Tämä poppoo osallistui Vain elämää -ohjelman kolmannelle tuotantokaudelle. Kuva: Nelonen
Tämä poppoo osallistui Vain elämää -ohjelman kolmannelle tuotantokaudelle. Kuva: Nelonen

Nämä Vain elämää -kauden muistot ansaitsevat kultareunuksensa.

Perjantai-illoissa on nyt Vain elämää -ohjelman kokoinen tyhjä aukko. Ei Elastista. Ei Samulia. Ei Pauloja, Tonia, Jenniä. Eikä Veskua. Tämän perjantain voi kuitenkin pyhittää vielä kuluneen kauden muisteluille. Tätä kaikkea jäämme kaipaamaan:

Kaikkea. ”Niitä ihmisiä uudessa valossa ja roolissa, upeita tulkintoja, joiden ääressä sai liikuttua, tuntea mitä vaan. Nämä saisivat olla sellaisia puolen vuoden sessioita.”

Toni Wirtasen hullun mieletöntä energiaa. ”Hänen esittämänään kaikki biisit olivat parempia kuin alkuperäisen esittäjän. Lisäksi ikä on tehnyt hyvää Tonille: hänestä on tullut aika kuuma.”

Tunteita. ”Jäin kaipaamaan Elastisen naurua ja Samulin kyyneleitä. Miten joku voi olla niin aurinkoinen kuin Elastinen ja miten joku niin synkkyyteen taipuvainen kuin Samuli? Tekisi mieli rutistaa kumpaakin.”

Takuuvarmaa perjantaiviihdettä. ”Mitä nyt katsotaan perjantai-iltaisin? Jukeboxia?”

Musiikkia. ”Kaikesta tunnehehkutuksesta huolimatta kyseessä on musiikkiohjelma, ja tällä kaudella saimme nähdä ja kuulla monta upeaa tulkintaa.”

Paula Vesalaa. ”Kaipaan Paulan neroutta ja yllätyksellisyyttä: hän onkin hauska, lämmin, monilahjakas ja älykäs nainen! Mikä tahansa musiikkityyli onnistui, ja sitä esiintymisen intoa oli ihan mahtavaa seurata. Varmaan ekaa kertaa elämässäni olin jollekulle kade: miten se voikin olla ihan ykkönen kaikessa! Plus kaunis ja hoikka.”

Parisuhdeaikaa. ”Se oli pitkästä aikaa ohjelma, jota katsoimme molemmat mieheni kanssa. Jään siis lähinnä kaipaamaan seitsemän viikon perjantaiputkea sohvalla mieheni, kommenttiraidan ja viinipullon kanssa.”

Syvissä vesissä kahlailua. ”Ikävöin Samuli Edelmannin huokailuja ja melankoliaa: mistä kaikesta voikin masentua ja miten syviin vesiin mennä. Kiehtovaa!”

Huumoria. ”Erityisesti Vesa-Matti Loirin ja Toni Wirtasen sutkautukset saivat aina nauramaan.”

Lue myös:

Seiska: Paula Vesala ja Lauri Ylönen naimisiin Las Vegasissa?

Paula Vesala Samuli Edelmannista: "Ei puhunut juuri mitään kahteen päivään"

IL: Näin Vain elämää -tähdet tienasivat – Samuli Edelmannilla ei lainkaan tuloja Suomessa

Illan Suomi Love -jaksossa Simo haluaa yllättää tyttärensä Hennan. – Haluan sanoa hänelle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään.

Lauantai-iltana esitettävässä Suomi Love -jaksossa kempeleläinen Simo haluaa ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Simo kertoo jaksossa, että hänellä on aina ollut läheiset välit tyttäreensä.

– Henna on aina ollut isän tyttö. Ehkä isältä saa joitain asioita helpommin periksi, Simo kertoo Suomi Love -jaksossa hänen ja tyttärensä suhteesta.

Keväällä 2014 Simo sai kuulla ilouutisen, kun Henna ja tämän puoliso Jani kertoivat odottavansa lasta.

– Se oli todellinen ilouutinen. Todella mahtava tunne, Simo muistelee.

”Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain.”

Kesän edetessä Henna alkoi kuitenkin saada erikoisia oireita. Simo ajatteli niiden liittyvän raskauteen.

– Kun vaikeudet jatkuivat, Henna hakeutui kesäkuun lopulla OYKSiin. Tutkimuksissa todettiin kallonpohjan syöpäkasvain. Se oli valtava isku perheelle ja kaikille, Simo kertoo ohjelmassa liikuttuneena.

Samana päivänä, kun Henna sai tietää kasvaimesta, hän ja Jani saivat toisenkin uutisen. He saivat tietää, että syksyllä syntyvä lapsi on tyttö.

– Hennalla oli elokuun alussa ensimmäinen leikkaus, ja tyttö kasvoi mahassa. Sitten 1.lokakuuta syntyi Emppu-tyttö sädehoitojen keskellä.

”Hän ei anna periksi.”

Simon mukaan kasvain on yhä olemassa.

– Mutta kun Hennan luonteen tietää, niin hän ei anna periksi. Hän on ollut koko ajan sillä asenteella, että kyllä täältä tullaan.

Simo haluaa yllättää tyttärensä Haloo Helsingin Vapaus käteen jää -kappaleella. Kappale on Hennalle tärkeä – ja se oli myös Hennan ja Janin hääkappale vuonna 2015.

”Haluan sanoa Hennalle, että isä välittää omasta tyttärestään.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.

Suomi Love TV1:llä la kello 21.15.

Peter von Baghin viimeiseksi jäänyt Lauluja utopiasta – Agit Prop -dokumenttielokuva kertoo sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistäneen yhtyeen tarinan.

IS TV-LEHTI:  Suomen musiikkihistorian yksi mielenpainuvimmista yhtyeistä on kommunistisia työväenlauluja esittävä Agit Prop. Se perustettiin vuonna 1971 Berliinin poliittisen laulun festivaalia varten, ja nykyinen kokoonpano on ollut koossa vuodesta 1972: Martti Launis, Monna Kamu, Sinikka Sokka ja Pekka Aarnio.

Tämän sosialistisia aatteita tarmokkaasti edistävän yhtyeen tarinan dokumentointi oli Peter von Baghin pitkäaikainen haave. Etenkin elokuvahistorioitsijana ja Sodankylän elokuvajuhlien johtajana elämäntyönsä tehnyt von Bagh teki haastattelut kesällä 2014, mutta menehtyi kesken elokuvan teon. Jouko Aaltonen ohjasi elokuvan loppuun.

 Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Lapsuudenystävät Pekka Aarnio (vas.) ja Martti Launis lauloivat yhdessä jo poikina. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Lauluja utopiasta – Agit Prop (2017) kertoo yhtyeen tarinan ja sisältää ennen julkaisematonta kuvamateriaalia. Agit Prop kiersi ahkerasti maailmalla ja tapasi muun muassa Chilen sosialistisen presidentin Allenden hänen 1960-vuotissyntymäpäivillään. Kun vuonna 1973 sotilasjuntta kaappasi vallan ja presidentti teki itsemurhan, järkytti se kaikkia perinpohjaisesti. Aatteeseen tukeuduttiin entistä vahvemmin.

Virheettömän suomen kielen artikuloinnin lisäksi Agit Prop kiehtoi ideologiallaan. Mutta myös Eero Ojasen vetävä loistava bändi ja hyvät sovitukset houkuttelivat yleisöä. Tämä on yhtye, jota Ultra Bra piti esikuvanaan.

Vaikka 1980-luvulla Neuvostoliiton vavistessa illuusiot paremmasta maailmasta heikkenivät, 1990-luvulla nousi laman myötä jälleen tarve poliittisille lauluille eikä loppua näy. Jäähyväiskonserttia ei tule, sillä vaikka he ovat laulaneet jo 40 vuotta, maailmassa on edelleen samat ongelmat. Lauluja paremmasta huomisesta tarvitaan edelleen.

Lauluja utopiasta – Agit Prop, Teema & Fem la klo 20.00