Oona Chaplin on Kitty, jonka hahmo koukuttaa heti.
Oona Chaplin on Kitty, jonka hahmo koukuttaa heti.

Minisarjassa eletään I maailmansodan melskeissä.

Uusi, kuusiosainen englantilaissarja sijoittuu I maailmansodan alkupuolelle Ranskaan ja seuraa brittiarmeijan kenttäsairaalan arkea muutaman naisen silmin. Arvot, yhteiskuntaluokat sekä perinteiset ja modernit tavat joutuvat vastakkain heti ensimmäisessä jaksossa. Sarja koukuttaa tukevasti, vaikka haiskahtaakin hieman tutulta – vähän kuin katsoisi spin offia Downton Abbeysta. Mutta sehän ei voi olla paha asia.

Sarjan aluksi kenttäsairaalaan saadaan avuksi kolme sairaanhoitokurssin käynyttä vapaaehtoista avustajaa, Kitty, Flora ja Rosalie. Neljättäkin naista odotetaan, mutta lähes koko ensimmäisen jakson ajan hän on hukassa. Itsepäinen ja kiukkuisen oloinen Kitty nähdään heti ensimmäisessä kuvassa heittämässä kihlasormuksensa mereen, joten häneen liittyy paljastumistaan odottava kiinnostava taustatarina. Flora on naiivi nuori neito, joka on lähtenyt hakemaan sodasta suurta seikkailua. Kunnollinen ja tylsältä vaikuttava Rosalie puolestaan jää ensimmäisessä jaksossa vielä etäämmäksi.

Sisaria ovat ottamassa vastaan sairaanhoitajaveteraanit, joilla on oma valtataistelunsa käynnissä. Sairaanhoitajia johtaa sisar Grace, mutta kiinnostavimmalta hahmolta vaikuttaa pahiksen roolin ottava sisar Quayle, joka ei epäröi lähettää sotasokista kärsivää nuorta sotilasta takaisin etulinjaan.

Sarja vilisee tuttuja brittinäyttelijöitä. Kittyä esittää Oona Chaplin (Charlien tyttärentytär), joka nähtiin Game of Thronesissa Rob Starkin vaimona. Sisar Gracena nähdään Hermione Norris, jonka tv-rooleihin kuuluvat muun muassa Rimakauhua ja rakkautta, Murha mielessä, Peter Kingdom, Erikoisjoukkue ja viimeksi Sylillinen piikkilankaa. Ensimmäisen jakson lopuksi joukkoon liittyy salaperäinen Joan, jonka näyttelijä Suranne Jones nähdään esimerkiksi parhaillaan uusintoina pyörivässä Scott & Baileyssä.

Kenttäsairaalan stressaantuneena lääkärinä puolestaan toimii luutnantti Roland Brett, jonka esittäjä Kevin Doyle on myös Downton Abbeyn hovimestari Molesley.

Ammattijoukkoa koko sakki, mutta ei ihme, jos uutuus ei maistu ihan uutuudelta. Kyllä ne samat naamat siis kiertävät muuallakin kuin meillä.

Kenttäsairaalan sisaret, TV1 klo 21.00

Joonas ja Vesa-Matti Loiri kertovat Harkimot-ohjelmassa, että heidän suhteensa on täysin kaverillinen.

Näyttelijälegenda Vesa-Matti Loirin poika Joonas Loiri sai varsinkin lapsena kuulla kuuluisasta sukunimestään. Joonas ja Vesku ovat sunnuntaina toisen kuuluisan isä-poikaparin vieraina Hjallis ja Joel Harkimon uudessa tv-ohjelmassa Harkimot.

Loirit kertovat ohjelmassa, että heidän suhteensa oli Joonaksen lapsuudessa vuosia katkolla Veskun erottua Joonaksen äidistä. Joonas oli kuusivuotias, kun näki Veskun lähtevän kotoa taksilla.

Sen jälkeen kuudesta seitsemään vuotta meni niin, että Vesku ei ollut lainkaan yhteydessä Joonakseen ja Jenni-tyttäreensä. Näin Vesa-Matti kuvaili ajanjaksoa Loirinuotiolla-ohjelmassa kaksi vuotta sitten:

– Mä en saanut muutamaan vuoteen Jenniin ja Joonakseen yhteyttä. Aina kun soitin, ne oli jossain muualla. Mutta sitten lapset tulivat itse määrätyssä iässä soittelemaan mun ovikel.loa, ja asia hoitui sillä tavalla.

Sovinto kymmenessä minuutissa

Isä ja poika tekivät aikanaan sovinnon laivalla konjakin ääressä – kymmenessä minuutissa. 

– Emme oikeastaan puhuneet siitä, mistä kaikki lähti, vaan siitä, miten nyt jatketaan, Joonas kertoo Harkimoissa. 

”Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten.”

Loirit kertovat, että nyt heidän välinsä ovat hyvät, mutta suhde on täysin kaverillinen. Vesku esittää kuitenkin ohjelmassa pojalleen anteeksipyynnön:

– Haluan pyytää anteeksi sitä, etten ollut aktiivisempi.

– Sä oot saanut anteeksi jo kauan sitten, Joonas vakuuttaa.

Harkimot sunnuntaisin 22.10. alkaen TV5:llä klo 21.

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?