”Hei kaveri, minut on jalostettu laskemaan Facebookin ärsyttävyystasoa! Lisää vain kuvani päivitykseen.” Kuva: Shutterstock
”Hei kaveri, minut on jalostettu laskemaan Facebookin ärsyttävyystasoa! Lisää vain kuvani päivitykseen.” Kuva: Shutterstock

Facebook-päivitykset voivat olla paitsi raivon myös ilon lähde. Ainakin, jos niissä on söpöjä eläinten poikasia. 

Viime päivien puheenaiheena muun muassa Ilta-Sanomissa ovat olleet ärsyttävät Facebook-päivitykset: valitusvirret, kuntosaliselfiet, parisuhdepäivitykset, nokkeluudet, rahalla tai lapsilla kerskailu... Raivostuttavien Facebook-ärsyttäjien lista on niin pitkä ja monimuotoinen, että Facebookin selaaminen alkaa vaikuttaa todella inhottavalta puuhalta. 

Totuus kuitenkin on, että suurimmalle osalle meistä tuttavien päivitysten kyttääminen Facebookista ei ole työtä tai muuten pakollista. Selaamme Facebookia, koska se on meistä kivaa, ja hauskuus tulee nimenomaan asioista, joita Facebookiin postataan. 

Niinpä listasimme kymmenen ihanaa Facebook-päivitystyyppiä. Näistä tulee aina hyvä mieli:

1. Höpsöt koiranpennut

Yksi sosiaalisen median suurimmista saavutuksista on söpöjen eläinvideoiden ja -kuvien tuominen yhä useamman ihmisen saataville. Suuri kiitos kaikille koiranomistajille, jotka päivittävät aktiivisesti Facebookiin hassuja ja suloisia otoksia sekä videoita lemmikeistään. Tuijottavat koirat, leikkivät koirat, riehuvat koirat – kaikki kelpaa ja ihastuttaa.

2. Arjen sattumukset

Useimpien ihmisten arkielämästä on Strömsö kaukana, mutta vain joillakin meistä on taito muotoilla arkipäivän törttöilyistä hauskoja Facebook-päivityksiä. Kommelluksista ja sattumuksista on kiva lukea, koska ne viihdyttävät ja muistuttavat siitä, ettei muillakaan mene aina ihan nappiin. 

3. Tahattoman koomiset hahmot

Kun ihminen päivittää toistuvasti vain valitusta, asiaan voi suhtautua kahdella tavalla. Voi ärsyyntyä, tai sitten voi antautua Valittajan tarjoaman saippuaoopperan vietäväksi. Oikein intensiivisestä Valittajasta voi tulla oudon naapurin kaltainen kulttihahmo, jonka elämän käänteitä seurataan pitkäjänteisesti ja kerrotaan kavereille. 

4. Itseironiset päivitykset

Huumori on vaikea laji, mutta hyvällä tuurilla muutamaan sataan Facebook-kaveriin mahtuu useampi taidokas humoristi. Nokkeluus voi ärsyttää, mutta se voi myös piristää, naurattaa ja tuoda iloa – varsinkin, jos huumorin suunta on päivityksen kirjoittajaan itseensä päin.

5. Kiinnostavien juttujen jaot

Maailma on täynnä kiinnostavia videoita, artikkeleita, blogikirjoituksia ja muuta sisältöä. Kenelläkään ei riitä aika perata kaikkea mahdollista mielenkiintoista sisältöä, joten on kiva, että ihmiset jakavat Facebookissa hyviä sisältöjä. Ihanteellisessa tapauksessa saatetekstiin on vielä jaksettu kyhätä jokin vinkki siitä, mitä mielenkiintoista linkin takaa löytyy.

6. Elämänmuutoksista kertovat päivitykset

Kun Facebookin käytöstä tulee puhe, moni väittää kiven kovaan pitävänsä Facebookin kautta yhteyttä vanhoihin kavereihin ja kaukaisiin sukulaisiin. No, se ei kaikissa tapauksissa taida olla aivan totta. Harva kykenee molemminpuoliseen, suoraan Facebook-yhteydenpitoon, mutta useaa kiinnostaa satunnaisesti tietää, että jaahas, tuokin vanha tuttu on muuttanut Australiaan, eronnut, hankkinut kissan, lähtenyt Etelä-Amerikkaan opiskelemaan salsaa, vaihtanut alaa tai saanut lapsen. 

7. Taidonnäytteet

Osaamisen jakaminen Facebookissa ei välttämättä ole vain kerskailua, se voi olla myös kiinnostavaa. Videot oudoista harrastuksista ja kuvat erikoisista käsityötaidonnäytteistä sekä piristävät että sivistävät: ai tuollaistakin on olemassa, näyttääpä hauskalta! Harrastusten jakaminen Facebookissa voi myös tuoda ihmisestä esiin uuden puolen, joka ei välttämättä ole kaikille Facebook-kavereille tuttu.

8. Aidot onnistumiset

Jos oma elämäntilanne on vaikea, toisten hehkutus parisuhteista, lapsista, töistä ja milloin mistäkin onnistumisesta voi tympiä. Hehkutuspostausten joukossa on kuitenkin helmiä. Vaikka ei olisi päivityksen kirjoittajan kanssa läheinen, antaa toivoa kuulla, että pitkään työttömänä ollut on saanut työn tai rakkaudessa pettynyt löytänyt sielunkumppanin.

9. Osuvat suositukset

Onko uutuusleffa oikeasti hyvä, entä kehuttu taidenäyttely? Mikä olisi kiinnostava matkakohde, ja mitä tv-ohjelmaa kannattaisi katsoa? Facebookissa tiedetään asiat jo ennen kuin niitä ehtii kysyä. Päivityksistä saa selville helposti kiinnostavat matkakohteet, ravintoloiden hyvät ja huonot puolet sekä se, mitä urheilua nyt kannattaisi seurata. 

10. Sekoilevat perheenjäsenet

Pienten lasten sutkautukset, teinit totuudentorvina, puolison pöljäilyt, ikääntyvien vanhempien seikkailut internetin ihmemaassa... Perhepiirissä sattuneita sekoiluja ei pidäkään salata, ne pitää jakaa Facebookiin kaikkien iloksi.

11. Kreisit meemit

Kaikki meemit eivät suinkaan ole hauskoja, mutta jotkin ovat niin hauskoja, että niistä voi repiä huumoria vaikka moneksi vuodeksi. Henkilökohtaisesti haluan välittää kiitokseni sille ihmiselle, jonka Facebook-jako toi tietoisuuteni alla olevan Teletapit tanssivat Ed Sheeranin tahtiin -videon. Kuka oletkin, kiitos!

 

Ei omena kauas puusta putoa – vai miten se nyt meni?

Monilla Putous-näyttelijöillä on kuuluisat vanhemmat. Ja on useilla entisillä Putous-näyttelijöillä myös taiteilijapuoliso.

Pihla Penttinen – isä Pertti Sveholm

Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula
Pertti ja Pihla vuonna 2015. Kuva: Mikko Hannula

Pihla Penttinen, 39, on kokenut näyttelijä, mutta Putouksesta hänet nähdään tällä kaudella ensimmäistä kertaa. Pihlan isä on näyttelijä Pertti Sveholm. Pertti on ollut mukana yli sadassa televisiosarjassa ja elokuvassa, ja hänet on palkittu Jussi-patsaalla kahdesti.


 

Kiti Kokkonen – isä Ere Kokkonen ja äiti Titta Jokinen

Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen
Kiti ja Titta vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuukka Ylönen

Myös Kiti Kokkonen, 43, on mukana Putouksessa ensimmäistä kertaa. Hänen isänsä on vuonna 2008 kuollut ohjaaja Ere Kokkonen, jonka luona Kiti myös vietti lapsuutensa. Kitin äiti on näyttelijä Titta Jokinen.

 

Roope Salminen – isä Eppu Salminen, äidit Minna Turunen, Riitta Havukainen

Roope Salmisen, 28, isä on näyttelijä Eppu Salminen ja biologinen äiti näyttelijä Minna Turunen. Roope vietti lapsuutensa isänsä Eppu Salmisen ja tämän silloisen puolison, näyttelijä Riitta Havukaisen kanssa. Uusperheeseen kuuluivat Riitan aiemmassa suhteessa syntynyt tytär Katariina Havukainen sekä Epun ja Riitan yhteinen lapsi, Santtu.

