Valaistunut-sarjan päähenkilö on ärsyttävä, mutta häntä alkaa tahtomattaankin sympata.

Uusi vuosi, uusi elämä. Olemme tyyniä ja tehokkaita ja juomme joka päivä viherpirtelöä. Eikös niin?

Tähän saumaan sopii uusi HBO-draama Valaistunut. Se kertoo nelikymppisestä Amysta, jolla jolla on salasuhde kollegaan, hankala äiti ja huumeongelmainen exä. Hän saa saa totaalisen hermoromahduksen työpaikallaan.

Amy luikkii henkisen parantumisen kurssille Havajille ja löytää kosmisen harmonian. Hän tankkaa voimaa self help -oppaista ja valtameren aalloista ja tuntee olevansa voimakas ja onnellinen. Amy palaa työpaikalleen hippitukka liehuen ja ääliömäinen hymy huulilla.

Harmi vaan, että lähipiiri ei ole pysy kärryillä muutoksessa. Kollegat, pomot ja kaverit pitävät Amya kajahtaneena ja ovat täsmälleen yhtä ilkeitä kuin aina ennenkin. Amyn onnen panssari saa kolhuja joka suunnasta.

Valaistunut kuulostaa sisältönsä perusteella törmäilykomedialta, mutta tekijät suhtautuvat aiheeseen tosissaan. Ihmiskuvaus ja huumori on suorastaan tuskallisen purevaa.

Hyvänmielen pläjäystä ei ole siis luvassa, mutta sarja on silti ehdottomasti tutustumisen arvoinen. Se kuvaa oivaltavasti ihmissuhteita ja luo jännitettä taitavasti, niin että katsoja todella kiinnostuu Amyn kohtalosta. Ärsyttävää päähenkilöä alkaa tahtomattaankin sympata. Toivottavasti hänen hyvä olonsa ei katoa!

Ohjelman tuottaja ja pääosa on takavuosien leffatähti Laura Dern, joka sai hienosta roolistaan Golden Globen.

Valaistunut,
TV1 la 5.1. klo 22.00

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.