Raitiovaunuissa on ruuhkaa, kun Tallinnan-laiva saapuu satamaan. Kuva: Sanoma-arkisto
Raitiovaunuissa on ruuhkaa, kun Tallinnan-laiva saapuu satamaan. Kuva: Sanoma-arkisto

Onkohan muualla maailmassa raitiovaunulinjoja, jotka ovat saaneet oman internetsivun ja viharatikka-tunnuksen? Uuden sovelluksen avulla voit nyt väistää Helsingin suututtavimman ratikan.

Vihatuimmat raitiovaunut kulkevat Helsingissä linjalla numero 9. Tallinnan-laivojen kännisistä matkustajista sekä heidän tavaroistaan täyttyvät ratikat hermostuttavat etenkin sataman lähellä asuvia ihmisiä ja Etelä-Helsingin työmatkalaisia.

Ohjelmistosuunnittelija Teemu Huttunen, 33, muutti Helsingin Jätkäsaareen viime joulukuussa ja on tässä ajassa huomannut saman ilmiön. Viime viikonloppuna hänellä sattui olemaan ylimääräistä vapaata, ja silloin syntyi puoli vuotta muhinut sivustoidea: Väistä viharatikka.

”Nyppiikö viharatikka? Alta näet seuraavan saapuvan laivan Helsingin Länsisatamaan”, julistaa Teemu viharatikka.info-sivustollaan.

Viharatikka-nettisovelluksen Teemu perusti linjojen 9:n ja 6T:n käyttäjiä varten. Sivulta voi katsoa nappia painamalla seuraavan laivan saapumisajan ja ”säästää ajan lisäksi hermoja”.

– Kun muutin Jätkäsaareen, mietin, että tällainen yksinkertainen sovellus olisi varmasti hauska. Tiesin jo entuudestaan, että purkautuessaan Länsisatamaan Tallinnan-laivat tukkivat ratikat täysin tehden asukkaiden normaalista liikkumisesta ratikoilla hankalaa, Teemu kertoo. 

”Kun muutin Jätkäsaareen, mietin että tällainen sovellus olisi varmasti hauska.”

”Tuijotetaan omaa napaa ja häiriköidään”

Teemun koodaamalla sovelluksella ei ole mitään tekemistä Helsingin seudun liikenteen, sataman tai siellä liikennöivien laivojen kanssa.

Sitä ei myöskään pidä sekoittaa Facebookissa toimivaan Viharatikka-sivuun tai Tumblr-kuvablogiin, vaikka nämä olivatkin osaksi sivun innoittajia, Teemu kertoo.

Tumblr-kuvissa näkyy enimmäkseen viharatikan tyypillisiä matkustajia: ihmisiä kaljakärryineen, hyvässä tai pahassa olossa. Myös juomatölkeistä, roskista ja jopa matkustajien tyylistä irtoaa kuvia.

– Tämä syntyi ihmisten käytöksestä toisia ihmisiä kohtaan. Ratikassa tuijotetaan omaa napaa ja häiriköidään. Viha tuntuu ilmapiirissä, yksi ryhmän ja kuvablogin perustajista sanoi viime vuonna Helsingin Sanomille.

Viharatikka-tunnus on mainittu myös Twitterissä säännöllisin väliajoin vuodesta 2013. Maanantaina #viharatikka levisi useammissa twiiteissä. Teemu Huttusen viharatikka-sivusto innoitti myös miettimään muita vihailmiöitä:

"Jos #ysiratikka on laivojen saapumisaikoina #viharatikka, niin onko IC931 Turun satama–Tampere ja IC972 Turun satama–Helsinki vihajunia?"

Niin, pitäisikö perustaa myös vihajunat- ja vihabussit-sivusto? Entäpä kuka koodaisi vihakaupat-sivuston, josta voisi vilkaista pitkien kaljajonojen ruuhkahuiput?

Mikä sinua nyppii tänään? Auttaisiko siihen jokin sovellus? Kerro ja keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä!

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kysely

Oletko ahdistunut viharatikan tunnelmasta?

Kyllä
Kyllä
50.9%
En
En
49.0%
Ääniä yhteensä: 53
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg
Niklas Räsänen ja Eva Wahlström. Kuva: Jonna Öhrnberg

Nyrkkeilijäpari Eva Wahlström ja Niklas Räsänen ovat yksi Urheilugaalan näyttävimpiä pariskuntia. 

Glamour ja sporttisuus yhdistyivät Eva Wahlströmin ja Niklas Räsäsen asuissa. Evan Björn Borgin hameita on valmistettu vain kaksi.

