Arsenikkikammoisen kannattaa valita basmatiriisi. Kuva: Shutterstock
Arsenikkikammoisen kannattaa valita basmatiriisi. Kuva: Shutterstock

Riisistä ja riisimuroista on löytynyt arsenikkia.

Arsenikki kuulostaa myrkyltä, jolla Agatha Christien dekkareissa mustasukkaisuuden riivaamat rikkaat perijättäret hoitelivat pois päiviltä petturimiehiään tai näiden rakastajattaria. Mutta todennäköisesti sinäkin olet nauttinut annoksen arsenikkia aina silloin tällöin ja täysin pahaa aavistamatta – esimerkiksi murokulhosta.

Brittiläisen Channel 4 -televisiokanavan ohjelma paljasti, että normaaleista riisivalmisteista, kuten riisimuroista on löytynyt jopa vaarallisia määriä arsenikkia, kirjoittaa Daily Mail.

Riisiä viljellään tulvivilla alueilla esimerkiksi Intiassa ja Bangladeshissa. Tulvavesi puolestaan johdattaa maaperästä löytyvää arsenikkia riisiin.

Ohjelman mukaan riisistä ja riisituotteista löytyneet arsenikkipitoisuudet eivät ole vaarallisia lyhytaikaisessa käytössä. Mutta toisaalta ei ole olemassa tutkimustietoa siitä, miten myrkkyjäämät mahdollisesti vaikuttavat toistuvan altistumisen vuoksi.

Jos haluaa minimoida arsenikkiriskin, kannattaa lautaselle valita basmatiriisiä. Se imee riisilajikkeista vähiten myrkkyä maaperästä.

Lisäksi riisin arsenikkipitoisuutta voi vähentää peräti 80 prosenttia tällä keittomenetelmällä:

1. Huuhtele riisin jyvät huolellisesti ennen niiden keittämistä.

2. Keitä riisiä mahdollisimman runsaassa vedessä.

3. Huuhtele keitetty riisi vielä kiehuvalla vedellä.

Lähde: Daily Mail

Lue myös:

Vältteletkö sinäkin näitä ”myrkkyjä”?

Syötkö tietämättäsi myrkkyä? Kolme haitallista arkiruokaa

Kannabisnallet herättävät pelkoa Yhdysvalloissa

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen