Huippuasianajaja (David Tennant) saakin palkakseen kärsimystä.
Huippuasianajaja (David Tennant) saakin palkakseen kärsimystä.

Ihanan karmea Pahan vanki -sarja tarjoilee pelottavaa tunnelmaa ja huippunäyttelemistä.

Brittinäyttelijä David Tennant muistetaan esimerkiksi tv-sarjoista Dr. Who, Broadchurch ja Poliitikon aviomies . Hän on se kapeakasvoinen ja hieman velmun näköinen heppu, joka taipuu yhtä lailla tavikseksi, hurmuriksi kuin palavasilmäiseksi, piinatuksi sieluksikin. Kolmiosaisessa brittijännärissä Pahan vanki hän pääsee esittelemään koko repertuaarinsa.

Tennant esittää asianajaja Will Burtonia, joka on peruukissaan ja kaavussaan Lontoon oikeussalien tähti: hän ei ole hävinnyt urallaan yhtään juttua. Willin elämä on muutenkin kohdillaan. Hänellä on kaunis vaimo, suloinen poika ja uskollinen koira, upea koti Lontoon keskustassa sekä idyllinen ”mökki” maaseudulla. Hän on mukava mies, jonka suurin vika näyttäisi olevan, ettei hän ole kiireiltään ehtinyt opetella astianpesukoneen käyttöä.

Murhasta epäillyn Liam Foylen hoitaminen vapaaksi muotoseikan perusteella näyttää aluksi rutiinijutulta, mutta jokin kaivelee Willin omaatuntoa. Kun oikeudenkäynti on ohi, hän ei halua edes kätellä asiakastaan. Pian käy selväksi, että juttu on kaikkea muuta kuin loppuun käsitelty. Will ja hänen perheensä joutuvat keskelle painajaista, joka päättyy traagisesti.

Pahan vanki ei tarjoile isoja yllätyksiä, mutta se on tunnelmaltaan pelottava ja näyttelijäsuoritukset ovat huippuja. Aiheeltaan se muistuttaa leffaa Cape Fear . Pari kesäasunnolla tapahtuvaa kohtausta puolestaan palauttavat jostain muistin sopukoista mieleen kotimaisen 1970-luvun jännärin Soittorasia , joka aiheutti kaikille sen nähneille lapsille aikoinaan kauheat traumat. Hrrrr.

Pahan vanki, TV1 su klo 21.55

Lue myös:

Nasse-setä oli vielä pientä – muistatko nämä lapsuuden pelon aiheet?

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä

Hyacinth Bucket palaa taas ruutuun! Sen kunniaksi listasimme asiat, jotka meidän kaikkien olisi syytä oppiä häneltä. 

Pokka pitää (Keeping up Appearances) oli yksi 90-luvun suosituimpia komediasarjoja. BBC:n tuottamaa brittisarjaa esitettiin vuosina 1990–1995, ja klassikkosarjaa on nähty useasti aiemminkin Suomessa uusintoina.

Ja taas sarja tekee paluun ruutuun!

TV1:llä nähtävässä sarjassa seurataan tietenkin rasittavan hienostelevan, mutta samaan aikaan yllättävän ihastuttavan Hyacinth Bucketin (Patricia Routledge) pyrkimyksiä päästä kaikin keinoin yläluokan suosioon. Hyacinth puhuu aina korostetun yläluokkaisesti (lue: snobisti), ylpeilee hienostotuttavillaan ja vaatii erityiskohtelua. Hän pitää kotinsa aina pyntättynä, ottaa pukeutumisessa mallia kuninkaallisilta ja rakastaa teekutsuja.

Päällepäsmärinä Hyacinth ei ota juurikaan muiden mielipiteitä huomioon tai kestä itseensä kohdistuvaa arvostelua. Koska Bucket-sukunimi (suom. ämpäri) on Hyacintin mielestä selvästikin liian rahvas, hän vaatii muita lausumaan sen ranskalaisittain bukée (suom. kukkakimppu).

Mutta on Hyacinthin asenteessa paljon hyvääkin! Monista hänen elämänohjeistaan me muutkin voisimme ottaa oppia. Listasimme Hyachithin parhaat elämänviisaudet:

1. Hyvät käytöstavat kannattavat.

Hyacinth rakastaa muodollista kielenkäyttöä ja liioiteltua kohteliaisuutta. Edes törkeyksiä laukoessaan hän ei unohda asiallista kielenkäyttöä.

2. Puhelimeen ei sovi vastata miten sattuu.

Annat itsestäsi heti yläluokkaisen kuvan, jos vastaat puhelimeen tyylillä: ”Korhosten residenssistä hyvää iltapäivää, Marja-Leena puhelimessa.”

3. Älä suotta kainostele tai häpeile itseäsi.

Jos Hyacinthilla on päässään hieno uusi hattu, koko naapurusto tietää siitä välittömästi.

3. Kupponen teetä tai kahvia piristää aina.

Varsinkin, jos se nautitaan elegantista kupposesta.

5. Kun arki runnoo, pue kaulaasi parhaat helmesi.

Johan helpottaa! Hyacinth tekee arjen kiillottamisesta pienillä yksityiskohdilla melkein taidetta.

6. Perheestä ja läheisistä voi olla hyötyä.

”He ovat minun perheeni ja rakastan heitä. Erityisesti tähän aikaan vuodesta, kun pimeä tulee niin aikaisin”, Hyacinth on sanonut.

7. Usko itseesi.

Vaikka Hyacinth on monessa mielessä rasittava kaikkitietäjä, ainakin hän tuntee tasan tarkkaan oman arvonsa. Hyacinthin ylitse ei kävele kukaan. Ja se on hienoa, jos mikä.

Pokka pitää, arkisin 22.5. alkaen TV1 klo 18.30