistä vinkkiä.

1. Japanilaisten Shinrin-yoku

Shinrin-yoku kääntyisi ehkä muotoon ”metsäkylpy” tai ”metsäkellintä”. Japanilaisen harrastuksen ideana on saada hyvää oloa metsän tuoksuista, äänistä ja maisemasta. Miksei? Metsässä oleilu laskee kuulemma verenpainettakin ja loiventaa stressiä.

2. Bhutanin Brain Brushing

Wiking kehaisee Suomen koululaitosta hyvästä työstä, mutta bhutanilaisilla olisi vielä onnellistava lisäkierre: brain brushing. Se tarkoittaa pientä mindfulness- tai meditaatiohetkeä koulupäivän aluksi ja lopuksi. On muuten kokeiltu jo meilläkin!

3. Ranskalaisten päivälliset

Heillähän on siellä tapana viettää pitempään kuin kahdeksan minuuttia yhteisen ruokapöydän ääressä, keskustellen päivän tapahtumista. Vatsa täyttyy, vanhemmat pysyvät perillä lastensa kuulumisista ja kaikki saavat harjoitusta sosiaalisuudesta. Vielä kun joku tekisi sen ruuan.

 

Illan elokuva on koko perheen katsottavaksi sopiva Pitch Perfect 2.

IS TV-LEHTI: Musiikilla täytetty riemukas tv-sarja Glee sai henkisen perillisen Pitch Perfect -kuorokomedioista, joiden tuorein kolmas osa nähtiin vuodenvaihteessa elokuvateattereissa.

Myös sarjan toinen osa lainaa suoraan Gleen letkeää asennetta.

Gleen lukiolaisnörttien sijaan Pitch Perfect -elokuvat seuraavat yliopiston naiskuoron toilailuja, jotka toisessa osassa käynnistyvät epäonnistumisella Yhdysvaltain presidentin edessä.

Kun nolo maine estää räiskyvän kuoron kiertueen, nuoret naiset päättävät tähdätä suoraan Kööpenhaminaan a cappella -laulun MM-kilpailuihin.

Kay Cannonin käsikirjoitus luottaa siihen, että herttaisen mutta sinnikkään Becan (Anna Kendrick) ja rääväsuisen Läski-Amyn (Rebel Wilson) vetämä laulajakaarti on tuttu jo ensimmäisestä elokuvasta.

Kuorolaisten sanailu irrottelee komiikkaa muun muassa naisten ja vähemmistöjen asemasta.

Kuorolaisten sanailu irrottelee komiikkaa muun muassa naisten ja vähemmistöjen asemasta sekä konservatiivisten amerikkalaisten ja ylimielisten mutta vapaamielisten eurooppalaisten eroista.

Naisten pahin kilpailijaryhmä on kuin kooste ylilyödyistä eurostereotypioista: saksalaisten nuorten aikuisten kuoro on erikoistunut millintarkasti harjoiteltuihin, ilmaisultaan vahvoihin mutta sieluttomiin esityksiin.

Lännendraamassa Kova kuin kivi (2010) läpimurtonsa tehnyt Hailee Steinfeld esittää kuoron uutta söpöä tyttöä Emilyä, joka roikkuu menossa mukana, tosin ilman merkittävää omaa panosta.

Vaikka juoni toistaakin vanhoja kuvioita, näyttelijästä esikoisohjaajaksi siirtynyt Elizabeth Banks kopioi onnistuneesti myös ensimmäisen osan rentoutta ja musiikkinumeroiden näyttävyyttä.

Pitch Perfect 2, TV5 la klo 21.00

 Ohjaaja ja käsikirjoittaja Johanna Vuoksenmaa kertoo Facebook-sivuillaan, miksi elokuva-alalla tapahtuvasta vallan väärinkäytöstä on niin tärkeää puhua julkisesti.

Hittiohjaaja Johanna Vuoksenmaa kirjoittaa Facebook-sivullaan ajatuksiaan elokuva-alan ongelmista puhumisesta. Tällä viikolla kohua ovat aiheuttaneet useiden naisnäyttelijöiden syytökset ohjaaja Aku Louhimiehen rajuista ohjausmetodeista.

Muun muassa Kumman kaa-, Klikkaa mua- ja Tahdon asia -televisiosarjoissa ohjannut Vuoksenmaa kirjoittaa Facebookissa, että on ainoastaan hyvä asia, kun väkivaltaa ja vääryyttä työssään kohdanneet ihmiset ”tuovat nämä tapahtumat päivänvaloon”.

”Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys.”

– Elokuva- tai tv-tuotanto on paitsi taiteen tekemistä myös työpaikka. Työpaikka, jossa pitäisi vallita selkeät kaikkia koskevat säännöt ja jossa kaikilla pitäisi olla turvallista. Siksipä onkin tosi hienoa, jos työntekijöiltä löytyy rohkeutta kertoa, mitkä asiat eivät ole ok, Vuoksenmaa sanoo.

– Se ei ole huomion hakua, se ei ole noitavainoa, se on välttämättömyys, jos asioita halutaan kehittää ja muuttaa.

Vuoksenmaa korostaa, että myös hierarkiat ovat tärkeitä esimerkiksi työnjohdollisissa asioissa. Valta tuo mukanaan kuitenkin myös paljon vastuuta.

– Näiden valtarakenteiden takia epäkohtien paljastaminen ei todellakaan ole helppoa, eikä ole ihme, että tarvitaan joukkovoimaa ja aikaa ja monta pontevaa sisäänhengitystä ennenkuin asioista uskalletaan alkaa puhua. Näyttelijöitä on paljon enemmän kuin rooleja, ala on kovasti kilpailtu ja uhka jäädä ilman seuraavaa työtä ja saada hankalan tai kitisijän maine on aito, Vuoksenmaa sanoo.

”Kun rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla.”

– Kun fiktiossa rakennetaan todellisen elämän ja oikeiden tunteiden illuusiota, liikutaan ihan älyttömän herkillä ihmisyyden alueilla, käsitellään pelkoja ja haluja, väkivaltaa ja seksuaalisuutta. Minun on ohjaajana tiedettävä ja tunnistettava, miltä tunteiden tulisi kuvassa näyttää ja äänessä kuulostaa, mutta ne keinot, miten tunne rakennetaan, on näyttelijän valittavissa.

– Jos näyttelijä haluaa palella oikeasti tai valvoa oikeasti näyttääkseen väsyneeltä se on hänen valintansa, ei minun.

Vuoksenmaa myös iloitsee siitä, kuinka tämän vuoden Jussi-gaala oli aiheen tiimoilta erityisen valoisa. Gaalassa muun muassa kunnioitettiin #metoo-kampanjaa valkoisten nauhojen avulla ja pukeutumalla mustaan. Myös ohjaaja Aku Louhimies pyysi puheessaan anteeksi niiltä, joita oli työssään loukannut.

– Verhoja on avattu ja valoja on sytytetty, rohkeat ihmiset ovat puhuneet ja madaltaneet muidenkin kynnystä puhua! Rikkinäistä voidaan korjata vasta, kun viat nähdään ja tää korjaaminen on nyt mahdollisempaa kuin koskaan, Vuoksenmaa sanoo.

– Toivon todella, että keskustelu työelämän tasa-arvosta ja viisaasta vallankäytöstä valuisi ihan kaikille aloille, ei haittaisi yhtään.