 

Myös joidenkin vanhojen Putous-näyttelijöiden isä tai äiti on taiteilija. Lisäksi monella ohjelmassa nähdyllä näyttelijällä on taiteilijapuoliso.

Iina ja Minka Kuustonen – isä Mikko Kuustonen

Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto
Mikko ja Iina Kuustonen vuonna 2011. Kuva: Sanoma-arkisto

Sekä Iina että Minka Kuustonen ovat molemmat vanhoja Putous-näyttelijöitä. Heidän isänsä on muusikko, tv-kasvo Mikko Kuustonen. Iinan ja Minkan serkku on stand up -koomikko Sami Hedberg.

 

Näillä vanhoilla Putous-näyttelijöillä on näyttelijä- tai ohjaajapuolisot:

Pirjo Lonka (1. kausi) on naimisissa näyttelijä-ohjaaja Jani Volasen kanssa. Jani on Putouksen entinen pääkäsikirjoittaja ja ohjaaja. Jani on ollut naimisissa myös Mari Perankosken kanssa. Mari oli mukana Putouksessa 

Elina Knihtilä (1. kausi) on naimisissa näyttelijä Tommi Korpelan kanssa.

Krista Kososen (1., 2., 3. ja 4. kausi) avopuoliso on ohjaaja Antti Jokinen.

Joanna Haartti (2. kausi) seurustelee näyttelijä Minna Haapkylän kanssa.

Ville Tiihosen kumppani on näyttelijä Kreeta Salminen. Kreetan isä on puolestaan Esko Salminen.

Kaisa Hela (o.s. Mattila) (8. kausi) aviopuoliso on muusikko-näyttelijä Heikki Hela.

Minka Kuustosen (8. kausi) avopuoliso on näyttelijä Aku Sipola.

Essi Hellén (6. kausi) aviopuoliso on näyttelijä Mikko Virtanen.

 

 

Ewan McGregorin huhutaan jättäneen vaimonsa kanssanäyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin vuoksi. 

Skottinäyttelijä Ewan McGregor on yhysvaltalaisen viihdesivusto TMZ:n mukaan jättänyt avioerohakemuksen. McGregor on ollut vaimonsa Eve Mavrakisin kanssa naimisissa vuodesta 1996.

Avioerohakemus ei ole suoranainen yllätys, sillä McGregor ja Mavrakis ilmoittivat jo viime vuoden lokakuussa eronneensa. Avioerohakemuksessa on TMZ:n mukaan vielä sitäkin aikaisempi eropäivämäärä, 28.5.2017. 

Lokakuun 2017 eroilmoituksen aikoihin McGregorin ja näyttelijä Mary Elizabeth Winsteadin nähtiin suutelevan toisiaan lontoolaisessa kahvilassa ja poistuvan sen jälkeen McGregorin moottoripyörällä. Winstead, 33, ja McGregor, 46, näyttelevät yhdessä Fargo-sarjassa.

Winstead on eronnut entisestä aviomiehestään toukokuussa 2017, siis samaan aikaan kuin Ewan McGregor ja Eve Mavrakis, 51, ovat avioerohakemuksen mukaan tehneet eropäätöksen.

Rikosdraama Fargon näyttelijät Carrie Coon, Olivia Sandoval, Ewan McGregor ja Mary Elizabeth Winstead poseeraavat viime toukokuussa otetussa kuvassa yhdessä. 

Vaikuttaa siltä, että McGregorin ja Winsteadin suhde ei jäänyt vain lokakuiseen suuteloon Lontoossa. People-lehden mukaan pariskunta nähtiin kävelemässä käsi kädessä Los Angelesissa marraskuussa. 

Golden Globe -gaalan palkintopuheessaan McGregor kiitti sekä vaimoaan että Winsteadia – tosin hän jakoi kiitosta myös muille kanssanäyttelijöilleen. 

Ewan McGregorilla ja Eve Mavrakisilla on neljä yhteistä lasta, joista yksi on jo aikuinen. TMZ:n mukaan McGregor on hakenut yhteishuoltajuutta, ja Mavrakis puolestaan toivoo saavansa lapset itselleen niin, että McGregorilla säilyisi tapaamisoikeus.