Työelämä muuttuu – ja niin muuttuvat työhaastattelutkin. Valttia ovat osaaminen ja asiallisuus.

Tänä päivän työnhaussa korostuu niin sanottu kova fakta, eli työntekijän kokemus, koulutus ja osaaminen. Kekseliäskään persoonan brändäys ei riitä ilman sisältöosaamista. Rekrytoinnin ammattilaiset neuvovat, miten vältät työhaastattelun nolot trendimokat.

Satsaa näihin:

1. Asiallisuus

Tuoksuvalle kukkapaperille printatut työhakemukset voi unohtaa, sillä moni iso yritys haluaa hakemukset nykyään valmiilla internetkaavakkeella. Niistä rekrytoijat pystyvät helpommin vertailemaan hakijoiden koulutusta, työkokemusta ja osaamista.

Asialinja jatkuu haastattelussa. Ainakin kokeneet haastattelijat keskittyvät puhumaan tehtävästä ja sen vaatimista taidoista. Hakijan perheeseen, harrastuksiin tai muuhun yksityiselämään ei puututa, elleivät ne liity työtehtävään.

2. Pitkäjänteisyys

Vielä kymmenisen vuotta sitten pidettiin ”tähtityöntekijän” merkkinä, että oli kiitänyt työpaikasta toiseen vuoden parin välein. Ei pidetä enää.

Työnantajan näkökulmasta tiheästi työpaikkaa vaihtava poukkoilija haaskaa resursseja: juuri kun tyyppi alkaa päästä jyvälle uudessa työssä, hän vaihtaakin jo maisemaa.

3. Joustavuus

Pitkäjänteisyys ei ole sama kuin jämähtäminen. Työelämä muuttuu nopeasti, joten jo rekrytointivaiheessa mietitään työntekijän monikäyttöisyyttä. Kannattaa siis suhtautua myönteisesti uusien taitojen hankkimiseen ja jatkokoulutukseen.

4. Elämän kokonaishallinta

Joustavuus puolestaan ei tarkoita sitä, että työlle pitäisi omistaa koko elämä. Aikaansa seuraava työnantaja ymmärtää, että riittävä vapaa-aika on työssä jaksamisen edellytys, joten haastattelussa ei tarvitse teeskennellä työnarkomaania eikä sitoutua syömään e-pillereitä.

5. Psykologiset testit

Psykologiset testit eli ammattikielellä henkilöarvioinnit ovat yleistyneet viime vuosina huimasti. Varsinkin asiantuntija- ja pomohommiin pääsee nykyään useimmiten vain konsulttifirman tekemien perusteellisten testien kautta.

Varo trendimokia!

1. Katteeton itsekehu

Suomalaisille on toitotettu tehokkaasti, että liiasta vaatimattomuudesta on päästävä eroon. Rekrytoijien mielestä tässä on menty jo liiankin pitkälle. Kovakaan itseluottamus ei riitä, jos ei osaa oikeasti tehdä työtä jota hakee.

2. Tyhjät mainosfraasit

Haastatteluun kannattaa toki valmistautua, mutta valmiiden mainoslauseiden toistelu on huono idea. Kokenut haastattelija tunnistaa ulkoa opetellut, opinto-ohjaajan neuvomat muotifraasit.

Tämän hetken haukotuttavimpia iskulauseita: ”Huonoihin puoliini kuuluu se, että olen välillä liiankin kärsimätön saavuttamaan tuloksia.” ”Minussa on vähän perfektionistin vikaa.”

3. Ylimielisyys

Hyvät tavat pätevät edelleen. Saavu työhaastatteluun ajoissa, katso keskustelukumppania silmiin – ja ota ennalta selvää, millaista työpaikkaa olet hakemassa.

4. Rönsyily ja muiden mollaaminen

Työhaastattelussa pitää pystyä kertomaan itsestään ja vahvuuksistaan, mutta rönsyily ei kannata. Haastattelijaa ärsyttää, jos työnhakija puhuu omiaan eikä kuuntele kunnolla kysymyksiä. Toinen aika tavallinen moka on entisen työpaikan haukkuminen.

Asiantuntijoina MPS Consulting Finland Oy:n osakas ja henkilöarviointien liiketoiminta-alueen johtaja Tomi Välimäki, konsulttitoimisto Psycon Oy:n osakas ja rekrytointi- ja henkilöarviointiyksikön johtaja Arja Läärä sekä Tapiola-ryhmän  työvoimapäällikkö Päivi Lind.

”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg
”Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa”, Alina Tomnikov kommentoi Aku Louhimiehen metodeista noussutta kohua. Kuva: Jonna Öhrnberg

Alina Tomnikoville taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki.

Elokuva-alan ihmiset kokoontuivat eilen The Guardian Angel – Suojelusenkeli -elokuvan kutsuvierasensi-iltaan.

Perjantaina järjestettävään Jussi Gaalaan valmistautuvat näyttelijät kommentoivat hyvin varovasti Aku Louhimiehen käytöksestä noussutta kohua ja me too -keskustelua.

Putouksen myötä koko kansan tähdeksi noussut Alina Tomnikov sanoo, että on kuullut tapahtuneista alan sisäpiirissä.

– Kyllä olen tiennyt, että tällainen ilmiö on olemassa. Minusta oli todella tärkeää, että tämä tematiikka nousi nyt esille.

– Minulle itselleni taiteen tekemisen lähtökohta on, että voi olla vilpittömästi auki. Siihen tarvitaan turvallisuuden tunne. Jos pelottaa syntyy vain keskinkertaista kakkaa.

”Toivoisin, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.”

Pamela Tola oli yksi näyttelijöistä, jotka kertoivat maanantaina Ylellä Louhimiehen ohjausmetodeista. Ensi-illassa hän ei halunnut kommentoida asiaa.

– Haluaisin keskittyä tänään juhlistamaan tätä elokuvaa, pienen roolin Arto Halosen ohjaamassa, kansainvälisessä elokuvassa tekevä Tola totesi ystävällisesti.

Näyttelijä Antti Luusuaniemi puolestaan kertoi, että hänellä on tapahtuneista syytöksistä vain toisen käden tietoa.

– Olen yhtä lailla samojen tietojen varassa kuin moni muukin. Yleisesti toivon, että tämä tilanne johtaisi siihen, ettei tällaista enää tapahtuisi. Toivoisin, että koko elokuva-alalla ja yhteiskunnassa olisi sellainen tilanne, että kaikki voisivat tehdä töitä turvallisesti ilman minkäänlaista häirintää.

Elokuvaohjaaja Jörn Donnerin mukaan Aku Louhimies ei ole ainoa ohjaaja, joka käyttää valtaansa näyttelijöiden nöyryyttämiseen.

Elokuvaohjaaja, kirjailija ja poliitikko Jörn Donner ottaa Helsingin Sanomien mielipidesivuilla kantaa elokuvaohjaaja Aku Louhimiehen kyseenalaisiin ohjausmetodeihin.

Hänen mukaansa Louhimies ei ole ensimmäinen eikä viimeinen ohjaaja, joka nöyryyttää näyttelijöitä, koska uskoo virheellisesti lopputuloksen siitä paranevan. 

”Se tosiasia, että sadismi kohdistuu lähinnä naisiin, antaa epämiellyttävän seksuaalisen häirinnän sivumaun”, Donner kirjoittaa.

Louhimiehen alistavista työtavoista kertoi Ylellä tämän viikon alussa kahdeksan naispuolista näyttelijää, jotka kieltäytyvät työskentelemästä enää Louhimiehen kanssa. 

Louhimies pyysi Ylen A-studiossa anteeksi, ei tosin tekojaan vaan sitä, että näyttelijät eivät ole pystyneet puhumaan hänelle kokemuksistaan. Pamela Tola kiistää sen, etteivät näyttelijät olisi puhuneet jo aiemmin. Matleena Kuusniemi puolestaan sanoi A-studiossa pyytäneensä anteeksipyyntöä Louhimieheltä vuosia sitten, tuloksetta. 

Jörn Donner selittää mielipidekirjoituksessaan, että elokuvaohjaajien vallankäytön takana on ohjaajan ylivalta, se, että ohjaaja saa määrätä elokuvan lopullisen muodon. Hän lopettaa kirjoituksensa siihen, minkä kaikki tiedämmekin:

”Mitä me tästä opimme? Jos nainen sanoo ei, se on ei.”

Vierailija

Jörn Donner HS:n mielipidesivuilla: ”Jos nainen sanoo ei, se on ei”

Onpa vanha donner kirjoittanut viisaasti. Noinhan se on, että ei louhimies ole ainoa ja vähintään koko ajanlaskun ajan siitä lähtien kun silloinen veronkerääjä kirkko päätti alistaa naisen alemmaksi kuin miehen, on nuoria naisua aina yritetty kahlita, nöyryyttää ja arvostella. Hassua, että naisten ulkonäkö,vaatetus, harrastukset ym yksityisasiat ovat pilkan ja kommentoinnin kohteena paljon useammin kuin miesten, vaikka naiset eivät pakkosyötä omia juttujaan muille. Ketään ei kiusata, jos joku...
Lue kommentti