Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Maria Loucalla on opettajan koulutus, mutta töitä ei ole löytynyt. Auttaisiko tohtorin tutkinto erottumaan?

Maria Louca, 25, Kypros:

Koko Larnacan kaupunki tuntuu kokoontuneen lauantai-iltana palmujen reunustaman rantabulevardin kahvi­loihin, ravintoloihin ja jäätelöbaareihin. Maria Loucakin, 25, istuu ystävänsä kanssa terassilla, tyhjä espressokuppi edessään. Kello lähemmäs puoltayötä, mutta naisilla ei ole kiire minnekään.

Kyproslaiset nuoret ovat tottuneet tapaamaan kavereitaan ulkona, sillä yli puolet heistä asuu vanhempiensa luona. Viime vuosina saarella ehti jo tulla tavaksi muuttaa omaan asuntoon ennen avioliittoa, mutta Kreikasta vyörynyt talouskriisi on kahdessa vuodessa liki kaksinkertaistanut Kyproksen nuorisotyöttömyyden. Mariakaan ei ole löytänyt töitä, joten hän asuu jälleen vanhempiensa luona.

– Opiskelin ja asuin omillani neljä vuotta Kreikassa. Palasin viime vuonna, ja ainoa vaihtoehto oli muuttaa äidin ja isän luo.

Yhteiselo on vaatinut totuttelemista.

– Onneksi minulla ja vanhemmillani on hyvät välit, ja osaamme puhua asioista, Maria sanoo.

Kypros on aina ylpeillyt hyvin kouluttautuneella kansallaan. Ennen yliopiston perustamista pääkaupunki Nikosiaan 1980 moni haki oppinsa ulkomailta – etenkin Kreikasta ja entisestä siirtomaaisännästä Englannista.

Maria opiskeli äidinkielen opettajaksi Ateenassa. Palattuaan takaisin Kyprokseen opettajan töitä ei ole kuitenkaan löytynyt.

– Tilanne täällä on hyvin vaikea, ja kyllähän se saa olon hermostuneeksi. Olen päättänyt, että minunkin täytyy vain alkaa laajentaa vaihtoehtojani. En saa ammattiani vastaavaa työtä, mutta myös kahvilatyö olisi ok.

Ahdistusta ystäväpiirissä

Työkokemusta Maria ei ole toistaiseksi saanut kuin puhelinvaihteesta, ja keväällä hän opetti muutamia opiskelijoita kotonaan. Kaveripiiristäkään juuri kukaan ei ole työllistynyt.

– Kaikki ystäväni ovat ahdistuneita tulevaisuudestaan. No, sentään yksi, joka opiskeli tietojenkäsittelyä, sai töitä heti.

Nyt Maria tekeekin kaksivuotista jatkotutkintoa Nikosian yliopistossa. Maisterina asema työmarkkinoilla ei kuitenkaan helpotu.

– Kyproksessa suhteet ovat erittäin tärkeitä työn saamisessa. Ehkä väitöskirja ja tohtorin tutkinto auttaisivat erottautumaan, mutta maisterin paperit eivät.

Tilannetta ei myöskään helpota se, että nyt työmarkkinoille ovat rynnistäneet nyt myös kreikkalaiset opettajat. Kyproksen koululautakunnan mukaan viidennes kouluihin tulevista työhakemuksista on peräisin Kreikasta. Kreikassa alle 25-vuotiaiden työttömyysaste on noussut talouskriisin vuoksi vielä korkeammalle kuin Kyproksessa: 65 prosenttiin.

Ennen työpaikka Kyproksen valtiolla oli kuin lottovoitto – leipä oli pitkä ja leveä. Nyt turvonnutta valtiontaloutta karsitaan urakalla, ja Mariankin opettajavanhemmat saivat kärsiä.

– Äitini ja isäni eivät luojan kiitos menettäneet työpaikkojaan, mutta heidän palkkojaan leikattiin reippaasti.

Vanhemmat ovat tyttärensä puolesta huolissaan mutta yrittävät pysyä toiveikkaina. Maria saa heiltä rahaa päivittäisiin menoihin, mutta sillä ei juhlita iltaisia espressokupillisia enempää.

Maria ei osaa edes haaveilla, millaisessa koulussa mieluiten opettaisi.

– Opettajan työn saaminen on täysin epärealistista. Totta puhuen tämä oli odotettavissa, sillä opettajan hommiin oli jo ennen talouskriisiä pitkä jono.

Työttömyys ei tarkoita sitä, että sinkku­nainen aikoisi lykätä muuta elämää, kuten avioliittoa tai perheen perustamista.

– Ei elämää voi suunnitella sillä tavoin – varsinkaan, kun en usko, että tilanne on muuttunut yhtään paremmaksi, kun täytän kolmekymmentä.

