Työelämä muuttuu – ja niin muuttuvat työhaastattelutkin. Valttia ovat osaaminen ja asiallisuus.

Tänä päivän työnhaussa korostuu niin sanottu kova fakta, eli työntekijän kokemus, koulutus ja osaaminen. Kekseliäskään persoonan brändäys ei riitä ilman sisältöosaamista. Rekrytoinnin ammattilaiset neuvovat, miten vältät työhaastattelun nolot trendimokat.

Satsaa näihin:

1. Asiallisuus

Tuoksuvalle kukkapaperille printatut työhakemukset voi unohtaa, sillä moni iso yritys haluaa hakemukset nykyään valmiilla internetkaavakkeella. Niistä rekrytoijat pystyvät helpommin vertailemaan hakijoiden koulutusta, työkokemusta ja osaamista.

Asialinja jatkuu haastattelussa. Ainakin kokeneet haastattelijat keskittyvät puhumaan tehtävästä ja sen vaatimista taidoista. Hakijan perheeseen, harrastuksiin tai muuhun yksityiselämään ei puututa, elleivät ne liity työtehtävään.

2. Pitkäjänteisyys

Vielä kymmenisen vuotta sitten pidettiin ”tähtityöntekijän” merkkinä, että oli kiitänyt työpaikasta toiseen vuoden parin välein. Ei pidetä enää.

Työnantajan näkökulmasta tiheästi työpaikkaa vaihtava poukkoilija haaskaa resursseja: juuri kun tyyppi alkaa päästä jyvälle uudessa työssä, hän vaihtaakin jo maisemaa.

3. Joustavuus

Pitkäjänteisyys ei ole sama kuin jämähtäminen. Työelämä muuttuu nopeasti, joten jo rekrytointivaiheessa mietitään työntekijän monikäyttöisyyttä. Kannattaa siis suhtautua myönteisesti uusien taitojen hankkimiseen ja jatkokoulutukseen.

4. Elämän kokonaishallinta

Joustavuus puolestaan ei tarkoita sitä, että työlle pitäisi omistaa koko elämä. Aikaansa seuraava työnantaja ymmärtää, että riittävä vapaa-aika on työssä jaksamisen edellytys, joten haastattelussa ei tarvitse teeskennellä työnarkomaania eikä sitoutua syömään e-pillereitä.

5. Psykologiset testit

Psykologiset testit eli ammattikielellä henkilöarvioinnit ovat yleistyneet viime vuosina huimasti. Varsinkin asiantuntija- ja pomohommiin pääsee nykyään useimmiten vain konsulttifirman tekemien perusteellisten testien kautta.

Varo trendimokia!

1. Katteeton itsekehu

Suomalaisille on toitotettu tehokkaasti, että liiasta vaatimattomuudesta on päästävä eroon. Rekrytoijien mielestä tässä on menty jo liiankin pitkälle. Kovakaan itseluottamus ei riitä, jos ei osaa oikeasti tehdä työtä jota hakee.

2. Tyhjät mainosfraasit

Haastatteluun kannattaa toki valmistautua, mutta valmiiden mainoslauseiden toistelu on huono idea. Kokenut haastattelija tunnistaa ulkoa opetellut, opinto-ohjaajan neuvomat muotifraasit.

Tämän hetken haukotuttavimpia iskulauseita: ”Huonoihin puoliini kuuluu se, että olen välillä liiankin kärsimätön saavuttamaan tuloksia.” ”Minussa on vähän perfektionistin vikaa.”

3. Ylimielisyys

Hyvät tavat pätevät edelleen. Saavu työhaastatteluun ajoissa, katso keskustelukumppania silmiin – ja ota ennalta selvää, millaista työpaikkaa olet hakemassa.

4. Rönsyily ja muiden mollaaminen

Työhaastattelussa pitää pystyä kertomaan itsestään ja vahvuuksistaan, mutta rönsyily ei kannata. Haastattelijaa ärsyttää, jos työnhakija puhuu omiaan eikä kuuntele kunnolla kysymyksiä. Toinen aika tavallinen moka on entisen työpaikan haukkuminen.

Asiantuntijoina MPS Consulting Finland Oy:n osakas ja henkilöarviointien liiketoiminta-alueen johtaja Tomi Välimäki, konsulttitoimisto Psycon Oy:n osakas ja rekrytointi- ja henkilöarviointiyksikön johtaja Arja Läärä sekä Tapiola-ryhmän  työvoimapäällikkö Päivi Lind.

Ensi kesän morsiamet, varautukaa uudenlaisiin huomenlahjoihin. 

Sensuellit boudoir-henkiset kuvat morsiamesta ovat olleet trendikäs huomenlahja muutaman vuoden ajan, ja voimaannuttavat alaston- sekä alusvaatekuvaukset ovat muutenkin kasvattaneet suosiotaan.

Nyt sensuellien kuvien ottaminen näyttää saapuneen myös miesten keskuuteen, ainakin Yhdysvalloissa. Trendin nimi on dudeoir. Idea on tismalleen sama kuin perinteisissä boudoir-kuvissa, mutta naisten boudoir-kuvia mukailevat asennot ja asetelmat tuovat dudeoiriin ylimääräisen ripauksen huumoria. 

Kurpitsakuvat leviävät netissä

Arizonassa on julkaistu jo toinen dudeoir-kalenteri, jossa parrakkaat ja vatsakkaat miehet poseeraavat metsämaisemissa vain boksereihin ja flanellipaitoihin pukeutuneina. Valokuvaaja Masika May on kuvannut useammankin yhdysvaltalaisen aviomiehen dudeoir-hengessä lahjaksi heidän vaimoilleen. 

Tennesseessä valokuvaaja Gayla Thompson suostutteli hiljattain aviomiehensä poseeraamaan vähissä vaatteissa Halloweenin kunniaksi. #kurpitsapylly-hashtagilla varustetuista kuvista tuli nopeasti huippusuosittuja sosiaalisessa mediassa.

– Nämä olivat minun ideoitani, mutta kun aloimme kuvata, mieheni otti ohjat omiin käsiinsä, eikä ohjeistusta tarvittu. Hän on tosi hyvä malli, Thompson kertoo Huffington Postissa.

Ehkäpä jo ensi kesän morsiamet saavat huomenlahjaksi eroottisia kuvia.

Seksistä puhumisella ei välttämättä paranneta maailmaa, mutta yksittäisten ihmisten seksielämään sillä voi olla merkittävä vaikutus.

Rosa Meriläinen treenaa vaginapainonnostoa ketsuppipullolla, kertoo saavansa orgasmin ajatuksen voimalla ja masturboi mieluummin kuin meikkaa. Mitä ajattelet tästä?

Kun julkaisimme osan Rosa Meriläisen Seksi ja minä -juttusarjaan antamasta haastattelusta verkossa, kommenttiosiot niin sivustolla kuin Facebookissakin alkoivat käydä nopeasti kuumana. Rosalle avoin puhe seksistä ei ole ongelma, mutta monta muuta se häiritsi. Ei niinkään se seksi, vaan se, että juuri Rosa puhuu siitä.

Kommenteista tulee se vaikutelma, että seksissä ja siitä puhumisessa olisi yhä jotain hävettävää. Rosahan on äiti, miten hän kehtaa! Jotain patoumia tässä taustalla on oltava, kun tuommoisia kertoo!

Kaikki kommentit – olivat ne sitten kauhistelevia, ylistäviä tai naureskelevia – kertovat, että seksistä ja seksuaalisuudesta pitää puhua enemmän. Niin paljon, että seksipuhe muuttuu tylsäksi aamukaurapuuroksi, maailman tavallisimmaksi asiaksi. Sillä asialla Rosakin on haastattelun antaessaan ollut.

Käsityksemme siitä, mitä pidämme normaalina seksuaalisuutena, on usein valitettavan kapea. Se, että joku puhuu omista seksuaalisista kokemuksistaan avoimesti, ei tietenkään tarkoita, että kaikkien muidenkin pitäisi puhua tai tehdä samoja asioita. Joskus riittää, että lukee, katsoo telkkarista tai kuulee radiosta. Voi jutella luotettavassa kaveriporukassa tai vain kuunnella, kun avoimemmat keskustelevat. Kaikki se avartaa maailmankuvaa, mikä on seksuaalisuudelle hyväksi.

Seksipuhe avartaa maailmankuvaa ja on seksuaalisuudelle hyväksi.

Rajoittuneet asenteet heikentävät seksuaalista itsetuntoa, mikä on suoraan yhteydessä nautintoon. Jos miettii, onko jokin normaalia tai yleisesti hyväksyttyä, ei pysty täysillä antautumaan nautinnolle. Häpeä ei kuulu seksin harrastamiseen, vaan siitä pitää päästä irti. Siksi tarvitsemme esikuvia, jotka puhuvat suoraan.

Lue myös: ”En pysty katsomaan alapäätäni, se ällöttää minua” – seksuaaliterapeutin mukaan moni nainen kärsii alapäähäpeästä

Se, että puhuu seksistä, ei tarkoita, että miettisi elämässään vain ja ainoastaan seksiä. Monen elämään se kuitenkin kuuluu olennaisena osana ja ainakin käväisee mielessä jopa päivittäin. Miksei siitä silloin voisi puhua? Seksipuhetta vieraksuvien kannattaa myös muistaa, että jotenkin hekin ovat päätyneet aihetta käsittelevän jutun pariin, kenties jopa lukemaan alusta loppuun.

Tiedämme, että monet tutut ja tuntemattomat, miehet, naiset ja muunsukupuoliset harrastavat seksiä ja itsetyydytystä. Intiimit yksityisasiat eivät tietenkään sovi kaikkiin keskusteluihin, mutta olisi tekopyhää kieltää niiden olemassaolo. Seksuaalisuuden pitää saada myös näkyä ja kuulua.

Tällä hetkellä yksi puhuu ja muut pohtivat, onko puhuminen sopivaa.

Silti Rosan haastattelun yhteydessä on puhuttu seksiä enemmän siitä, onko seksistä sopivaa puhua ja jos on, millä tavalla. Aika ei siis vielä ole kypsä vuoropuhelulle. Tällä hetkellä yksi puhuu ja muut pohtivat, onko puhuminen sopivaa.

Jos puhuisimme seksistä itsestään, moni hyötyisi. Ei seksipuheella välttämättä maailmaa paranneta, mutta yksittäisten ihmisten seksielämiin sillä voi olla merkittävä vaikutus.

Kannattaa siis varata hetki sitä varten, että tutkiskelee Rosan sanojen herättämiä ajatuksia ja mielipiteitä. Ne nimittäin voivat paljastaa yllättävän paljon sinusta itsestäsi ja suhtautumisestasi seksiin.