Tältä näyttää onnellinen tanskalainen Meik Wiking.
Tältä näyttää onnellinen tanskalainen Meik Wiking.

Kyllähän maailmaan hyvää mieltä mahtuu.

Nyt on juuri se vuodenaika, kun tanskalaiset istuvat pehmeiden vilttien välissä, kynttilänvalossa, pupeltamassa leivoksia ja kasvattamassa onnellisuuttaan. He hyggeilevät.

Mutta älkääpä vielä! Hygge-bestselleristi ja onnellisuutta tutkivan tanskalaisen think tankin pomo Meik Wiking on päässyt hyggehypestä jo eteenpäin. Hänen uuden teoksensa nimi on The Little Book of Lykke. Lykke on tanskaa ja tarkoittaa onnellisuutta, ja jännä kyllä, tanskalaiset ovat tutkimusten mukaan maailman onnellisin ja hyggein kansa. Joten haluammeko kuulla tanskalaismiekkosen kertovan meille lisää aiheesta? Kyllä!

– Halusin tuoda esiin sen, että tanskalaisilla ei ole onnellisuuteen monopolia. Uuteen kirjaani on koottu vinkkejä onnelliseen elämään eri puolilta maailmaa, Wiking kertoo.

Suomalaiseen loppusyksyyn Wikingillä olisi kolme kansainvälistä vinkkiä.

1. Japanilaisten Shinrin-yoku

Shinrin-yoku kääntyisi ehkä muotoon ”metsäkylpy” tai ”metsäkellintä”. Japanilaisen harrastuksen ideana on saada hyvää oloa metsän tuoksuista, äänistä ja maisemasta. Miksei? Metsässä oleilu laskee kuulemma verenpainettakin ja loiventaa stressiä.

2. Bhutanin Brain Brushing

Wiking kehaisee Suomen koululaitosta hyvästä työstä, mutta bhutanilaisilla olisi vielä onnellistava lisäkierre: brain brushing. Se tarkoittaa pientä mindfulness- tai meditaatiohetkeä koulupäivän aluksi ja lopuksi. On muuten kokeiltu jo meilläkin!

3. Ranskalaisten päivälliset

Heillähän on siellä tapana viettää pitempään kuin kahdeksan minuuttia yhteisen ruokapöydän ääressä, keskustellen päivän tapahtumista. Vatsa täyttyy, vanhemmat pysyvät perillä lastensa kuulumisista ja kaikki saavat harjoitusta sosiaalisuudesta. Vielä kun joku tekisi sen ruuan.