Maria ja Asko haluavat muuttaa elämäntapansa, mutta kesken kuvausten Maria päättääkin muuttaa koko elämänsä. Kuva ja video: Nelonen
Maria ja Asko haluavat muuttaa elämäntapansa, mutta kesken kuvausten Maria päättääkin muuttaa koko elämänsä. Kuva ja video: Nelonen

Varo juonipaljastuksia! Tiistai-illan Hurjat rakkauskilot -jaksossa riittää draamaa.

Hurjat rakkauskilot -ohjelman seuraavassa jaksossa nähdään yllättävä käänne.

Ohjelman idea on se, että pariskunnat päättävät yhdessä muuttaa elämäntapojaan, mutta joutuvat asumaan erikseen viiden kuukauden ajan, jotta molemmat saisivat keskittyä elämäntaparemonttiinsa. Tiistai-illan jaksossa nähdään helsinkiläinen aviopari, kolmekymppiset Maria ja Asko, joilla on yksi pieni lapsi. Kesken kuvausten Maria tajuaa, ettei enää halua elää Askon kanssa. 

– Pitkään olen sitä miettinyt. Yksin ollessa kolahti, että jos en tee sitä nyt, en tee sitä ikinä, Maria kertoo ohjelmassa.

Maria sanoi jo ennen ohjelmaan kuuluvaa viiden kuukauden eroa, että aikoo etsiä itseään uudelleen. Hän on kyllästynyt olemaan ”pelkkä äiti ja vaimo”. Erosta Maria ilmoittaa Askolle Whatsapp-viestillä.

– Oltiin kaverin broidilla vahtimassa sen koiria ja saunaa lämmitettiin. Ihmettelin, miksi Maria ei soittanut, että voitasko me nähdä jossain tai ihan mitä tahansa muuta, mutta hän nyt halusi tehdä sen noin, surullinen Asko kertoo jaksossa.

2912507

Marian mukaan pakollisen erossaolon aikana hän on löytänyt itsestään uusia puolia, joita on kaivannut.

– Näin hirveästi kavereita ja nautin siitä, että saan olla ja mennä ja tehdä ihan mitä haluan. Sekin selkiytti ajatuksia. Tajusin, että tämä on oikeasti se, mitä haluan. Kaipaan omaa rauhaa – vaikka onkin lapsi, se on ihan mahdollista, Maria perustelee kameralle päätöstään.

Askolle ero on järkytys.

– Se (Maria) meni tänään viemään jo paperit ja kaikki.

Onko sinut jätetty tekstiviestillä, Whatsapp-viestillä, sähköpostitse tai jotenkin muuten? Kerro siitä jutun lopussa olevassa lomakkeessa. Vastauksia voidaan käyttää Me Naisten jutuissa.

Hurjat rakkauskilot Nelosella tiistaisin kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Voivatko exät istua samassa joulupöydässä? Riippuu henkilöistä, selviää eroprosesseja kuvaavasta dokumentista.

IS TV-LEHTI: Avioeron synnyttämää tunnekokemusta verrataan Mia Halmeen herkkävireisessä dokumenttielokuvassa Joka toinen pari läheisen kuolemaan. Silti sen synnyttämästä traumasta voi selvitä.

Tätä ihmettä Halme luotaa ansiokkaasti haastattelemalla kolmea entistä avioparia. Taustatarinoissa kuullaan niitä tuttuja syitä: mies on rakastunut toiseen naiseen, yhteiselämä on enimmäkseen pelkkää riitelyä tai se ei muuten vain toimi.

Dokumentti muistuttaa, että eroprosessit ovat yksilöllisiä. Pareista yhden välille on jäänyt selvää katkeruutta. Toisessa tapauksessa uudet ja vanhat puolisot voivat istua saman pöydän ääressä sopuisasti jopa joulupäivällisellä.

Halmeen otteessa tyylikkäintä on parien tekemien ratkaisujen kunnioittaminen. Kaikki kuusi osapuolta saavat kertoa oman näkemyksensä eroprosessin kulusta.

Syyllisiä ei haeta, ja näkökulmia on yhtä paljon kuin osapuoliakin. Tilanteet eivät ehkä ole olleet helppoja, mutta dokumentti ei maalaa kenestäkään sankaria tai roistoa.

