Elijah Wood esittää Hobitti-elokuvan Frodo Reppulia. Kuva: Nelonen
Elijah Wood esittää Hobitti-elokuvan Frodo Reppulia. Kuva: Nelonen

Hobitti-trilogian ensimmäinen osa etenee viihdyttävästi, mutta välillä ontuen.

Hobitti-elokuvatrilogian ensimmäinen osa on jo tv-ensi-illassa. Kylläpä aika rientää!

Kaikki Taru sormusten herrasta -leffasarjan nähneet tai kirjasarjan lukeneet muistavat, että tarina saa alkunsa Bilbo Reppuli -nimisen hobittiherran syntymäpäiviltä, joiden päätteeksi Bilbo on päättänyt kadota. Velho Gandalfin vaatimuksesta Bilbo jättää taakseen taikasormuksensa, joka sitten aiheuttaa kaiken maailman harmeja Frodolle, hänen veljenpojalleen.

Se, miten sormusten sormus alun perin joutui Bilbon käsiin kerrottiin Sormusten herraa edeltävässä J. R. R. Tolkienin kirjassa Hobitti eli sinne ja takaisin. Kyseessä ei ole mikään Sormusten herran tapainen mahtipontinen saaga, vaan paljon lastenkirjamaisempi fantasiaromaani, jota kirjoittaessaan Tolkien ei itsekään vielä tiennyt, miten vaarallinen oli Bilbon löytämä sormus ja mitä kaikkea se vielä saisi aikaan Keski-Maassa.

Tässä piilee Hobitti-elokuvatrilogian suurin pulma.

Käsikirjoittajat ovat tehneet kovasti työtä sitoakseen Hobitin tapahtumat osaksi Keski-Maan suurta historiallista jatkumoa, mutta eeppisen kehystarinan ja aika lapsellisen Bilbon seikkailun yhdistäminen ontuvat välillä, eivätkä alkuperäisen kirjan ainekset oikein tahdo riittää kolmeen pitkään elokuvaan.

Mutta onhan tämä nyt silti upea fantasialeffa. Se ei vain ole niin upea kuin Sormusten herrat.

Hobitti – Odottamaton matka, Nelonen klo 21.00

Lue myös:

Ahdistavien kesäkirjojen parhaat – lue nämä!

Vuoden 2014 kymmenen parasta elokuvaa

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.