Kuva Emmanuelle Inger
Kuva Emmanuelle Inger

Anissa Fertasilla on hankala yhtälö: hän tarvitsisi töitä, mutta niitä saadakseen pitäisi opiskella ja opiskelua varten taas tarvitsee rahaa, jota saadakseen pitäisi löytää töitä.

Anissa Fertas, 19, Ranska:

Kun ranskalainen Anissa Fertas, 19, miettii, missä näkee itsensä viiden vuoden kuluttua, vastaus on selvä. 

– Töissä. Missä tahansa töissä. Kuten isoäitini aina sanoi: työ on terveys ja vapaus.

Nuori nainen ehti peruskoulun jälkeen opiskella kaupan alan ammattitutkinnon ja saada muutamia määräaikaisia myyntitöitäkin, kun elämä muuttui.

– Tulin raskaaksi. Unelmat jatko-opinnoista jäivät siihen.

Pienessä Firmin maalaiskunnassa Etelä-Ranskassa asuvalle Anissalle oli kuitenkin selvää, että kolmen kuukauden äitiysloman jälkeen hän hakee töitä.

– Mutta hakemiseksi se on jäänytkin. En saa enää edes pätkätöitä. Miten saisinkaan, kun yritykset vähentävät väkeä sen sijaan, että palkkaisivat lisää.

Anissan tytär Inaya, 1,5, taapertaa määrätietoisesti ympäri huonetta. Anissa itse haaveili jo pienenä tyttönä puheterapeutin tai kielenkääntäjän ammateista. Pitkät opinnot kuitenkin arveluttivat, sillä hänen äitinsä on pitkäaikaistyötön ja isäpuolensa sairaseläkkeellä. Siksi hän alkoi etsiä myyntityötä.

– Muurari-isäni ainoa perheestäni, jolla on töitä, mutta nekin ovat määrä aikaisia. Siksi olen ylpeä lapseni isästä. Hän on leipuri, ja hänellä on vakituinen työpaikka, Anissa kertoo.

Tyttären tähden

Anissa ja Inaya ovat täysin riippuvaisia Anissan poikaystävän tuloista.

– Se rasittaa parisuhdettamme. On rankkaa olla riippuvainen miehestään. On jo tarpeeksi vaikeaa, ettemme ehdi juurikaan nähdä toisiamme hänen työaikojensa vuoksi, Anissa sanoo.

Anissa on hakenut töitä nyt vuoden. Työttömyystukea ei Ranskassa saa alle 25-vuotias, jolla ei ole ollut vakituista työpaikkaa.

– Vakipaikkoihin palkataan työnhakijoita, joilla on kokemusta. Minulla ei juurikaan ole, mutta miten sitä voi saadakaan, jos ei saa edes pätkätöitä?

Anissa saa työnhakuunsa apua Mission Localesta, joka auttaa nuoria työ-, opiskelu- ja harjoittelupaikkojen etsinnässä.

– Aamulla syötän ja puen Inayan ja vien hänet puolipäivähoitoon, sillä poikaystäväni nukkuu yövuoronsa jälkeen. Sitten lähden Mission Localen tiloihin työnhakuun. Illalla kumppanini lähtee töihin, ja olen Inayan kanssa kotosalla. Ainut hyvä puoli tilanteessa on, että voin viettää näin paljon aikaa lapseni kanssa.

– Suurissa kaupungeissa olisi enemmän töitä, mutta eläminen on kallista. Elämme jo nyt huolestuttavan niukasti.

Anissa haaveilee jatko-opinnoista matkailualalla tai kieliopinnoista, mutta ei ole uskaltanut vielä hakea opiskelemaan, sillä ensin pitäisi saada jostain omaa rahaa.

– Tuttavapiirissäni työtä on yhä vähemmän ja vähemmän. Ainoastaan hyvin koulutetut pärjäävät työmarkkinoilla. Minulla on vain ammatillisia opintoja takana. Mietinkin nyt, kuinka voisin käydä töissä, opiskella ja huolehtia lapsestani yhtä aikaa. Ehkä sitten, kun tyttäreni aloittaa kolmivuotiaana koulun.

Inaya tarkkailee äitiään suurilla ruskeilla silmillään ja Anissa silittää tytön tukkaa lempeästi.

– Lapset ovat elämän tarkoitus, eivätkö olekin? Uskon, että löydän vielä töitä. Täytyyhän minun uskoa. Tyttäreni vuoksi aion taistella.

Tällaista on olla työttömänä Euroopassa – 5 nuorta naista kertoo

Bárbara Victoria Palomares Romero, 22, Espanja: "Unelmani ovat tauolla"

Maria Louca, 25, Kypros: "Onneksi on hyvät välit vanhempiin"

Cristina Paro, 26, Italia: "Äiti maksaa vaatteeni ja kenkäni"

Milla Hokkila, 24, Suomi: "Jos jähmetyn, en ainakaan löydä mitään"

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen