Tämä poppoo osallistui Vain elämää -ohjelman kolmannelle tuotantokaudelle. Kuva: Nelonen
Tämä poppoo osallistui Vain elämää -ohjelman kolmannelle tuotantokaudelle. Kuva: Nelonen

Nämä Vain elämää -kauden muistot ansaitsevat kultareunuksensa.

Perjantai-illoissa on nyt Vain elämää -ohjelman kokoinen tyhjä aukko. Ei Elastista. Ei Samulia. Ei Pauloja, Tonia, Jenniä. Eikä Veskua. Tämän perjantain voi kuitenkin pyhittää vielä kuluneen kauden muisteluille. Tätä kaikkea jäämme kaipaamaan:

Kaikkea. ”Niitä ihmisiä uudessa valossa ja roolissa, upeita tulkintoja, joiden ääressä sai liikuttua, tuntea mitä vaan. Nämä saisivat olla sellaisia puolen vuoden sessioita.”

Toni Wirtasen hullun mieletöntä energiaa. ”Hänen esittämänään kaikki biisit olivat parempia kuin alkuperäisen esittäjän. Lisäksi ikä on tehnyt hyvää Tonille: hänestä on tullut aika kuuma.”

Tunteita. ”Jäin kaipaamaan Elastisen naurua ja Samulin kyyneleitä. Miten joku voi olla niin aurinkoinen kuin Elastinen ja miten joku niin synkkyyteen taipuvainen kuin Samuli? Tekisi mieli rutistaa kumpaakin.”

Takuuvarmaa perjantaiviihdettä. ”Mitä nyt katsotaan perjantai-iltaisin? Jukeboxia?”

Musiikkia. ”Kaikesta tunnehehkutuksesta huolimatta kyseessä on musiikkiohjelma, ja tällä kaudella saimme nähdä ja kuulla monta upeaa tulkintaa.”

Paula Vesalaa. ”Kaipaan Paulan neroutta ja yllätyksellisyyttä: hän onkin hauska, lämmin, monilahjakas ja älykäs nainen! Mikä tahansa musiikkityyli onnistui, ja sitä esiintymisen intoa oli ihan mahtavaa seurata. Varmaan ekaa kertaa elämässäni olin jollekulle kade: miten se voikin olla ihan ykkönen kaikessa! Plus kaunis ja hoikka.”

Parisuhdeaikaa. ”Se oli pitkästä aikaa ohjelma, jota katsoimme molemmat mieheni kanssa. Jään siis lähinnä kaipaamaan seitsemän viikon perjantaiputkea sohvalla mieheni, kommenttiraidan ja viinipullon kanssa.”

Syvissä vesissä kahlailua. ”Ikävöin Samuli Edelmannin huokailuja ja melankoliaa: mistä kaikesta voikin masentua ja miten syviin vesiin mennä. Kiehtovaa!”

Huumoria. ”Erityisesti Vesa-Matti Loirin ja Toni Wirtasen sutkautukset saivat aina nauramaan.”

Lue myös:

Seiska: Paula Vesala ja Lauri Ylönen naimisiin Las Vegasissa?

Paula Vesala Samuli Edelmannista: "Ei puhunut juuri mitään kahteen päivään"

IL: Näin Vain elämää -tähdet tienasivat – Samuli Edelmannilla ei lainkaan tuloja Suomessa

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00