Työelämä muuttuu – ja niin muuttuvat työhaastattelutkin. Valttia ovat osaaminen ja asiallisuus.

Tänä päivän työnhaussa korostuu niin sanottu kova fakta, eli työntekijän kokemus, koulutus ja osaaminen. Kekseliäskään persoonan brändäys ei riitä ilman sisältöosaamista. Rekrytoinnin ammattilaiset neuvovat, miten vältät työhaastattelun nolot trendimokat.

Satsaa näihin:

1. Asiallisuus

Tuoksuvalle kukkapaperille printatut työhakemukset voi unohtaa, sillä moni iso yritys haluaa hakemukset nykyään valmiilla internetkaavakkeella. Niistä rekrytoijat pystyvät helpommin vertailemaan hakijoiden koulutusta, työkokemusta ja osaamista.

Asialinja jatkuu haastattelussa. Ainakin kokeneet haastattelijat keskittyvät puhumaan tehtävästä ja sen vaatimista taidoista. Hakijan perheeseen, harrastuksiin tai muuhun yksityiselämään ei puututa, elleivät ne liity työtehtävään.

2. Pitkäjänteisyys

Vielä kymmenisen vuotta sitten pidettiin ”tähtityöntekijän” merkkinä, että oli kiitänyt työpaikasta toiseen vuoden parin välein. Ei pidetä enää.

Työnantajan näkökulmasta tiheästi työpaikkaa vaihtava poukkoilija haaskaa resursseja: juuri kun tyyppi alkaa päästä jyvälle uudessa työssä, hän vaihtaakin jo maisemaa.

3. Joustavuus

Pitkäjänteisyys ei ole sama kuin jämähtäminen. Työelämä muuttuu nopeasti, joten jo rekrytointivaiheessa mietitään työntekijän monikäyttöisyyttä. Kannattaa siis suhtautua myönteisesti uusien taitojen hankkimiseen ja jatkokoulutukseen.

4. Elämän kokonaishallinta

Joustavuus puolestaan ei tarkoita sitä, että työlle pitäisi omistaa koko elämä. Aikaansa seuraava työnantaja ymmärtää, että riittävä vapaa-aika on työssä jaksamisen edellytys, joten haastattelussa ei tarvitse teeskennellä työnarkomaania eikä sitoutua syömään e-pillereitä.

5. Psykologiset testit

Psykologiset testit eli ammattikielellä henkilöarvioinnit ovat yleistyneet viime vuosina huimasti. Varsinkin asiantuntija- ja pomohommiin pääsee nykyään useimmiten vain konsulttifirman tekemien perusteellisten testien kautta.

Varo trendimokia!

1. Katteeton itsekehu

Suomalaisille on toitotettu tehokkaasti, että liiasta vaatimattomuudesta on päästävä eroon. Rekrytoijien mielestä tässä on menty jo liiankin pitkälle. Kovakaan itseluottamus ei riitä, jos ei osaa oikeasti tehdä työtä jota hakee.

2. Tyhjät mainosfraasit

Haastatteluun kannattaa toki valmistautua, mutta valmiiden mainoslauseiden toistelu on huono idea. Kokenut haastattelija tunnistaa ulkoa opetellut, opinto-ohjaajan neuvomat muotifraasit.

Tämän hetken haukotuttavimpia iskulauseita: ”Huonoihin puoliini kuuluu se, että olen välillä liiankin kärsimätön saavuttamaan tuloksia.” ”Minussa on vähän perfektionistin vikaa.”

3. Ylimielisyys

Hyvät tavat pätevät edelleen. Saavu työhaastatteluun ajoissa, katso keskustelukumppania silmiin – ja ota ennalta selvää, millaista työpaikkaa olet hakemassa.

4. Rönsyily ja muiden mollaaminen

Työhaastattelussa pitää pystyä kertomaan itsestään ja vahvuuksistaan, mutta rönsyily ei kannata. Haastattelijaa ärsyttää, jos työnhakija puhuu omiaan eikä kuuntele kunnolla kysymyksiä. Toinen aika tavallinen moka on entisen työpaikan haukkuminen.

Asiantuntijoina MPS Consulting Finland Oy:n osakas ja henkilöarviointien liiketoiminta-alueen johtaja Tomi Välimäki, konsulttitoimisto Psycon Oy:n osakas ja rekrytointi- ja henkilöarviointiyksikön johtaja Arja Läärä sekä Tapiola-ryhmän  työvoimapäällikkö Päivi Lind.

Elisa Viihde Aitiossa alkava Kolmistaan-sarja on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille. Sarjasta on tänään nähtävissä kolme ensimmäistä jaksoa, lisää ropisee ruutuun 21.12.

IS TV-LEHTI: Kimppakämpässä Helsingin Alppilassa asuvat Vilma (Pamela Tola), Seve (Eero Ritala) ja Markus (Lauri Tilkanen) taistelevat kolmenkympin kriisiä vastaan bailaamalla ahkerasti illasta toiseen.

Mainosmaailmassa menestyvä Markus, töitä välttelevä Seve ja tämän tyttöystävä, varakkaan perheen Vilma, viihtyvät keskenään niinkin hyvin, että erään viinan- ja huumeidentäyteisen illan jälkeen he kaikki päätyvät yhdessä sänkyyn.