– Toinen niistä on ollut Lady Gagalla! Näin tämän Tukholmassa Borgin muotinäytöksessä ja kysyin, voinko saada tämän Urheilugaalaan. Se meni aika helposti, Eva kertoi tänään gaalaan saapuessa.

Parin gaalaan valmistautuminen ei sujunut ongelmitta. Tiistaina Niklas joutui sairaalaan sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

– Kyseessä on flimmeri, eli kammion eteisvärinä. Siinä sydän veti omaa rallia. Ensi viikolla tutkitaan lisään. Odotan lääkäriltä vihreää valoa, että saisin aloittaa treenaamisen.

Eva suhtautui aviomiehen vaivaan maltillisesti. 

– En ollut paniikisissa, ennemmin pettynyt. Niklaksen piti lähteä sunnuntaina treenileirille Iso-Britanniaan. Meille on urheiljoina aika normaalia, että joudutaan tutkailemaan omaa kehoa.

Nyrkkeily on kova laji, mutta molemmat aikovat jatkaa niin kauan kuin mieli kestää.

– Nuoruuden innokkuudesta usein rokotetaan kehässä. Siellä tarvitaan myös viisautta. Uskon olevani nyt 37-vuotiaana lajissa parempi kuin koskaan, Eva sanoo.

Keskenään pari ei nyrkkeile.

– Ei siis täysillä. Minulle kävisi siinä huonosti. Fysiikkaero miehen ja naisen välillä on tässä lajissa niin suuri.

Pari haluaa jatkossa järjestää Suomessa kovatasoisempia otteluita. He ovat mukana yrityksessä, joka järjestää isoja nyrkkeilyiltoja Suomessa.

Koira selviää talvesta itsetehdyn lämpimän takin avulla. Se syntyy vaikkapa vanhan villapaidan hihasta!

Suomessa on hurja määrä koiria, Kennelliiton mukaan noin 800 000, mutta silti lemmikkiliikkeiden takkivalikoima on melko suppea ja väritön. Kovilla pakkasilla harva koira pärjää enää ilman talvitakkia.

Onneksi karvaiselle kaverille voi tehdä talvitakin myös itse vanhasta villapaidasta leikkaamalla.  

Helpot ohjeet pienen koiran takkiin:

  1. Leikkaa vanhan villapaidan hiha irti niin, että saat siitä koiran selän pituisen palan. Jos haluat, että koiran takin selkäosa on pidempi ja vatsan puoli lyhyempi, leikkaa hiha hieman viistoon. Hiha-aukosta tulee koiran paidan kaula-aukko.
  2. Mallaa palaa koiran selkää vasten, jotta näet, mihin kohtaan voit leikata jalkojen mentävät aukot. 
  3. Tadaa, paita on valmis! Varmistathan, että takki on turvallinen käyttää: se ei saa kiristää mistään, eikä siitä saa roikkua lankoja tai muita osia, mistä koira voisi jäädä kiinni. 
 

😳 #genius #diy #diydogsweater

Henkilön Savin' like Jesus🙏🏽 (@modernbettyrubble) jakama julkaisu

Tee ison koiran takki näin:

  1. Valitse koiralle sopivan iso paita ja varmista, että koiran pää mahtuu kaula-aukosta sisään. Voit tarvittaessa leikata kaula-aukkoa suuremmaksi.
  2. Helpointa on leikata paita viittamaisesti niin, että koiran selkä ja rinta peittyvät.

Koiran talvitakin kuosin voi valita koiran luonteen mukaan. Tässäpä hieman inspiraatiota maailmalta!

TYYLITIETOISELLE

Instatähti poochofync näyttää, miten trenssi puetaan karvakaverille.

HIPPIHAUVALLE

Hippihauva ilahtuu psykedeelisestä kasarifleecestä tehdystä takista.

 

Bailey's newest sweater #tiedye #dogsweater #diydogsweater #imadeitmyself

Henkilön Kate (@katelitaker) jakama julkaisu

HIENOHELMALLE

Elegantille edustuskoiralle askarrellaan takki helmenharmaasta tai beigestä villapaidasta. Koristeeksi voi ommella rusetin hauvan lempiväriä kunnioittaen.

 

Dog sweater! #diy #handmade #dogsweater #diydogsweater #lambwool #purplebow

Henkilön Peony&Wildflower (@peonyandwildflowercrafts) jakama julkaisu

HUPSULLE

Hupsulle ja rämäpäiselle koiralle ommellaan takki lasten vanhasta värikkäästä paidasta.

UNIIKILLE

Uniikin turren paita koristellaan kangasmerkeillä, napeilla tai helmillä. Taitava kirjoo takkiin koiran nimen.