Jussi ja Vilma ovat seurustelleet viisi vuotta. Vilma yllättää Jussin Suomi Lovessa Reino Nordinin Antaudun-kapppaleella. Kuvat: Yle Kuvapalvelu
Jussi ja Vilma ovat seurustelleet viisi vuotta. Vilma yllättää Jussin Suomi Lovessa Reino Nordinin Antaudun-kapppaleella. Kuvat: Yle Kuvapalvelu

Vilma haluaa kertoa Antaudun -kappaleella poikaystävälleen Jussille jotain, mitä ei aina osaa – tai muista – sanoa.

Suosittu Suomi Love -ohjelma palaa ruutuun lauantaina. Ohjelman juontajina jatkavat Mikko Leppilampi ja Jenni Pääskysaari, ja konseptikin on vanha tuttu: jaksoissa kuullaan ihania ja koskettavia tarinoita sekä hienoja musiikkiesityksiä. Ensimmäisessä jaksossa tavataan 22-vuotias Vilma, joka haluaa yllättää poikaystävänsä Jussin.

Viisi vuotta seurustellut pari tapasi toisensa aikoinaan Mäkelänrinteen lukiossa. Heitä yhdisti intohimo koripalloon.

”Koripallo oli meidän molempien identiteetti.”

– Kun aloimme seurustella, koripallo määritti molempien elämää. Me hengitimme sitä, se oli molempien identiteetti. On tosi makeeta jaksaa toisen kanssa sellainen intohimo ja palo – niin, että toinen ymmärtää ja osaa fiilistellä sitä sun kanssa, Vilma kertoo lauantaina esitettävässä jaksossa.

”Kaikki energia meni siihen, että pysyin kasassa.”

Diagnoosi oli järkytys

Kevät 2014 oli käännekohta Jussin ja Vilman elämässä. Jussi hakeutui sairaalaan, sillä häntä pyörrytti, ja hän kärsi todella heikosta olosta. Lopulta pään magneettikuvista näkyi plakkeja. Jussilla todettiin MS-tauti.

– Se oli järkytys kaikille. En pystynyt siinä hetkessä miettimään mitään. Mulla meni hirveästi energiaa siihen, että vain pysyin kasassa. Siinä alkoi heti selvittely – että mitä tämä tarkoittaa, mikä on seuraava askel ja mitä ylipäätänsä tapahtuu, Vilma kertoo.

Vilman mukaan on ollut rankkaa, että Jussi ei pysty juurikaan urheilemaan vaikka haluaisi. Lisäksi lääkkeiden sivuvaikutukset voivat olla hurjia – rytmihäiriöistä syöpään. 

”Mä ymmärrän häntä.”

Vilma on valinnut biisiksi Reino Nordinin Antaudun-kappaleen. Se on heille molemmille tärkeä kappale. Kun Jussilla oli sairaalajakso, Vilma kirjoitti tälle Antaudun-kappaleen sanoja. 

– Tarkoitus oli antaa voimaa ja kertoa, että mä ymmärrän häntä ja välitän hänestä ihan hirveästi.

Nyt Vilma haluaa kertoa kappaleella jotain, mitä ei aina osaa – tai muista sanoa Jussille.

– Tämä biisi on muistutus siiä, että mitä tahansa tapahtuu, niin olen aina siinä hänen vierellään.

Suomi Love -ohjelman 4. kausi alkaa TV1:ssä la 9.12. kello 21.15.

Katja Ståhl. Kuva: Nelonen
Katja Ståhl. Kuva: Nelonen

Katja Ståhl vakuuttaa, että hänen ja Juhana Helmenkalastajan riitely paratiisisaarella oli aitoa eikä käsikirjoitettua. – Jostain syystä annoin hänen mennä ihoni alle. Kun hermo menee, silloin ei vaan jarrut pidä.

