”Salaisuuksista kertominen on kuin tekisi benji-hypyn. Astut kuilun reunan yli tyhjyyteen, mutta lopulta käy hyvin”, sanoo illan dokumentin tähti, pian 70 vuotta täyttävä Severi Novala, loikattuaan benji-hypyn 150 metristä. Kuva: Yle Kuvapalvelu
”Salaisuuksista kertominen on kuin tekisi benji-hypyn. Astut kuilun reunan yli tyhjyyteen, mutta lopulta käy hyvin”, sanoo illan dokumentin tähti, pian 70 vuotta täyttävä Severi Novala, loikattuaan benji-hypyn 150 metristä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Kiinnostava ja elämää nähnyt päähenkilö, joka on valmis kertomaan tarinansa: tästä yhtälöstä syntyy aina hyvä dokumentti.

Dokumenttiprojekti-sarjassa esitettävässä elokuvassa Luurankokaappi tuo päähenkilö on pian seitsemänkymppinen Severi Novala, kasvatuslaitokset ja vankilat kolunnut mies, joka käyttää Ari Lehikoisen ohjaamaa dokkaria henkilökohtaisena rippituolinaan.

Jo vuosia kaidalla tiellä elänyt Novala on täynnä sellaista elämänviisautta ja rauhaa, jonka saavuttaa vain, kun on nähnyt tarpeeksi nurjia puolia ja tunkkaisia takapihoja.

Dokumentissa tulevat käsitellyiksi villin pojan vaikeat lapsuusvuodet, lapsuuden karmea loppu, aika koulukodeissa ja vankiloissa sekä oma epäonnistuminen isänä.

Erityisen pysäyttäviä ovat lapsuusmuistot, jotka ovat tyypilliseen suomalaiseen tapaan täynnä alkoholin aiheuttamaa väkivaltaa ja riitaa. Novala tekee myös pysäyttävän tunnustuksen, jota olisi dokkarissa voinut käsitellä enemmänkin.

Päähenkilö todella tyhjentää reppunsa kaikista salaisuuksista – myös siitä, mitä tapahtui keski-ikäisten sisarusten isälle 1970-luvun veneretkellä. Sekin on kuulkaa pysäyttävä juttu.

Dokumenttiprojekti: Luurankokaappi, TV1 su 16.8. klo 21.30

Lue myös:

Ex-missi Suvi Tiilikainen: ”Isän alkoholismi teki minusta herkemmän”

Samuli Edelmann alkoholismistaan: "Vikat vuodet olivat aika surullisia"

Neumannin ex-kihlatun rankka elämä: “Minulla oli kaikki syyt tappaa itseni”

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen