Kuvat: Shutterstock, Yle Kuvapalvelu, Netflix, MTV3
Kuvat: Shutterstock, Yle Kuvapalvelu, Netflix, MTV3

Missasitko syksyn tv-uutuudet tai uudet kaudet? Etsitkö uutta suosikkia iltojen iloksi? Tässä kuusi loistosarjaa!

Jos kaipaat hyväntuulista draamaa

1. Ex-onnelliset

Suvianna (Essi Hellen)  ei halua saastuttaa itseään käyttämällä puhelinta tai rahaa. Tässä hän paikantaa naapurinsa Arton (Pertti Sveholm) kehossa olevia myrkkyjä. Kuva: MTV3
Suvianna (Essi Hellen) ei halua saastuttaa itseään käyttämällä puhelinta tai rahaa. Tässä hän paikantaa naapurinsa Arton (Pertti Sveholm) kehossa olevia myrkkyjä. Kuva: MTV3

Haluaisitko asua eksäsi naapurissa? Johanna Vuoksenmaan käsikirjoitttamassa ja ohjaamassa draamakomediassa eronneet parit asuvat. Miten näppärää, kun lasten ei tarvitse ikinä vaihtaa kotia! Ex-parien asunnot on nimittäin tehty niin sanotuiksi eroasunnoiksi. Molemmilla vanhemmilla on omat yksiönsä, mutta niiden keskelle jää lapsien huoneet ja olohuone. Asuntojen seinät avautuvat tietokoneen avulla vanhempien haluamassa aikataulussa.

Vaikka draamasarjassa kuvataan eroperheiden arkea, sarja koskettaa lapsettomiakin – ja naurattaa. Jokainen joskus eronnut löytää sarjasta tuttuja hetkiä.

Viittä hyvin erilaista ex-pariskuntaa näyttelevät Miia Nuutila ja Mikko Nousiainen, Pertti Sveholm (kuvassa) ja Jonna Järnefelt, Samuli Niittymäki ja Essi Hellén (kuvassa), Anna-Leena Sipilä ja Jarkko Pajunen sekä Jussi Puhakka ja Mervi Takalo. Yksi ei pääse millään yli eksästä, toinen ei voi sietää anoppinsa puuttumista joka asiaa ja kolmas on kadonnut itsetuntonsa pitkässä liitossa.

Jos et vielä ole katsonut sarjaa, älä luovuta ensimäisen jakson jälkeen – älä ainakaan ennen kuin Pertti Sveholm on päässyt vauhtiin Arto Väinölän roolissa. Sarja paranee jakso jaksolta.

”Jos tykkäsi Klikkaa mua -sarjasta, taatusti tykkää myös tästä. Tämä on tosin vielä parempi.”

"Sarjan lapsinäyttelijät ovat aivan mahtavia! Parhaat naurut saa pikkuvanhan Viivin (Elsa Mämmelä) psykoanalyyseista."

"Tunnistan niin itseni  Mikko Nousiaisen ja Anna-Leena Sipilän hahmoista, jotka roikkuvat eksissään epätoivoisesti.”

"Jarkko Pajusen näyttelemä Antti on aivan kuin isäni. Periaatteessa aika symppis, mutta niin vietävissä – eikä millään saa kakistettua totuutta tiukan paikan tullen."

Mistä näkee ja milloin: MTV3 maanantaisin kello 21.00 sekä Katsomo. Sarja on edennyt neljänteen jaksoon, mutta Katsomossa ensimmäisen jakson katseluaika päättyy vasta 12.11., muiden jaksojen sitäkin myöhemmin.

Jaksoja: Kaksitoista noin 40 minuutin pituista jaksoa

 

Jos haluat pidättää hengitystäsi

2. Nousuvesi

Olivia Rönning (Julia Ragnarsson) kiinnostuu 25 vuotta tapahtuneesta murhasta niin paljon, että kaikki muu tuntuu hänestä toissijaiselta. Taustalla Tom Stilton (Kjell Bergqvist), joka on sarjassa koditon, entinen poliisi. Yle Kuvapalvelu
Olivia Rönning (Julia Ragnarsson) kiinnostuu 25 vuotta tapahtuneesta murhasta niin paljon, että kaikki muu tuntuu hänestä toissijaiselta. Taustalla Tom Stilton (Kjell Bergqvist), joka on sarjassa koditon, entinen poliisi. Yle Kuvapalvelu

Nuori poliisikorkeakoulun opiskelija Olivia Ronning (Julia Ragnarsson) saa koulutehtäväkseen selvittää 1990-luvulla tapahtuneen murhan. 25 vuotta murhan jälkeen tehtävä tuntuu tietysti lähes mahdottomalta. Olivia kuitenkiin uppoutuu siihen vähintäänkin yhtä intohimoisesti kuin isänsä, joka oli aikoinaan menettää perheensä murhatutkinnan takia.

Sarjaa on verrattu supersuosittuun Siltaan, mutta päähenkilö Olivia on paljon tavallisempi kuin Sillan Saga Noren. Erityisen hienon roolisuorituksen sarjassa tekee Helena Bergström, joka näyttelee kylmäkiskoista yritysjohtajaa Linn Magnussonia. Sarjassa on paljon brutaaleja kohtauksia, joten herkät voivat menettää yöunensä.

"Hyvää vieroitushoitoa Silta-fanille, koska samaa tunnelmaa. Jopa alun tunnari muistuttaa Sillan tunnarista. Tukholman-matkaajan on kiva fiilistellä tuttuja Södermalmin kulmia. Todella koukuttava, uutta jaksoa odottaa kuin kuuta nousevaa."

Mistä näkee ja milloin: Yle1 sunnuntaisin kello 22.00 ja Yle Areena. Areenassa jaksot katsottavissa aina 30 päivää lähetyspäivän jälkeen. Ensimmäinen jakso on katsottavissa 11.10. asti.

Jaksoja: Kymmenen 45 minuutin jaksoa

3. Syrjäinen maa (toinen kausi)

Kuvassa: Mared Rhys (Mali Harries) ja Tom Mathias (Richard Harrington). Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kuvassa: Mared Rhys (Mali Harries) ja Tom Mathias (Richard Harrington). Kuva: Yle Kuvapalvelu

Vaikka Syrjäinen maa sijoittuu Walesiin, tyyliltään se muistuttaa pohjoismaalaisia dekkareita. Neljässä puolentoistatunnin pituisessa jaksossa etsivä Tom Mathias ratkoo rikoksia Aberystwythin synkänkauniissa maisemissa. Toisella kaudella katsojalle korostuu etsivän oma mielenmaisena. Mikä häntä oikein painaa?

”Syrjäinen maa perushyvä poliisisarja. Hassuja nimiä ja karuja maisemia. Aloitin katsomaan vasta kakkoskautta, ja hyvin pääsin mukaan.“

Mistä näkee ja milloin: Yle Areena. Toisen kauden ensimmäinen jakso on katsottavissa 10.10. asti.

Jaksoja: Neljä puolentoista tunnin jaksoa

 

Jos kokaiinikuninkaan nousu, uho ja tuho kiinnostaa

4. Narcos (toinen kausi)

Huumeparoni Pablo Escobaria näyttelee Wagner Moura.
Huumeparoni Pablo Escobaria näyttelee Wagner Moura.

Taas huumeparonia jahdataan, sillä Narcosin odotettu toinen kausi ilmestyi Netflixiin syyskuussa. Tällä kertaa Pablo Escobarin perässä ovat Kolumbian poliisi ja armeija, mutta myös amerikkalaiset agentit sekä kilpailevien rikollisorganisaatioiden johtajat. Toinen kausi on ensimmäistä kautta vauhdikkaampi.

”Kuvitteellista tarinaa hurjempi, osin tositapahtumiin perustuva sarja huumepomo Pablo Escobarin elämästä vie mukanaan ensimmäisestä jaksosta lähtien. Loistavaa näyttelijäntyötä ja uskottava 80-90-lukujen ajankuva.”

