Arsenikkikammoisen kannattaa valita basmatiriisi. Kuva: Shutterstock
Arsenikkikammoisen kannattaa valita basmatiriisi. Kuva: Shutterstock

Riisistä ja riisimuroista on löytynyt arsenikkia.

Arsenikki kuulostaa myrkyltä, jolla Agatha Christien dekkareissa mustasukkaisuuden riivaamat rikkaat perijättäret hoitelivat pois päiviltä petturimiehiään tai näiden rakastajattaria. Mutta todennäköisesti sinäkin olet nauttinut annoksen arsenikkia aina silloin tällöin ja täysin pahaa aavistamatta – esimerkiksi murokulhosta.

Brittiläisen Channel 4 -televisiokanavan ohjelma paljasti, että normaaleista riisivalmisteista, kuten riisimuroista on löytynyt jopa vaarallisia määriä arsenikkia, kirjoittaa Daily Mail.

Riisiä viljellään tulvivilla alueilla esimerkiksi Intiassa ja Bangladeshissa. Tulvavesi puolestaan johdattaa maaperästä löytyvää arsenikkia riisiin.

Ohjelman mukaan riisistä ja riisituotteista löytyneet arsenikkipitoisuudet eivät ole vaarallisia lyhytaikaisessa käytössä. Mutta toisaalta ei ole olemassa tutkimustietoa siitä, miten myrkkyjäämät mahdollisesti vaikuttavat toistuvan altistumisen vuoksi.

Jos haluaa minimoida arsenikkiriskin, kannattaa lautaselle valita basmatiriisiä. Se imee riisilajikkeista vähiten myrkkyä maaperästä.

Lisäksi riisin arsenikkipitoisuutta voi vähentää peräti 80 prosenttia tällä keittomenetelmällä:

1. Huuhtele riisin jyvät huolellisesti ennen niiden keittämistä.

2. Keitä riisiä mahdollisimman runsaassa vedessä.

3. Huuhtele keitetty riisi vielä kiehuvalla vedellä.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Vältteletkö sinäkin näitä ”myrkkyjä”?

Syötkö tietämättäsi myrkkyä? Kolme haitallista arkiruokaa

Kannabisnallet herättävät pelkoa Yhdysvalloissa