Redraman joukkueen Anna Karlsson (edessä) ja Ilona Gill olivat jakson tiukin taistelupari. Kuvat: Nelonen
Redraman joukkueen Anna Karlsson (edessä) ja Ilona Gill olivat jakson tiukin taistelupari. Kuvat: Nelonen

Redrama oli päättänyt jo etukäteen, kumman laulajan hän haluaa livelähetyksiin. Räppäri muutti kuitenkin mielensä esitysten jälkeen.

Pakistanista Espooseen muuttanutta llona Gillia, 16, on ylistetty koko The Voice of Finland -kauden ajan. Hänellä ei ole ollut juuri muita heikkouksia kuin se, ettei hän pysty laulamaan suomeksi.

Illan Knockout-jaksossa Ilona joutui laulamaan paikasta livelähetyksiin turkulaista Anna Karlsonnia, 20, vastaan. Anna oli kauhuissaan ennen esitystä.

– Pelottaa, koska hän on ihan mielettömän hyvä. Ja hänellä on tosi kova soundi, Anna mietti ennen lähetystä.

”Sussa on oikeesti tähtiainesta.”

Jaksossa Anna lauloi James Bluntin Bonfire Heartin ja Ilona Elviksen Can’t Help Falling in Loven. Molemmat saivat kehuja, mutta Annan lavakarisma yllätti kaikki valmentajat.

– Sä vedit niin tyylipuhtaan esityksen. Sun silmistä loistaa ihana ilo. Varsinkin nyt, kun olit yleisön edessä. Sussa on oikeesti tähtiainesta, Tarja Turunen kehui.

Michael Monroe oli samaa mieltä.

– Sä oot syntynyt tähdeksi ja lavalle.

"Luot valoa, iloa ja energiaa. Mä rakastan sua, sä oot ihana", Olli Linholm kehui Ilonaa.
"Luot valoa, iloa ja energiaa. Mä rakastan sua, sä oot ihana", Olli Linholm kehui Ilonaa.

Redrama muutti mielensä

Redrama kertoi, että oli etukäteen jo päättänyt, että Ilona menee jatkoon. Annan suoritus pani hänet kuitenkin miettimään päätöstään uudelleen.

– Ilona, kaikki, mitä täällä on tänään sanottu, pitää paikkansa. Sinussa on jotain, mitä ei edes voi harjoitella. Lavasäteilysi on aivan ainutlaatuista.

– Ja Anna: sussa on joku juttu, että kun sä sytyt, jotain tapahtuu. Sun silmissä tapahtui jotain, ja kaikki täällä tunsi ja näki sen. Sä saat enemmän voimaa tuolta lavalta. Ja se on semmonen asia, jonka starat tarvitsee. Sä oot syntynyt esiintymään ja olemaan lavalla.

”Hänellä on joku käsittämätön kehä.”

Lopulta Redrama sanoi, että uskoo voivansa auttaa enemmän Annaa kuin Ilonaa. Siksi hän pudotti joukkueestaan ennakkosuosikki Ilonan.

– Se oli enemmänkin se, että Anna paransi kuin se, että Ilona ei olisi onnistunut. Annassa tapahtui kaikki se, mitä piti tapahtua just sillä hetkellä. Silloin pitää olla valmis muuttamaan mielensä, Redrama selitti.

Ollille tämä käsikirjoitus sopi hyvin, sillä hän oli kaappausvuorossa. Hän sai valita pudonneista laulajista yhden joukkueeseensa. Olli ei epäröinyt hetkeäkään ja kaappasi Ilonan. Näin sekä Anna että Ilona nähdään livelähetyksissä.

– Mulle tuli kauhean hyvä fiilis Ilonasta. Hänellä on joku käsittämätön kehä, hän vangitsee katseen. Tuo ympäristölleen semmosta peacea and lovea, Olli selitti.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00