Järvenpääläinen Joonas, 21, ilmoitti Facebookissa olevansa valmis tekemään mitä vain, kunhan saisi töitä.

Milloin viimeksi olet nähnyt somessa tuntemattoman ihmisen kirjoitukseen, jota et ole saanut mielestäsi?

Minulle kävi niin törmättyäni kotikaupunkini Facebook-ryhmässä tämän viestin:

”Nyt riittää kotona makailu. Ei löydy töitä vaikka millä mitalla joka ilta hakemuksia laitellut ja täytellyt. Olisiko kellään tarjota mitään työtä (ihan mitä tahansa)? Aivan sama, miten paljon saa palkkaa tai kuinka paljon hommia riittää. Tämä kotona oleilu ei vaan millään nappaisi. Eihän tämä mikään työnhakupalsta ole, mutta laitetaan nyt tännekin, josko jotain alkaisi löytymään. Kokkihommista on kokemusta ja pesen vaikka vessanpönttöjä hymyssä suin.”

Yhtäkkiä varsin yleiset ”nuoret istuvat mieluummin kotona kuin tekevät töitä”- ja ”nuorelle työttömyys voi olla lomaa” -tyyppiset lausunnot tuntuvat sekä naiiveilta että epäoikeudenmukaisilta.

Viestin lähettäjäksi paljastuu 21-vuotias järvenpääläinen Joonas Järvinen.

Olisitko todellakin valmis pesemään hymyillen vessoja, palkasta viis?

– Totta kai nuorena miehenä päällimmäisenä on ajatus myös rahasta. Minun olisi tärkeää saada lisää kokemusta, jotta voisin saada vakituisen työpaikan. Tärkeintä on päästä pois kotoa tekemään jotain. Mitä kauemmin kotona on, sitä vaikeampi sieltä on lähteä uraa rakentamaan. Otan minkä tahansa paikan vastaan, jotta saan näyttää vanhemmille ja kavereille ja mikä tärkeintä, itselleni, että minusta on työelämään.

Joonas jäi vuodenvaihteessa työttömäksi. Sitä ennen hän teki töitä määräaikaisena tai tuuraushommissa. Nyt Joonas on hakenut töitä työvoimatoimistosta, soitellut yrityksiin ja käynyt vuokratyöfirmojen haastatteluissa. Työhakemusten tekeminen luonnistuu ja puhelahjojakin löytyy, mutta töitä ei.

– Lähes jokainen työntekijä valitaan työkokemuksen perusteella. Mutta kuinka kokemusta voi saada, kun ei saa töitä, joista kokemusta hankitaan? Nuorille on ihan liian vähän töitä tarjolla.

Tilastokeskuksen tammikuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan Suomessa oli viime joulukuussa lähes 60 000 työtöntä 15–24-vuotiasta nuorta. Nuorten työttömyysaste oli kasvanut edellisvuodesta peräti 3,2 prosenttia.

– Minunkin kaveripiiristä 70–80 prosenttia on vailla töitä.

Sairastuminen keskeytti opinnot

Joonas ei ole valmistunut ammattiin, sillä hänen opintonsa hotelli- ja ravintola-alalla keskeytyivät toisen opintovuoden jälkeen. Tuolloin aivoihin levinnyt poskiontelontulehdus vei nuoren miehen kuukausiksi sairaalaan neurologiselle osastolle.

– Käteni ja jalkani eivät totelleet, puhuminen ja käveleminen oli hankalaa. Muutuin aika epäsosiaaliseksi ja välttelin paikkoja, joissa kaverit olivat. Mutta oli omaa tyhmyyttäni, etten halunnut jatkaa koulua silloin.

Joonaksella on jonkin verran työkokemusta lounasravintoloista ja pitopalvelusta. Lisäksi hän on korjannut puolen vuoden ajan autoja Järvenpään nuorisotoimen autopajalla.

– Nytkin olen miettinyt, josko jatkaisin niitä opintoja, mutta minulla on 1-vuotias poika, joten tunnen tarvitsevani nyt töitä elättääkseni itse itseni ja lapseni.

Joonaksen Facebookiin kirjoittama viesti keräsi heti ensimmäisenä päivänä runsaasti kannustavia kommentteja.

– Olin valmistautunut negatiivisiin kommentteihin, mutta yllätyin, ettei niitä tullut ensimmäistäkään. Päinvastoin, moni kehui asennetta, antoivat neuvoja ja toivottivat onnea työn haussa.

Mutta löytyikö töitä?

Joonakselle ei vielä, mutta hänen viestinsä ansiosta pikkuveli sai mielekästä kesäpuuhaa.

– Eräs äiti kirjoitti minulle, että tarvitsisi apua pojalleen, ja nyt veljeni käy joinain arki-iltoina 9-vuotiaan lapsen kanssa kalastamassa. Pikkuveli olikin iloinen, että saa auttaa ja samalla vähän taskurahaa. Minulle on ehdoteltu paikkoja, joihin kannattaa laittaa hakemuksia, ja olen niihin laittanutkin. Toivottavasti jotain löytyy, mutta en lannistu, vaikka en saisi mitään. Aion lähettää hakemuksia jatkossakin.

Joonaksella onkin yksi toive:

– Toivottavasti moni antaisi nuorille mahdollisuuden saada kokemusta työelämästä.

Lue myös:

19-vuotias Viola perustaa lastenkodin Keniaan

Näin työttömyys muuttaa persoonallisuutta

Tohtorit kertovat: Tällaista on olla huippukoulutettu ja työtön

Työttömänä Suomessa: ”Jos jähmetyn, en ainakaan löydä mitään”

Ida Paul ja Kalle Lindroth ovat Emma Gaalassa ehdolla vuoden tulokkaaksi. 

Duona esiintyvän Ida Paulin ja Kalle Lindrothin työtilanne ei ole tavanomaisin, sillä Ida Paul opiskelee toista vuotta maailman parhaaksi rankatussa Harvardin yliopistossa.

”Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita.”

– Lensin yöllä juuri takaisin Suomeen. Teemme töitä periodeissa. Suomessa teemme keikkoja ja musajuttuja. Kun olen Jenkeissä keskityn kouluun ja teen kappaleita, Ida Paul kertoi tänään Emma-ehdokkaiden julkistustilaisuudessa.

Ida Paulin äiti on suomalainen ja isä yhdysvaltalainen. Lapsena hän on asunut Amerikassa lyhyen aikaa, jolloin haave amerikkalaisessa yliopistossa opiskelusta lujittui. 

Hakuprosessi Harvardiin kesti puoli vuotta, jonka aikana Ida Paul keräsi suosituksia opettajilta ja kollegoilta, kirjoitti esseitä ja teki SAT-pääsykokeen. Ida Paul teki jo tuolloin, 19-vuotiaana, kappaleita Warnerin artisteille.

– Toki arvosanat pitää olla kouluun riittävän hyvät, mutta pitää olla lisäksi joku asia, jossa on ihan huippu. Minulla se oli tämä musajuttu, joka on yhä minulle numero yksi.

”Kaikki eivät ole tiedehörhöjä”

Harvardissa Ida Paul ei ole vielä päättänyt pääainettaan, mutta on opiskellut yhteiskuntatieteitä, naistutkimusta sekä sivuaineina tanssia ja teatteria. Hän asuu kampuksella asuntolassa.

”Koulu on ihan oma ekosysteeminsä.”

– On kivaa, kun parhaat kaverit asuvat ihan naapurissa. Koulu on ihan oma ekosysteeminsä, kaikki tarvittava on kävelymatkan päässä. 

– Vaikka koulussa on lahjakkaita ihmisiä, ei kaikki todellakaan ole mitään tiedehörhöjä, jotka ovat hautautuneet laboratorioon. Sinne haetaan joka vuosi entistä monipuolisempi vuosiluokka opiskelijoita.

Harvardiin pääsy ei jää rahasta kiinni

Lukuvuosimaksu Harvardissa on yli 50 000 dollaria eli yli 42 000 euroa. Ida Paul painottaa, että Harvard kuuluu need blind -haun piiriin, jossa maksut räätälöidään opiskelijalle maksukyvyn mukaan. Loput maksusta kuitataan lahjoituksilla, joita yliopisto on saanut.

– Tiedän opiskelijoita, jotka eivät maksa opiskelusta mitään. Jotkut käyvät opintojen ohella töissä. Kenelläkään ei jää pääsy rahoituksesta kiinni.

”Musa on ainut pysyvä asia mun elämässä.”

Ida Paulilla on tällä hetkellä koti Suomessa ja Amerikassa, mutta hän uskoo panostavansa tulevaisuudessa eniten musiikkiin. Ida Paulin ja Kalle Lindrothin ensimmäinen albumi julkaistaan helmikuussa.

– Musa on ainut muuttumaton, pysyvä asia mun elämässä. Vaikka elämä ja vaatimuksen Harvadissa ovat joskus stressaavia, se varmasti kannattaa. Mitä enemmän koen, sitä enemmän minulla on myös lauluihin kirjoitettavaa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa kertoo suru-uutisesta Facebookissa.

Kansanedustaja Sari Sarkomaa, 52, kertoo virallisilla Facebook-sivuillaan suru-uutisesta: hänen nuorin pikkuveljensä on kuollut. 

– Nuorin pikkuveljeni on menehtynyt. Suruviesti saavutti minut 7.12. iltapäivällä. Jupan ystäville suru-uutinen tiedoksi. Jupaa ei enää ole, Sarkomaa on kirjoittanut Facebookiin.

Sarkomaa on omistanut päivityksessään koskettavan runon veljelleen.

Pikkuveljelleni

Ikinä ei tiedä onko aikaa paljon vai vähän
Yhtäkkiä elämäsi loppuikin tähän

Lähdit niin hiljaa
Että vain aamu kuuli
Sylissään matkalle sinut kantoi tuuli

Kiitos yhteisistä lapsuuden vuosista
Ja vuosista sen jälkeen
Uskon että sinun on nyt hyvä 
Taivaan kodissa olla