”Sarjassa on yhdistelty arkistomateriaalia loistavasti kerrontaan.”

Mistä näkee ja milloin: Toinen kausi ilmestyi Netflixiin syyskuussa.

Jaksoja:  Kymmenen noin 50 minuutin pituista jaksoa.

 

Jos haluat fiilistellä 70-lukua

5. The Get Down

Minisarja kertoo hiphopin syntyajoista New Yorkin Bronxissa 1970-luvulla.

”Sarjaa ei voi katsoa jammailematta mukana. Musiikkinumerot ovat loistavia.”

Mistä näkee ja milloin: Ilmestyi Netflixiin elokuussa.

Jaksoja: Kuusi noin 50–90 minuutin pituista jaksoa. Amerikkalainen tuotanto.

 

BONUS: Vinyl

HBO perui toisen kauden Vinyl-draamasarjasta, joka sijouttuu 1970-luvun rockin maailmaan. Sarja ei ollut sellainen menestys kuin HBO odotti. Kyllä se silti katsomisen arvoinen on!

”1970-luvun levy-yhtiömaailmaan sijoittuvan sarjan tekijöihin kuuluu muun muassa The Rolling Stones -legenda Mick Jagger, ja asiantuntemus näkyy. Huumeiden kanssa sekoilevan levy-yhtiöpomon ja hänen lähipiirinsä elämää seurataan suorastaan hengästyttävän läheltä. Musiikki on loistavaa.”

Mistä näkee ja milloin: ilmestyi HBO:hon jo helmikuussa

Jaksoja: Kymmenen

Seitsemän sinkkumiestä ja -naista muuttaa kahdeksaksi viikoksi saman katon alle. Tavoitteena on tietysti löytää Se Oikea. Vaikka väkisin.

IS TV-LEHTI:  Spouse House on talo, jonne kutsutaan seitsemän naista ja seitsemän miestä avioitumaan. Kihlat ja häät ovat tavoite, joka houkuttelee naimahaluisia paikalle tositarkoituksella.

Tämä realitysarja on hivenen inhimillisempi kuin Ensitreffit alttarilla, sillä tutustumiseen on aikaa 8 viikkoa.

Siihen inhimillisyys loppuukin. Kosiminen on nimittäin pakollista tai joku saa talosta potkut.

Mitä pidempään talossa majailee ja altistuu kolmio- ja neliödraamoille, sitä vaikeampaa on haluta kenenkään kanssa naimisiin.

Toisaalta aidot tunteet palkitaan! Jos kaikesta huolimatta lempi leiskuu, on televisioshow läpikotainen testi rakkaudelle.

Tosi-tv:n tapaan ohjelmaa on tekemässä joukko ”asiantuntijoita”. On psykologia ja tunneterapeuttia, ja itse sinkut on poimittu mukaan huolellisella käsityöllä ja tieteellisiin todennäköisyyslaskelmiin pohjautuvilla match-menetelmillä.

”Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!”

Suhteiden pysyvyyttä helpotetaan myös sillä, että Los Angelesissa kuvatun sarjan kaikki sinkut ovat kotoisin samalta seudulta – tällä kaudella Chigacosta.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan ja jo ihastutaankin. Sinkut ovat keskimäärin 30-vuotiaita, hyvissä ammateissa ja tarpeeksi hyvän näköisiä, jotta kukin saisi tasaisesti huomiota. Mukana on totta kai myös ärsyttäviä henkilöitä.

Ei paljasteta, kuinka kävi palomies Jimmy Breretonille, yhdelle lemmentalon asukkaista, mutta jälkeenpäin hän on kuvaillut talon tunnelmaa hyvin stressaavaksi.

– Kamerat olivat vieressä koko ajan, samoin mikrofonit. Emme saaneet käyttää puhelinta tai internetiä. Kun menimme deittini kanssa ravintolaan, kamerat kuvasivat ja kaikki tuijottivat. Se oli kamalaa!

Salamarakkauden talo, Frii pe klo 20.00

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.