Uudessa sarjassa Vihervaaran Annaa esittää 16-vuotias AmyBeth McNulty. Kuva: Netflix
Uudessa sarjassa Vihervaaran Annaa esittää 16-vuotias AmyBeth McNulty. Kuva: Netflix

Uusi Netflix-sarja on katsottavissa nyt, ja sille kannattaa antaa mahdollisuus.

Kuulutko niihin ihmisiin, jotka ovat lapsuusaikana marinoituneet wanhain tyttökirjain maailmassa? Että vieläkin vähän pistelee vihaksi, kun miettii, että Pikku Naisissa Amy nai lopulta Laurien eikä Jo? Muistat edelleen ulkoa Kahdeksan serkuksen nimet? Olet tosissasi suunnitellut matkaa Prinssi Edwardin saarelle?

Silloin tiedät myös, kuulutko Emilia- vai Anna-leiriin. Kanadalaiskirjailija L.M. Montgomery loi 1900-luvun alussa kaksi todella hienoa päähenkilöä, ja on ihan nyansseista kiinni, kumpaan lukija samastui enemmän.

Anna-leiriläisiä hemmotellaan uudella Netflix-sarjalla. On monia syitä antaa sille mahdollisuus, tässä muutama.

1. Vuoden 1985 sarja

Se on kyllä ihana ja ikoninen, mutta se on nähty jo monta kertaa. Gilbertin näyttelijäkin kuoli jo aikaa sitten. Lisäksi sarjaan tuli liikaa omituisia jatko-osia, joissa Anna esimerkiksi seikkaili ensimmäisen maailmansodan taistelutanterilla. Ei näin. 

2. Mahtava Anna

Montgomeryn punatukkainen päähenkilö ei ole ollenkaan pölyttynyt reilussa sadassa vuodessa, ja Montgomeryn huumorikin puree yhä. Vihervaaran Anna on kevyesti feministisen luennan läpäisevä, terävä, intohimoinen ja reippaasti mokaileva hahmo. 

3. Kova käsikirjoittaja

Uusi sarja lisää Annan romanttiseen optimismiin vähän aiempaa synkempiä sävyjä: käsikirjoituksesta vastaa Breaking Badin käsikirjoituksesta palkittu Moira Walley-Beckett. Orpotytön rankkoihin kokemuksiin viitataan aiempia sovituksia enemmän – liekö hänellä post-traumaattinen stressihäiriö?

4. Kiehtova kirjailija

Annan kirjoittajan etunimiä Lucy Maud ei kirjojen ilmestymisen aikana julkistettu, luultavasti siksi, että naiskirjailijaan olisi suhtauduttu väheksyvästi. Vuonna 2008 Montgomeryn lapsenlapsi paljasti, että 67-vuotiaana kuollut kirjailija ei menehtynytkään sydänsairauteen, kuten aiemmin oli luultu. Masennuksesta kärsinyt Montgomery teki ilmeisesti itsemurhan lääkkeillä.

Kelpaisi tällä rantakalliolla haaveilla romanttisia! Kuva: Shutterstock
Kelpaisi tällä rantakalliolla haaveilla romanttisia! Kuva: Shutterstock

5. Prinssi Edwardin saari

Kaunista on, hyvin kaunista. Miksei sinne tosiaan voisi matkustaa? Lennot Suomesta ehkä Montrealiin, sieltä kotimaan lennolla tai autolla Prinssi Edwardin saarelle?

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00