+54 astetta. Niin hämmästyttävään lukemaan lämpömittari nousi Filippiinien auringonpaahteessa, kun siellä kuvattiin Selviytyjät Suomi -sarjaa. Kuvauspaikalla hikoillessaan toimittaja Katja Ståhl ei osannut odottaa ohjelman nostattamaa fanitusta.

Katja on saanut kehuja vahvuudestaan, suorapuheisuudestaan ja kantistaan pistää kampoihin sovinismiin sortuneiden kanssakisaajiensa edessä. Katjaa ihailu vähän huvittaa.

– Tai ainakin se on tullut täytenä yllätyksenä. Saarella ajattelin olevani heikko ja koin, että kaikki muut olivat voimatyyppejä. Nyt tuntuu hassulta, kun joku kehuu vahvaksi, hän kertoo.

Katja on saanut myös lapsifaneja.

– Monenkohan äidin puhelimeen olen lähettänyt tervehdyksen jollekin pikkukatsojalle. Se on ollut niin siistiä!

Totista riitelyä

Selviytyjien mediajälkipyykissä on pyöritetty eniten Katjan ja Juhana Helmenkalastajan välistä kinastelua.

– Riitelymme oli ihan totta. Jostain syystä annoin hänen mennä ihoni alle. Kun hermo menee, silloin ei vaan jarrut pidä, Katja sanoo.

– Muutaman kerran pyysin häneltä anteeksi, kun tuli lohkottua niin, että muut kuolivat vieressä nauruun.

”Muutaman kerran pyysin häneltä anteeksi, kun tuli lohkottua niin, että muut kuolivat vieressä nauruun.”

Kisaajien tukena matkassa kulki psykologi, jolle sai käydä avaamassa mieltään.

– Varsinkin matkan loppupuolella jengi meni aika mustiin, Katja kuvailee tunnelmia.

– Itse kävin purkamassa tuntojani Juhanasta. Helteessä ei kannattanut purkaa vitutusta fyysisesti, koska voimia piti säästellä kisatehtäviä varten. Kun ärsytti, useimmiten menin vain mereen lillumaan, koska siellä ihminen ei voi olla onneton.

Yllättävät persoonat

Katja kuvailee Selviytyjät-kokemustaan pieneksi ihmiskokeeksi viidakossa, täysin irrallaan tavallisesta arjesta ja sellaisten ihmisten seurassa, joiden kanssa ei normaalisti vietä aikaansa.

– Ainakin siinä näki erilaisia elämänasenteita ja tapoja toimia. Osa harrasti yllättävää avoimuutta ällistyttävissä asioissa paljastuen vaikkapa rasistiksi tai sovinistiksi. Itse huomasin olleeni poikkeuksellisen sulkeutunut. En uskaltanut tai kokenut tarvetta kiinnittyä kehenkään.

Kuvausten aikana Katjasta tuli ystävät fitnessmalli Janni Hussin kanssa.

Katja kertoo, ettei yleensä katso ohjelmia, joissa itse esiintyy.

– Se on niin piinallista ja alkaa ärsyttää. Selviytyjiä olen kuitenkin pystynyt katsomaan, hän sanoo.

– Aluksi järkytyin, kun näin itseni bikineissä, mutta sitten unohdin, miltä kukakin näyttää. Ohjelman nerokkuus on siinä, ettei suosituimmuus ratkeakaan vartalonmuodon perusteella.

Katja jatkaa edelleen kisan kärkiviisikossa Jannin, Kimmo Vehviläisen, Sampo Kaulasen ja Ilari Sahamiehen kanssa.

Selviytyjät Suomi Nelosella sunnuntaisin klo 20.30. Nelonen ja Me Naiset ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

Juttua muokattu 22.4. klo 13.45: Muotoiltu jutun alussa kerrottua lämpötilatietoa uudelleen. 

Helppohan se on kotisohvalta huudella. Miten itse selviytyisit näistä kysymyksistä, joihin Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa on vastattu väärin?

Me Naiset kuuluu ohjelmaa esittävän Nelosen kanssa samaan Sanoma-konserniin.