”Olen asunut Amerikassa 15 vuotta, joten englanti on minulle kuin äidinkieli. Murteita toki treenaan ja Viikinkejä varten opettelen myös muinaisnorjaa, mikä on hauska pikkuhaaste”, Peter Franzén kertoo. Kuva: HBO Nordic
”Olen asunut Amerikassa 15 vuotta, joten englanti on minulle kuin äidinkieli. Murteita toki treenaan ja Viikinkejä varten opettelen myös muinaisnorjaa, mikä on hauska pikkuhaaste”, Peter Franzén kertoo. Kuva: HBO Nordic

Näyttelijä nauttii menestyssarjan tekemisestä mutta kärsii hotellielämästä: – Asuin Viikinkien kuvauksien aikaan kolme kuukautta putkeen hotellissa.

Viime vuonna Peter Franzén, 45, ja Jasper Pääkkönen, 36, nappasivat roolit kansainvälisesti suositussa Viikingit-tv-sarjassa. Kanadalais-ranskalainen sarja perustuu historiallisiin tositapahtumiin.

Franzén ja Pääkkönen esittävät sarjassa veljeksiä Harald Kaunotukkaa ja Halvdan Mustaa. Suomalaiskaksikko on mukana jo alkaneella neljännellä kaudella ja ensi vuonna ilmestyvällä viidennellä kaudella.

Peter Franzén, olet kuvannut Viikingit-sarjan viidettä kautta Irlannissa. Millaista sarjan tekeminen on ollut?

– Tuotannon massiivisuus hämmensi aluksi, nyt siitä osaa olla onnellinenkin. Jos työntekijöitä on 200, avustajia 700 ja näyttelijöitä parikymmentä, kuten Viikingeissä, on se aika erilaista verrattuna suomalaiseen tuotantoon. Tällaisessa sarjassa myös budjetti on aika erilainen. Toisaalta sarjan tekemisen mekaniikka on aina samanlainen: aikaisin töihin, kiireellä roolihahmot valmiiksi, pirusti odottelua ja sitten taas kiireellä tekoa.

Joudut työsi vuoksi olemaan paljon reissussa. Kärsitkö hotellihuonekuolemasta?

– Kyllä! Se on pahimmanlaatuinen. Jotkut ajattelevat, että on etuoikeus asua hotellissa. Olen sen verran maalaispoika, että tykkään itse tehdä ruokaa ja pestä pyykkini, mikä pitää kiinni todellisuudessa. Viikinkien kuvauksissa asuin kolme kuukautta putkeen eri hotelleissa, ja se ylitti kärsivällisyysrajani. Hotellissa eläminen murskaa kaiken luovuuden. On raskasta, kun omatoimisuus riistetään. Olen onneksi saanut asua omassa talossa jo jonkin aikaa. Siellä ei ole koko ajan joku kysymässä, vaihdetaanko tänäänkin lakanat ja kaipaatko täydennystä minibaariin.

Millaiset olosuhteet kuvauksissa on ollut?

– Varsinkin talviaikaan ilma on raaka. Jos on käynyt talvella Englannissa tai Irlannissa, tietää, että siellä kylmyys on kosteaa ja säätila voi muuttua hetkessä. Kun sataa vettä ja maa muuttuu mudaksi, on vaikeaa liikutella satojen ihmisten työryhmää paikasta toiseen.

Tehdäänkö monia kohtauksia tietokoneen avulla?

– Olemme siinä mielessä etuoikeutettuja, että green screen -taustakangasta käytetään tosi vähän. Viikingit ei ole fantasiaa, kuten vaikka Game of Thrones. Digitaalista muokkausta käytetään lähinnää laajoissa kuvissa. Kun astuu studioon, lavasteet tuntuvat aidolta, kuten myös vaatteet. Niissä ei ole yhtään vetoketjua tai muita moderneja juttuja.

”Taistelukohtaukset vaativat fyysistä kuntoa ja ovat oikeasti vaarallisia.”

Mikä muu on erityistä Viikinkien kuvauksissa?