– Vaikka en jaksa uskoa, että saan koskaan työpaikkaa omalta alaltani, halusin silti opiskella jotain, jota rakastan. Niin hassulta kuin se ehkä kuulostaakin, en kadu valintaani.

Tällaista on olla työttömänä Euroopassa – 5 nuorta naista kertoo

Bárbara Victoria Palomares Romero, 22, Espanja: "Unelmani ovat tauolla"

Anissa Fertas, 19, Ranska: "On rankkaa olla riippuvainen miehestä"

Cristina Paro, 26, Italia: "Äiti maksaa vaatteeni ja kenkäni"

Milla Hokkila, 24, Suomi: "Jos jähmetyn, en ainakaan löydä mitään"

Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield
Piispan työhuone sijaitsee Tuomiokapitulin tiloissa. Arkiasu ja juhlapuku säilytetään siellä, liturginen asu eli kaapu, hiippa ja sauva taas Tuomiokirkossa. Piispanristi on vuodelta 1959. ”Sen painoarvo tuntuu myös fyysisenä.” Kuva: Heli Blåfield

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin poliittisen satiirin taitajana Yle Leaksissa. Huumori sopii hänen mielestään myös kirkkoon. – Tilannetaju on siinä oleellista.

Yhdellä joululaululla on piispa Teemu Laajasalolle, 43, erityinen merkitys. Ei itkeä saa, ei meluta saa avasi show’n joka kerta, kun nuori Teemu kävi isänsä kanssa viihdyttämässä vanhainkodin asukkaita Itä-Helsingissä. Isä esitti joulupukkia, Teemu oli viulua soittava tonttu.

– Kun isäukko ikääntyi, minut upgradattiin joulupukiksi. Esiinnyimme samassa vanhainkodissa ainakin kymmenenä peräkkäisenä jouluna, Teemu kertoo Matkalla minuksi -haastattelussa.

Tänä jouluna estradi on toinen. Laajasalo pitää ensimmäisen joulusaarnansa Helsingin hiippakunnan piispana Helsingin Tuomiokirkossa. Aattohartauden jälkeen piispa viettää joulua perheensä kanssa: hän on kolmen pienen lapsen isä.

– En ole yrittänyt siirtää lapsuudenkotini dynamiikkaa meille, joitain samoja perusarvoja kyllä. Rakkauden, turvallisuuden ja rohkaisun henki ovat esillä omassakin kodissani, hän sanoo.

– Minua kannustettiin ja kehuttiin varmaan vähän liikaakin.

Laajasalo arvioi, että tausta on joskus näyttäytynyt liiallisena itsevarmuutena.

– Olen pitänyt itseäni kaikkien alojen asiantuntijana, joka kertoo vastauksen silloinkin, kun kukaan ei sitä kysy.

Huumoria kirkkoon

Ennen piispanvirkaansa Teemu Laajasalo tunnettiin Kallion kirkkoherrana sekä poliittisen satiirin taitajana television Yle Leaksissa.

– Komedian tekeminen oli minulle rakas harrastus, jota muistelen hyvällä. Enää en voi heilua telkkarissa vitsihahmona. Piispan virkaan se ei sovi.

Hän ajattelee kuitenkin, että myös huumori sopii kirkkoon.

– Kirkkoon ei tulla kuuntelemaan vitsejä, mutta kyllä hauskat jutut sopivat saarnaan. Tilannetaju on siinä oleellista. Ilosanoman asiallahan tässä ollaan.

Miksi Teemu Laajasalo kuvailee itseään hihhuliksi uskonharjoittajaksi? Miksi hän vertaa kirkkoa makkarapakettiin? Tiesitkö, että sama risti on kulkenut Helsingin piispoilla vuodesta 1959? Lue koko haastattelu Me Naisten joulutuplasta 50–51/2017. Tuoreen digilehden voit lukea täällä.

Teemu Laajasalo

  • Helsingin hiippakunnan piispa asuu Helsingissä vaimonsa ja kolmen lapsensa kanssa.
  • Teologian maisteri, kasvatustieteen tohtori. Edisti Aleppon kellot -kampanjaa Kallion kirkkoherrana. Tuttu ohjelmista Yle Leaks sekä Hyvät ja huonot uutiset.
  • Harrastaa kitaransoittoa. Toiveharrastuksena liikunta: ”Toivon harrastavani liikuntaa, mutta teen sitä liian harvoin.”
  • Saarnaa Helsingin Tuomiokirkon aattohartaudessa 24.12. klo 15.30.

Mitä tähdet lupaavat sinulle loppuvuodeksi?

OINAS 21.3.–19.4.

Tee hyvä suunnitelma loppuvuodelle, sillä sinulla saattaa olla vaikeuksia tulla toimeen kollegoiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Jaa tunteesi ja ajatukseksi jonkun rakkaan kanssa ja solmi ihmissuhteisiisi ja töihisi liittyvät liehumaan jääneet langanpäät. 

HÄRKÄ 20.4.–20.5.

Tieto on valtaa. Ota selville, mitä muut aikovat, niin osaat toimia oikein. Varo ryhtymästä sellaisiin bisneksiin, joissa numerot eivät ihan pidä paikkaansa. Tämä koskee myös ihmissuhteitasi. Älä myöskään sorru hyväntekeväisyyteen, jos sinulla ei ole nyt varaa.

KAKSONEN 21.5.–21.6.

Suhteeseesi tulee ryppyjä, tai joku lupaa sinulle enemmän kuin pystyy pitämään. Älä myöskään itse sano sellaista, mitä joku haluaa sinulta kuulla, vaan turvaudu rehellisyyteen. Jaa ajatuksesi ja tulevaisuuden suunnitelmasi, niin saat selville, oletko tekemisissä sinulle sopivan ihmisen kanssa. 

RAPU 22.6.–22.7.

Saat kiinnostavaa tietoa, joka muuttaa suhteesi erääseen ihmiseen. Panosta nyt kotiin ja suhteisiisi, sillä tunne-elämääsi liittyvä tilanne kärjistyy. Mutta älä hötkyile, äläkä usko kaikkea mitä sinulle puhutaan.

Pieni matka olisi nyt paikallaan.

LEIJONA 23.7.–22.8.

Keskity niihin asioihin, jotka on nyt vaan hoidettava. Älä harrasta emotionaalista shoppailua, vaan ole rehellinen. Osallistu verkostoitumistilaisuuteen tai tapaa yhteistyökumppaneita, niin saat alulle jonkin uuden projektin. Kotona kannattaa nyt ottaa rauhallisesti, muuten luvassa on turhaa riitaa.

NEITSYT 23.8.–22.9.

Varo perheen ja suvun asioihin liittyviä sudenkuoppia, läheskään kaikki eivät nyt halua puhdistaa pöytää. Töissä voisit delegoida. Juhlakausi vaatii sinulta työtä, mutta se tuo myös toivomaasi perheen yhdessäoloa ja auttaa sinua rentoutumaan.

VAAKA 23.9.–22.10.

Varo hieman, mitä puhut, sillä joku saattaa haluta käyttää tietoja sinua vastaan. Käytä charmiasi, jotta saat ihmiset tekemään asioita puolestasi ja vältät liiallisen stressin. Nyt on myös aika shopata, tavata sisaruksia ja sopia lounastreffejä. Saat lisäenergiaa.

skorpioni 23.10.–22.11.

Jos nyt päästät jonkun entisestä elämästäsi takaisin kuvioihin, ei siitä seuraa mitään hyvää. Kysy kysymykset, jotka jäivät viimeksi kysymättä, kun uskoit, mitä sinulle sanottiin. Auta vähempiosaisia ja valmistaudu loppuvuoden juhliin.

JOUSIMIES 23.11.–21.12.

Asioiden kaunistelu saattaa auttaa asioiden sujumista, mutta myös satuttaa jotakuta sinulle läheistä. Valitse siis sanasi tarkkaan. Tavoittelet onnea ja haluat nyt nauttia elämästä, mutta muista myös niitä, joilla on vähemmän onnea. Muiden huomioiminen ei ole sinulta pois.

KAURIS 22.12.–20.1.

Hoida hoitamattomat asiat kuntoon, ja tee valmista jopa etuajassa, niin pääset nauttimaan juhlakauden antimista. Älä missään tapauksessa ylirasita itseäsi, äläkä tee toimistasi numeroa. Kun teet yksin, pääset nopeammin maaliin. Edessä on myös jonkinlainen elämänmuutos.

VESIMIES 21.1.–19.2.

Katso tarkkaan, miten kohtelet muita ihmisiä. Tunteenpurkaukset johtavat katumukseen. Pidä tunteesi omana tietonasi, kunnes olet ratkaissut, miten etenet asiassa. Mieti, miten voisit yllättää läheisesi positiivisesti. Pidä myös tarkkaan huolta rahasta, ja vältät turhan stressin.

KALAT 20.2.-20.3.

Joku suuntaa sinua kohtaan tunteita kuin luoteja. Niiden on tarkoituskin satuttaa, tai saada sinut ajattelemaan niin mennyttä kuin tulevaakin. Tsekkaa faktat ja muuta käytöstäsi. Anna tärkeimmille ihmisille aikaa, ole rehellinen ja päätä vuosi hyviin tunnelmiin.