Jussi ja Vilma ovat seurustelleet viisi vuotta. Vilma yllättää Jussin Suomi Lovessa Reino Nordinin Antaudun-kapppaleella. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Jussi ja Vilma ovat seurustelleet viisi vuotta. Vilma yllättää Jussin Suomi Lovessa Reino Nordinin Antaudun-kapppaleella. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Vilma haluaa kertoa Antaudun -kappaleella poikaystävälleen Jussille jotain, mitä ei aina osaa – tai muista – sanoa.

Suosittu Suomi Love -ohjelma palaa ruutuun lauantaina. Ohjelman juontajina jatkavat Mikko Leppilampi ja Jenni Pääskysaari, ja konseptikin on vanha tuttu: jaksoissa kuullaan ihania ja koskettavia tarinoita sekä hienoja musiikkiesityksiä. Ensimmäisessä jaksossa tavataan 22-vuotias Vilma, joka haluaa yllättää poikaystävänsä Jussin.

Viisi vuotta seurustellut pari tapasi toisensa aikoinaan Mäkelänrinteen lukiossa. Heitä yhdisti intohimo koripalloon.

”Koripallo oli meidän molempien identiteetti.”

– Kun aloimme seurustella, koripallo määritti molempien elämää. Me hengitimme sitä, se oli molempien identiteetti. On tosi makeeta jaksaa toisen kanssa sellainen intohimo ja palo – niin, että toinen ymmärtää ja osaa fiilistellä sitä sun kanssa, Vilma kertoo lauantaina esitettävässä jaksossa.

”Kaikki energia meni siihen, että pysyin kasassa.”

Diagnoosi oli järkytys

Kevät 2014 oli käännekohta Jussin ja Vilman elämässä. Jussi hakeutui sairaalaan, sillä häntä pyörrytti, ja hän kärsi todella heikosta olosta. Lopulta pään magneettikuvista näkyi plakkeja. Jussilla todettiin MS-tauti.

– Se oli järkytys kaikille. En pystynyt siinä hetkessä miettimään mitään. Mulla meni hirveästi energiaa siihen, että vain pysyin kasassa. Siinä alkoi heti selvittely – että mitä tämä tarkoittaa, mikä on seuraava askel ja mitä ylipäätänsä tapahtuu, Vilma kertoo.

Vilman mukaan on ollut rankkaa, että Jussi ei pysty juurikaan urheilemaan vaikka haluaisi. Lisäksi lääkkeiden sivuvaikutukset voivat olla hurjia – rytmihäiriöistä syöpään. 

”Mä ymmärrän häntä.”

Vilma on valinnut biisiksi Reino Nordinin Antaudun-kappaleen. Se on heille molemmille tärkeä kappale. Kun Jussilla oli sairaalajakso, Vilma kirjoitti tälle Antaudun-kappaleen sanoja. 

– Tarkoitus oli antaa voimaa ja kertoa, että mä ymmärrän häntä ja välitän hänestä ihan hirveästi.

Nyt Vilma haluaa kertoa kappaleella jotain, mitä ei aina osaa – tai muista sanoa Jussille.

– Tämä biisi on muistutus siiä, että mitä tahansa tapahtuu, niin olen aina siinä hänen vierellään.

Suomi Love -ohjelman 4. kausi alkaa TV1:ssä la 9.12. kello 21.15.

The Same Sky – Isku sydämeen -uutuussarja kuvaa, kuinka Itä-Saksan tiedustelupalvelu käytti rakkausansaa hankkiakseen tietoja vastapuolen toimista. Keskeisessä roolissa nähdään Silta-sarjasta tuttu Sofia Helin.

IS TV-LEHTI: Auervaarat ovat huijanneet naisia rahan takia jo vuosikymmeniä, mutta rautaesiripun takana 1970-luvulla petolliset hurmurit olivat valtion ja puolueen asialla. Uusi kuusiosainen saksalaissarja The Same Sky – Isku sydämeen (2017) kertoo, kuinka kylmän sodan aikana propagandasotaa käytiin keinoja kaihtamatta. 

Tositapahtumista tarinansa ammentava sarja sijoittuu jaettuun Berliiniin 1974. Neuvostomyönteinen DDR ja amerikkalaisten tukema Länsi-Saksa ovat kuin kylmä sota pienoiskoossa. 