Joka toinen pari lainaa tilastoja, joiden mukaan suurin piirtein joka toinen pari eroaa. Kukaan ei joudu yksin kantamaan eronneen taakkaa, vaikka siltä tuoreessa erotilanteessa tuntuisikin.

Edetessään elokuvan näkökulma laajenee. Vanhempien ero tuo isoja muutoksia myös lasten ja isovanhempien elämään.

Edelliseltä sukupolvelta välittyvä muistikuva 1970-luvulta kertoo hätkähdyttävästi asenteiden muuttumisesta ja vapautumisesta: tuolloin Helsingin kaupungin sosiaalitoimistosta ilmoitettiin, että eronneen avioparin lasten paikka on lastenkodissa, ei kummankaan vanhemman luona.

Joka toinen pari, TV1 ma klo 21.30

IS TV-LEHTI: Missä tunteita herättävä epäkohta, siellä Stacey Dooley. Uusintana nähtävä kolmiosainen Stacey Dooley: Seksin pimeä puoli -sarja (Sex in Strange Places, Britannia 2016) vie tutkivan reportterin Turkkiin, Brasiliaan ja Venäjälle tutustumaan maiden seksibisnekseen.

Dooley (s. 1987) tuli alunperin tunnetuksi kotimaassaan vuonna 2008 BBC:n Verta, hikeä ja t-paitoja -tosi-tv-sarjasta (Blood, Sweat and T-shirts). Myös Ylellä esitetyssä ohjelmassa joukko muodista kiinnostuneita brittinuoria matkustaa Intiaan katsomaan paikan päälle, millaisissa oloissa länsimaalaisten rytkyt oikein syntyvät.

Näkemästään jonkinlaisen voimakkaan moraalisen herätyksen saanut Stacey Dooley erottui porukasta edukseen, niinpä BBC päätti antaa hänelle oman ohjelman. Ja seuraavan. Ja seuraavan.

Vuosikymmenessä Stacey Dooley on vakiinnuttanut asemansa uuden sukupolven tv-persoonana tutkivaa journalismia ja realitysarjojen viihteellisyyttä yhdistelevillä reportaaseillaan. Hänen sarjansa käsittelevät teemoja, jotka herättävät voimakkaita tunteita: lapsityövoimaa, prostituutiota, seksiä ja huumeita.

Tyylilajiin kuuluu, että Dooley on itse usein kuvassa mukana jakamassa omia ajatuksiaan ja tuntemuksiaan. On katsojasta kiinni, näyttäytyykö työskentelytapa aiheiden tehokkaana purkamisena itsereflektion kautta vaiko vain omasta tärkeydestään vakuuttuneen mediapersoonan loputtomana narsismina.

Samaa tyyliä ovat tietysti hyödyntäneet myös monet muut tv:n tekijät, tunnetuimpana esimerkkinä brittidokumentaristi Louis Theroux. Kohuaiheita kaivelevissa Dooleyssa ja Theroux’ssa on itse asiassa paljon samaa.

Kuikelo Theroux käyttää nörttimäistä olemustaan hyväkseen päästäkseen esittämään epämukavia kysymyksiä ja hän saa myös vastauksia sillä tyylillä. Dooleyn aseina puolestaan ovat ikä ja sukupuoli: nuori nainen herättää ahtaalle ajetuissa haastateltavissa herkemmin luottamusta.

Stereotypioilla pelaavassa televisiomaailmassa Dooleyn olemus toimii myös eräänlaisena katsojan kohutakuuna: hän sukeltaa ohjelmissaan paikkoihin, joissa hänen kaltaistaan nuorta, vaaleaihoista naista ei ole totuttu näkemään.

Sama mekanismi toimii Seksin pimeä puoli -sarjassa. Kamerat seuraavat Dooleya pahamaineisiin huorakortteleihin, kaduille ja bordelleihin, joissa hän jututtaa yhteiskunnan marginaalissa väkivallan ja vaarojen keskellä eläviä prostituoituja.

Tarinoiden rankkuus välittyy meille katsojille viimeistään, kun myötäelävä Dooley kääntää kasvonsa kameralle.

Stacey Dooley: Seksin pimeä puoli, TV2 su klo 22.05