Elijah Wood esittää Hobitti-elokuvan Frodo Reppulia. Kuva: Nelonen
Elijah Wood esittää Hobitti-elokuvan Frodo Reppulia. Kuva: Nelonen

Hobitti-trilogian ensimmäinen osa etenee viihdyttävästi, mutta välillä ontuen.

Hobitti-elokuvatrilogian ensimmäinen osa on jo tv-ensi-illassa. Kylläpä aika rientää!

Kaikki Taru sormusten herrasta -leffasarjan nähneet tai kirjasarjan lukeneet muistavat, että tarina saa alkunsa Bilbo Reppuli -nimisen hobittiherran syntymäpäiviltä, joiden päätteeksi Bilbo on päättänyt kadota. Velho Gandalfin vaatimuksesta Bilbo jättää taakseen taikasormuksensa, joka sitten aiheuttaa kaiken maailman harmeja Frodolle, hänen veljenpojalleen.

Se, miten sormusten sormus alun perin joutui Bilbon käsiin kerrottiin Sormusten herraa edeltävässä J. R. R. Tolkienin kirjassa Hobitti eli sinne ja takaisin. Kyseessä ei ole mikään Sormusten herran tapainen mahtipontinen saaga, vaan paljon lastenkirjamaisempi fantasiaromaani, jota kirjoittaessaan Tolkien ei itsekään vielä tiennyt, miten vaarallinen oli Bilbon löytämä sormus ja mitä kaikkea se vielä saisi aikaan Keski-Maassa.

Tässä piilee Hobitti-elokuvatrilogian suurin pulma.

Käsikirjoittajat ovat tehneet kovasti työtä sitoakseen Hobitin tapahtumat osaksi Keski-Maan suurta historiallista jatkumoa, mutta eeppisen kehystarinan ja aika lapsellisen Bilbon seikkailun yhdistäminen ontuvat välillä, eivätkä alkuperäisen kirjan ainekset oikein tahdo riittää kolmeen pitkään elokuvaan.

Mutta onhan tämä nyt silti upea fantasialeffa. Se ei vain ole niin upea kuin Sormusten herrat.

Hobitti – Odottamaton matka, Nelonen klo 21.00

Lue myös:

Ahdistavien kesäkirjojen parhaat – lue nämä!

Vuoden 2014 kymmenen parasta elokuvaa