Kohta raskaustesti näyttää positiivista. Isästä ei ole varmuutta.

Elisa Viihteen alkuperäissarjan ohjaaja Samuli Valkama muistetaan muun muassa täyspitkästä elokuvastaan Saattokeikka (2017). Kolmistaan pohjautuu brittiläiseen Threesome-sarjaan (2011–2012).

– Alkuperäissarjasta otimme hyvät tilanteet, joihin lisäsimme paljon omaa. Brittisarja oli enemmänkin sitcomia, jonka olemme häivyttäneet pois ja tehneet kreisin draamakomedian, ohjaaja kertoo.

Kymmenosaisessa komediassa kolmikon kielenkäyttö on rääväsuista, eikä mikään ole kielletty puheenaihe. Päänäyttelijöiden mukaan kuvauksissakin oli ”hyvällä tavalla levoton tunnelma”.

”Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa.”

– Meillä oli ronskia vitsailua kameroiden ulkopuolellakin. En tiedä, provosoiko sarja siihen, Pamela muistelee nauraen kuvauksia.

– Meininki ei ole kuitenkaan sairaan ronskia, enemmänkin vapauttavaa ja kivaa, Eero huomauttaa.

Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

Sarjassa Pamela ja Eero esittävät pariskuntaa. Pamelan tosielämän aviomies Lauri näyttelee parin parasta ystävää, kämppistä ja lapsen mahdollista isää.

– Olihan tämä lähtökohtana eri tavalla kiusallista, kun pitää kolmistaan esimerkiksi pussailla. Meillä oli kuitenkin koko ajan hyvä tunnelma ja hauskaa, eikä yhtään kiusallista, Pamela sanoo.

– Piirit ovat niin pienet, että kaikki ovat keskenään hyviä tuttuja. Omat puolisoni, jotka ovat olleet näyttelijöitä, ovat näytelleet toisten miesten kanssa. Ei siitä tule mitään, jos tulee skismaa, Eero tietää.

Vilma on elämässään hyvin erilaisessa tilanteessa kuin kolmen lapsen äiti Pamela.

– Pystyn kuitenkin samastumaan spontaaniuteen ja tietynlaiseen innostuneisuuteen. Varsinkin nuorempana halusin kokeilla kaikennäköistä, mutta näin edesvastuuton en ole ollut. 

”Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan”

Vaikka sarjassa asiat tapahtuvat liioitellusti, tapahtumat itsessään ovat sellaisia, jotka voivat tapahtua tosielämän kolmekymppiselle.

– Halusimme, että henkilöt ovat uskottavia, koska asiat ovat heille tosia. Tässä ei ole pelkästään hassunhauskaa huumoria, vaan sarjassa käsitellään vakaviakin aiheita. Tämä on kasvutarina kolmekymppisille ikinuorille, Lauri huomauttaa.

Sarjan muissa rooleissa nähdään muun muassa Jonna Järnefelt, Jaana Saarinen ja Pirkko Hämäläinen.

– Toivoisin, että saisimme tehdä toisenkin tuotantokauden. Se voisi käsitellä sitä, miten kolmikolla sujuu lapsen kanssa. Itselläni on pari pientä lasta, joten tiedän, että siitä saa tragikomediaa aikaan, Samuli nauraa.

Kolmistaan, Elisa Viihde Aitio to 14.12. alkaen

”Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni”, Antti kertoo.

Laulaja Antti Tuisku avaa tuoreessa Apu-lehden numerossa tulevaisuuden suunnitelmiaan.

Muusikko kertoi marraskuun alussa jäävänsä tauolle kevään 2018 areenakiertueen ja Provinssi Rockin keikan jälkeen. Syystä hän on kuitenkin vaiennut.

Nyt hän paljastaa, että aikoo hankkia tauon aikana hyvinvointivalmentajan pätevyyden.

– Ensimmäistä kertaa elämässäni olen tilanteessa, että haluan pysähtyä aloilleni. Musiikkia haluan tehdä seuraavan kerran vasta sitten, kun itselläni on oikeanlainen kipinä ja visio siitä, mitä todella haluan tehdä, hän kertoo Apulle.

”Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea.”

Kun Antti marraskuussa ilmoitti tauostaan, hän kertoi tuntevansa ristiriitaisia fiiliksiä.

– Sen jälkeen aloitankin sitten määrittelemättömän pituisen keikkatauon. Olo on äärimmäisen kiitollinen, mutta myös haikea. Kiertueen päättävän festarivedon jälkeen on aika pistää pillit pussiin ja miettiä elämää muiltakin kanteilta. Ja ladata akkuja tulevaa varten – milloin ikinä sen uuden tulemisen aika sitten onkaan, hän kertoi.

Kesällä Antti kertoi Me Naisten haastattelussa, että haluaa panostaa omaan ja läheistensä hyvinvointiin. Hän rakennutti kotiinsa suolahuoneen, vei äitinsä viime talvena lomalle Los Angelesiin ja siskonsa miehineen Berliiniin Céline Dionin keikalle.

– Olen halunnut satsata siihen, että jaksan tehdä työni mahdollisimman hyvin. Mutta haluan tarjota elämyksiä myös läheisilleni. Hiljattain mökillä yritin sanoa sukulaisille, että kertokaa, jos tarvitsette tänne jotakin, hän kertoi.