Idässä lahjakkaita nuoria miehiä koulutetaan agenteiksi niin sanotussa hurmuriyksikössä. Heidän koulutukseensa kuuluu lyhyt oppimäärä naisten hurmaamisesta. Luennoilla liitutaululle piirretyn naisen kehon ja aivojen avulla näytetään, kuinka hyvän yhdynnän jälkeen naiset ovat valmiita puhumaan – valtionsalaisuuksiakin. 

Operaatio Romeon kohteina ovat strategisesti tärkeässä asemassa olevat länsisaksalaiset naiset. 

Lahjakkaaksi osoittautuva nuori Lars Weber (Tom Schilling) saa ensimmäiseksi tehtäväkseen hurmata Yhdysvaltain kansallisessa turvallisuusvirasto NSA:ssa työskentelevän Lauren Faberin (Sofia Helin).

Silta-sarjasta tutun Sofia Helinin esittämä Lauren Faber on yksinäinen 43-vuotias yksinhuoltaja, jolla on kapinoiva teinipoika. Brittiläis-ruotsalaista syntyperää oleva länsisaksalainen on hyvin korkeassa asemassa Paholaisen vuoreksi kutsutulla NSA:n kuunteluasemalla Länsi-Berliinissä. 

Varautuneen ja vuosia yksin olleen naisen viettelyyn Matthias-koodinimen saanut Lars saa apua mentoriltaan Ralf Müllerilta (Ben Becker), joka vie kuuntelulaitteet Laurenin asuntoon ja tietää tarkalleen tämän maun kirjallisuudesta musiikkiin. 

Isku sydämeen on visuaaliselta ilmeeltään viehättävä, sillä ajankuva on tavoitettu onnistuneesti.

Bafta-palkitun brittiläisen Paula Milnen käsikirjoittaman ja Oliver Hirschbiegelin ohjaaman (mm. Perikato) draaman toinen keskeinen tarina on nuori uintilupaus Klara (Stephanie Amarell), jolla on mahdollisuus päästä olympiajoukkueeseen. Tähtäimessä ovat Montréalin olympialaiset 1976. 

Valmennuksessa ei keinoja kaihdeta, joten steroidit alkavat näkyä nuoren naisen kehossa. Mutta välittääkö seurauksista perhe, joka saa tyttärensä ansiosta valtiolta etuja, joista muiden itäsaksalaisten on turha haaveilla?

Isku sydämeen on visuaaliselta ilmeeltään viehättävä, sillä ajankuva on tavoitettu onnistuneesti. On DDR:n nukkavieru yleisilme ja Länsi-Berliinin 1970-luvun hailakat värit. 

Tarinaltaan sarja on monella tapaa kylmäävää katsottavaa. On riipaisevaa seurata, kun uimarilupaus alkaa pikkuhiljaa huomata muutoksia kehossaan. Pääparin välillä on uskottavaa pidättyneisyyttä ja hitaasti syttyvää hienoa kemiaa.

 The Same Sky - Isku sydämeen, TV1 klo 21.35

BBC:n menestyskomedia kertoo perheenäitien elämästä, josta romantiikka on usein kaukana.

IS TV-LEHTI: Motherland – äitien sota sijoittuu Britanniaan ja keskiluokkaisten kilpaäitien kehuskelun kehtoon. Suuren suosion saanut seitsemänosainen tilannekomediasarja on Catastrophe-tekijä Sharon Horganin sekä Graham Linehanin käsikirjoittama.

Perheenäitien arki on kovaa. Niin kovaa, että se on jo hauskaa. Kilpavarustellaan, kyräillään, juorutaan selkien takana ja pädetään. Mutta mitä tehdä, kun alkaa tuntua, etteivät omat avut enää riitä?

Klaani äitejä tapaa säännöllisesti – tosin aina joku on boikottilistalla erinäisistä syistä. Amanda (Lucy Punch) on suvaitsematon superäiti, Liz (Diane Morgan) sormiaan katkova hövelimutsi. Välimaastoon asettuu Julia (Anna Maxwell Martin), jolla on työn ja perheen yhdistämisen kanssa tekemistä. Mukana äiskäjoukossa on myös yksi iskä, leppoisa koti-isi Kevin (Paul Ready), jonka rentous saa muut helposti raivostumaan.

Synkänhervotonta brittilaukomista riittää, ja karikatyyreistä ammentavat hahmot jaksavat viihdyttää. Toisinaan lasten korvat kannattaa näiden mamien seurassa sulkea!

Motherland – äitien sota, TV1 klo 22.00