Jussi ja Vilma ovat seurustelleet viisi vuotta. Vilma yllättää Jussin Suomi Lovessa Reino Nordinin Antaudun-kapppaleella. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Jussi ja Vilma ovat seurustelleet viisi vuotta. Vilma yllättää Jussin Suomi Lovessa Reino Nordinin Antaudun-kapppaleella. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Vilma haluaa kertoa Antaudun -kappaleella poikaystävälleen Jussille jotain, mitä ei aina osaa – tai muista – sanoa.

Suosittu Suomi Love -ohjelma palaa ruutuun lauantaina. Ohjelman juontajina jatkavat Mikko Leppilampi ja Jenni Pääskysaari, ja konseptikin on vanha tuttu: jaksoissa kuullaan ihania ja koskettavia tarinoita sekä hienoja musiikkiesityksiä. Ensimmäisessä jaksossa tavataan 22-vuotias Vilma, joka haluaa yllättää poikaystävänsä Jussin.

Viisi vuotta seurustellut pari tapasi toisensa aikoinaan Mäkelänrinteen lukiossa. Heitä yhdisti intohimo koripalloon.

”Koripallo oli meidän molempien identiteetti.”

– Kun aloimme seurustella, koripallo määritti molempien elämää. Me hengitimme sitä, se oli molempien identiteetti. On tosi makeeta jaksaa toisen kanssa sellainen intohimo ja palo – niin, että toinen ymmärtää ja osaa fiilistellä sitä sun kanssa, Vilma kertoo lauantaina esitettävässä jaksossa.

”Kaikki energia meni siihen, että pysyin kasassa.”

Diagnoosi oli järkytys

Kevät 2014 oli käännekohta Jussin ja Vilman elämässä. Jussi hakeutui sairaalaan, sillä häntä pyörrytti, ja hän kärsi todella heikosta olosta. Lopulta pään magneettikuvista näkyi plakkeja. Jussilla todettiin MS-tauti.

– Se oli järkytys kaikille. En pystynyt siinä hetkessä miettimään mitään. Mulla meni hirveästi energiaa siihen, että vain pysyin kasassa. Siinä alkoi heti selvittely – että mitä tämä tarkoittaa, mikä on seuraava askel ja mitä ylipäätänsä tapahtuu, Vilma kertoo.

Vilman mukaan on ollut rankkaa, että Jussi ei pysty juurikaan urheilemaan vaikka haluaisi. Lisäksi lääkkeiden sivuvaikutukset voivat olla hurjia – rytmihäiriöistä syöpään. 

”Mä ymmärrän häntä.”

Vilma on valinnut biisiksi Reino Nordinin Antaudun-kappaleen. Se on heille molemmille tärkeä kappale. Kun Jussilla oli sairaalajakso, Vilma kirjoitti tälle Antaudun-kappaleen sanoja. 

– Tarkoitus oli antaa voimaa ja kertoa, että mä ymmärrän häntä ja välitän hänestä ihan hirveästi.

Nyt Vilma haluaa kertoa kappaleella jotain, mitä ei aina osaa – tai muista sanoa Jussille.

– Tämä biisi on muistutus siiä, että mitä tahansa tapahtuu, niin olen aina siinä hänen vierellään.

Suomi Love -ohjelman 4. kausi alkaa TV1:ssä la 9.12. kello 21.15.

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00