Vakavan Kasper Juulin roolissa tunnettu näyttelijä Pilou Asbæk on nyt Euroviisu-juontaja. Kuva: Reuters
Vakavan Kasper Juulin roolissa tunnettu näyttelijä Pilou Asbæk on nyt Euroviisu-juontaja. Kuva: Reuters

Joko ehdit ihmetellä, mitä Vallan Linnakkeen vakava Kasper Juul tekee Euroviisu-lavalla?

Hei te poliittisen draaman ystävät! Joko olette kaivanneet Yle Fem -kanavan Vallan linnake -sarjaa? Jatkoa ei ikävä kyllä ainakaan toistaiseksi ole luvassa, mutta helpotusta pahimpaan ikävään tarjoaa Birgitte Nyborgin viestintäpäällikkö Kasper Juul.

Miehen voi nimittäin nähdä Euroviisujen juontajana – tällä kertaa tietenkin ihan omana itsenään eli Pilou Asbækina. 30-vuotias Asbæk vilahti jo viisujen ensimmäisessä semifinaalissa, mutta hänet nähdään ruudussa  myös toisessa semifinaalissa tänään torstaina sekä varsinaisessa finaalissa lauantaina.

Helmikuussa The Guardian -lehti ehti jo epäillä, onko Asbækista heittäytymään viisujen camp-henkeen. Miehen kasvot kun yhdistyvät Vallan linnakkeen urakeskeiseen, kivikasvoiseen Kaspar Juuliin, jota riepovat lapsuuden traumat. Guardian hämmästeli Asbækin valintaa myös siksi, ettei hän ole mikään varsinainen juontaja. Myöhemmin lehti kuitenkin pyörsi epäilynsä, ja nyt se julistaa Asbækin olevan täydellinen tyyppi viisuihin.

Näyttelijä on silti saanut vastata kyllästymiseen asti kysymyksen "olet vakava näyttelijä, miksi lähdit Euroviisuihin?" Hänen vakiovastauksensa on ollut:

– En ole koskaan kieltäytynyt juhlista!

Eikä näyttelijän huumorintaju Twitterin perusteella näyttäisi olevan kuivimmasta päästä. Hän nimittäin kuvailee Twitterin esittelytekstissä olevansa "näyttelijä, juoppo ja iskä".

Ja ovathan Asbækin kasvot tutut jo monissa maissa, sillä Vallan linnake on myyty yli 70 maahan. Ensimmäisen semifinaalin perusteella ainut moka on se, että Asbækin rooli näyttää jäävän harmittavan pieneksi kahden muun juontajan, Nikolaj Koppelin ja Lisa Rønnen, rinnalla.

Euroviisujen toinen semifinaali TV2:ssa torstaina 8.5. klo 22. Lähetyksessä selviää myös, pääseekö Suomen Softengine finaaliin.

Lue myös:

Softenginen Topi Latukka jätti työnsä Euroviisujen takia

Nyt seuraa korvamatovaroitus: niiltä ei nimittäin välty fantastisen Broadway-musikaalitaltioinnin jälkeen.

IS TV-LEHTI: Irving Berlin: Holiday Inn (2016) on täynnä amerikkalaissäveltäjän ikivihreitä, jotka jäävät soimaan pitkäksi aikaa: Blue Skies, Cheek to Cheek, Heat Wave...

Venäjällä syntynyt Irving Berlin (1888–1989) sävelsi urallaan yli 900 kappaletta, 19 musikaalia ja 18 elokuvan musiikin. Hänen tunnetuin kappaleensa White Christmas tuli tutuksi elokuvassa Holiday Inn (1942), mutta löi läpi vasta, kun koti-ikävän vaivaamat sotilaat vaativat armeijan radiota soittamaan kappaletta jatkuvasti. Seuraavana vuonna kappale sai parhaan laulun Oscar-palkinnon.

Ensiesittäjä Bing Crosbyn alkuperäisversiota on myyty maailmanlaajuisesti yli 50 miljoonaa kappaletta, mikä tekee siitä Guinnessin ennätyskirjan mukaan maailmanlaajuisesti kaikkien aikojen myydyimmän singlen. Se on myös kautta aikain äänitetyin joululaulu yli 500 artistin esittämänä.

Musikaali perustuu Holiday Inn -elokuvaan, joka oli suomeksi Ravintola Vapaa-aika. Oikeammin nimi tarkoittaa Hotelli Juhlapyhä, koska Irving Berlinin ajatuksena oli säveltää elokuvaan yksi kappale vuoden jokaiselle juhlapyhälle.

Broadway-musikaalissa on vahva varietee-henki – se lienee kumarrus säveltäjälle, joka aloitti uransa katulaulajana ja vaudeville-esiintyjänä. Musiikillinen iloittelu on värikkäästi puvustettu, nokkelan yksinkertaisesti lavastettu ja piiruntarkasti tanssittu.

Irving Berlin: Holiday Inn, Teema & Fem klo 14.15

Rikosdraama Monster - Aileen Wuornos kertoo suomalaiset sukujuuret omaavan sarjamurhaajan synkän tositarinan.

IS TV-LEHTI: Aileen Wuornos (1956–2002) kasvoi karuissa oloissa. Lasten hyväksikäytöstä tuomittu skitsofreenikko-isä hirttäytyi vankilassa 1969. Teiniäiti hylkäsi kaksi lastaan Aileenin ollessa nelivuotias. Heidät adoptoivat Troyssa, Michiganissa asuneet isovanhemmat, joiden sukujuuret olivat Iin Olhavassa.

Alkoholi, pahoinpitelyt ja insestiset suhteet olivat arkea isovanhempien luona. Wuornos tuli raskaaksi ensimmäisen kerran 14-vuotiaana – isoisänsä ystävän raiskaamana. Wuornos sai jo 18-vuotiaana tuomion ampuma-aserikoksesta ja päätyi Floridaan liftailevaksi prostituoiduksi.

Pitkä syöksykierre päättyi seitsemän miehen murhaamiseen 1989–90. Wuornos ja mukana kulkenut tyttöystävä jättivät useita johtolankoja, ja ratkaiseva virhe oli pantata uhrien omaisuutta. Wuornos pidätettiin 9. tammikuuta 1991.

Wuornos tunnusti surmat, mutta vetosi itsepuolustukseen. Vähän ennen kuolemaansa hän myönsi tehneensä kaikki veriteot ryöstötarkoituksessa, mutta kertomukset vaihtelivat niin usein, että totuus jäi hämäräksi.

Monsterin (2003) lisäksi Wuornosista on tehty useita elokuvia, kirjoja ja jopa oopperaesitys. Kuuluisimpia ovat Nick Broomfieldin kaksi dokumenttielokuvaa, Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer (1992) ja Aileen: Life and Death of a Serial Killer (2003).

Elokuva: Monster - Aileen Wuornos , AVA klo 21.00