Kaikki parit olivat tyytyväisiä asiantuntijoiden valintoihin hääpäivänä. Vasemmalta oikealle Milla ja Kimmo, Heidi ja Mikko sekä Tiina ja Samuel. Kuvat: Ava
Kaikki parit olivat tyytyväisiä asiantuntijoiden valintoihin hääpäivänä. Vasemmalta oikealle Milla ja Kimmo, Heidi ja Mikko sekä Tiina ja Samuel. Kuvat: Ava

Viimeisessä Ensitreffit alttarilla -jaksossa parien piti päättää, jatkavatko he yhdessä vai eroavatko. Yksi pareista ei kuitenkaan osannut tehdä päätöstä.

Ensitreffit alttarilla -ohjelman parien kohtalo selvisi tänään esitetyssä viimeisessä jaksossa. Heidin ja Mikon, Tiinan ja Samuelin sekä Millan ja Kimmon piti päättää, jatkavatko he avioliittoaan vai eroavatko viiden viikon yhteiselon jälkeen.

Näin parit selittivät päätöksiään:

Heidi ja Mikko

Mikon ja Heidin välit olivat etäiset, kun he saapuivat asiantuntijoiden luo.
Mikon ja Heidin välit olivat etäiset, kun he saapuivat asiantuntijoiden luo.

Heidin ja Mikon suhde oli aluksi yhtä pussailua –  suhde vaikutti jopa liian hyvältä ollakseen totta. Viime viikkoina parilla oli kuitenkin pahoja riitoja, eivätkä he saaneet niitä selvitettyä

– Tekeepä päätöksen suuntaan tai toiseen, ei tiedä, onko se oikea, Mikko kertoi jaksossa ennen kuin pari tapasi asiantuntijat.

– Mikko on parhaimmillaan tosi ihana aviomies, todella ihana ja huomioonottava. Mutta pahimillaan hän saattaa olla autoritäärinen, Heidi sanoi vakavana.

Asiantuntijoiden luokse Suomenlinnaan kaksikko saapui vakavana. Selvittämättömät riidat painoivat yhä välejä, ja kaksikko sai pienen riidan aikaiseksi myös asiantuntijoiden edessä. Lopulta he saivat sanottua, etteivät tiedä, mitä tehdä.

– Me ei varmaan itsekään olla ihan täysin varmoja siitä, minkälaisia suunnitelmia meillä on. Tavallaan mä toivon, että me voitais yrittää, mutta tavallaan mä epäilen sitä, että pystytäänkö me siihen. Tai epäilen sitä aika paljon, Mikko sanoi, ja Heidi myötäili.

”Jos mä tässä summaan, niin te ette siis tiedä, mihin teidän tie vie. Se on ihan täysin ookoo.”

Ohjelmassa ei kukaan pari ole aikaisemmin päätynyt tällaiseen ratkaisuun, vaan kaikki ovat aina viiden viikon jälkeen päättäneet joko erota tai jatkaa yhdessä. Elina Tanskanen yritti lohduttaa ahdistuneen oloista paria.

– Jos mä tässä summaan, niin te ette siis tiedä, mihin teidän tie vie. Se on ihan täysin ookoo.

Heidi ja Mikko poistuivat paikalta vakavina. Lautalla he juttelivat keskenään, että vaikka suhteesta ei tulisikaan mitään, kumpikaan ei kadu avioliittoa. Välit vaikuttivat silti jäätäviltä.

”Me koetaan asiat niin eri lailla.”

– Jotenkin nyt tuntuu tosi huonolta. Ei siis huonolta puhua, vaan huonolta meidän jatkon suhteen. Me koetaan asiat niin eri lailla. Esimerkiksi se ei pidä mun mielestä lainkaan paikkaansa, että kun mä tuun kotiin, niin mä en huomioisi sua ollenkaan. En pysty sitä kauhean monelta päivältä allekirjoittamaan, Mikko sanoi.

Heidin ja Mikon suhteen jatko jäi vielä epäselväksi sen jälkeen, kun he olivat käyneet asiantuntijoiden luona.

He ovat upea esimerkki siitä, miten kaksi hyvin erilaista ihmistä voi tulla toimeen.

Tiina ja Samuel 

Samuel ja Tiina ovat toiveikkaita yhteisestä tulevaisuudestaan.
Samuel ja Tiina ovat toiveikkaita yhteisestä tulevaisuudestaan.

Tiinalla ja Samuelilla on ollut pareista kaikista tasaisinta. Muutamia pikku riitoja lukuun ottamatta parin yhteiselo on ollut sopuisaa – ja täynnä lämpöä. Tiinalle ja Samuelille päätöksenteko oli helpointa.

– Eiköhän me lähdetä yhdessä Tikkurilaan, kaksikko sanoi, kun heiltä kysyttin jatkosta.

Asiantuntija Jason Lepojärvi arveli, että ronski huumorintaju on auttanut Tiinaa ja Samuelia arjessa.

– Ja se vie varmasti heidät pitkälle. Tiina ja Samuel ovat upea esimerkki siitä, miten kaksi hyvin erilaista ihmistä voi tulla toimeen.

Milla ja Kimmo

Milla ja Kimmo saivat puhuttua asiansa ja olivat varmoja, että haluavat tutustua toisiinsa paremmin.
Milla ja Kimmo saivat puhuttua asiansa ja olivat varmoja, että haluavat tutustua toisiinsa paremmin.

Viime viikkoina kävi selväksi, että Millan ja Kimmon ajatukset perheenperustamisesta eivät mene yksiin. Kimmo kertoi haluavansa lapsia parin vuoden päästä, Milla ei. Erilaiset näkemykset eivät silti vaikuttaneet heidän päätökseensä.

– Meille on ollut alusta asti selvää, että viisi viikkoa on lyhyt aika. Siinä ei ehdi tutustua toiseen niin hyvin kuin haluaisi. Ollaan päätetty jo kauan aikaa sitten, että jatketaan parina. Todellakin haluan tutustua tähän ihanaan naiseen. Oon tosi onnekas, että olen saanut hänet vaimokseni, Kimmo herkistyi.

Milla oli Kimmon kanssa samaa mieltä.

– Kimmo on tosi hieno mies, hyvä elämänkumppani – ja kaikissa elämänmyrskyissä hyvä tukipilari.

 

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30