– Massiiviset joukkokohtaukset ovat kuin aikamatka. Se ei ole mikään huvipuisto, sillä on heittäydyttävä mukaan. Taistelukohtaukset vaativat fyysistä kuntoa ja ovat oikeasti vaarallisia. On myös jännää, kun ei tiedä, mitä roolihahmolle tapahtuu. Vain kaksi tai maksimissa kolme jaksoa eteenpäin on tiedossa.

Millaista on, kun toinen suomalainen on mukana kuvauksissa?

– Olemme Jasperin kanssa ystäviä pitkän ajan takaa ja olemme tehneet monta elokuvaa yhdessä. Jasperin kanssa on luonnollista ja nastaa tehdä töitä. On kiva, kun mukana on kaveri, vaikka pääsimme nopeasti mukaan tekijäjoukkoon. He ovat tosi välitöntä porukkaa. Vapaalla harrastamme yhdessä esimerkiksi matkailua, kulttuuria ja urheilua. Viimeksi matkustimme pienellä porukalla Belfastiin katsomaan UFC-vapaaottelumatseja.

Miten päädyitte mukaan sarjaan?

– Olimme molemmat käyneet monta kertaa koekuvauksissa eri rooleihin Viikingeissä. Irlannin Kilkennyssä leffafestareilla sarjan roolittaja näki Leijonasydän-elokuvan, jossa esitämme veljeksiä. Näyttelemme Viikingeissä kolmatta kertaa veljeksiä.

Mitä sarjoja itse seuraat?

– Aloin katsoa sarjoja vasta, kun sain tämän työn. En ole tietokoneihminen, mutta Mr. Robot on todella hienolla tavalla tehty. Näyttelijäsuoritukset ovat mahtava, ja pääosan esittäjä onkin saanut palkintoja. Myös True Detectiven ensimmäinen kausi oli hieno: erilaista absurdiutta, arkipäivän mystiikkaa ja yllätyksiä. Näyttelijäntyö, käsikirjoitus ja ohjaus ovat kaikki tosi hyviä.

Onko kilpailu ulkomailla kovaa?

– On se kovaa, mutta ei sitä ehkä niin huomaa. Yritän parhaani, ja kaikki riippuu siitä, mitä ohjaaja ja tuotantoyhtiö haluavat. Jos ei saa hommaa, se ei välttämättä tarkoita, että on huono. Joku toinen vain sopi siihen paremmin habitukseltaan ja taidoiltaan.

”Minua ei kiinnosta, mitä ihmiset ajattelevat ulkomailla työskentelemisestäni.”

Suomalaiset eivät aina tunnu uskovan mahdollisuuksiimme menestyä ulkomailla. Mitä mieltä olet siitä?

– Minua ei kiinnosta, mitä ihmiset ajattelevat ulkomailla työskentelemisestäni. Jos ei halua kannustaa yrittämään, voi olla hiljaa. Maitojunapuheet kertovat epävarmuudesta ja mukavuudenhalusta. Onhan se helpompaa olla paikassa, jossa tietää, miten pidellä lusikkaa ja miten se osuu oikeaan kohtaan. En ole koskaan elänyt varmaa elämää ja olen aina pitänyt seikkailusta. Nykyään näyttelijät uskaltavat onneksi lähteäkin ulkomaille. Kivaa on ollut tallata polkua vähän etukäteen muille. Mikseivät suomalaiset näyttelijät voisi lähteä maailmalle?

Uskotko, että Saara Aalto voi voittaa Britannian X Factorin?

– Miksei. Hän on hyvä esiintyjä ja laulaja. Olen Youtubesta katsonut esityksiä, joskaan en tiedä, ketä hänellä on vastassa. En tiedä, kuinka pitkälle ohjelma on ennalta järjestetty, mutta toivottavasti siinä on hitunen kilpailuakin mukana. Mikäs sen hienompaa, jos hän voittaisi, pääsisi isoille areenoille ympäri maailman ja saisi levytyssopimuksia. Toivottavasti!

Asut Ranskassa. Milloin kävit viimeksi Suomessa?

– Heinäkuussa piti olla pidempi loma, mutta jouduinkin palaamaan Irlantiin, joten reissu jäi pikavisiitiksi. Se oli harmi, sillä Suomen loppukesä oli mahtava.

Viikingit-sarjan uudet jaksot ja kaikki aiemmat kaudet HBO Nordicilla 1. joulukuuta alkaen.

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00