Oona Chaplin on Kitty, jonka hahmo koukuttaa heti.
Oona Chaplin on Kitty, jonka hahmo koukuttaa heti.

Minisarjassa eletään I maailmansodan melskeissä.

Uusi, kuusiosainen englantilaissarja sijoittuu I maailmansodan alkupuolelle Ranskaan ja seuraa brittiarmeijan kenttäsairaalan arkea muutaman naisen silmin. Arvot, yhteiskuntaluokat sekä perinteiset ja modernit tavat joutuvat vastakkain heti ensimmäisessä jaksossa. Sarja koukuttaa tukevasti, vaikka haiskahtaakin hieman tutulta – vähän kuin katsoisi spin offia Downton Abbeysta. Mutta sehän ei voi olla paha asia.

Sarjan aluksi kenttäsairaalaan saadaan avuksi kolme sairaanhoitokurssin käynyttä vapaaehtoista avustajaa, Kitty, Flora ja Rosalie. Neljättäkin naista odotetaan, mutta lähes koko ensimmäisen jakson ajan hän on hukassa. Itsepäinen ja kiukkuisen oloinen Kitty nähdään heti ensimmäisessä kuvassa heittämässä kihlasormuksensa mereen, joten häneen liittyy paljastumistaan odottava kiinnostava taustatarina. Flora on naiivi nuori neito, joka on lähtenyt hakemaan sodasta suurta seikkailua. Kunnollinen ja tylsältä vaikuttava Rosalie puolestaan jää ensimmäisessä jaksossa vielä etäämmäksi.

Sisaria ovat ottamassa vastaan sairaanhoitajaveteraanit, joilla on oma valtataistelunsa käynnissä. Sairaanhoitajia johtaa sisar Grace, mutta kiinnostavimmalta hahmolta vaikuttaa pahiksen roolin ottava sisar Quayle, joka ei epäröi lähettää sotasokista kärsivää nuorta sotilasta takaisin etulinjaan.

Sarja vilisee tuttuja brittinäyttelijöitä. Kittyä esittää Oona Chaplin (Charlien tyttärentytär), joka nähtiin Game of Thronesissa Rob Starkin vaimona. Sisar Gracena nähdään Hermione Norris, jonka tv-rooleihin kuuluvat muun muassa Rimakauhua ja rakkautta, Murha mielessä, Peter Kingdom, Erikoisjoukkue ja viimeksi Sylillinen piikkilankaa. Ensimmäisen jakson lopuksi joukkoon liittyy salaperäinen Joan, jonka näyttelijä Suranne Jones nähdään esimerkiksi parhaillaan uusintoina pyörivässä Scott & Baileyssä.

Kenttäsairaalan stressaantuneena lääkärinä puolestaan toimii luutnantti Roland Brett, jonka esittäjä Kevin Doyle on myös Downton Abbeyn hovimestari Molesley.

Ammattijoukkoa koko sakki, mutta ei ihme, jos uutuus ei maistu ihan uutuudelta. Kyllä ne samat naamat siis kiertävät muuallakin kuin meillä.

Kenttäsairaalan sisaret, TV1 klo 21.00

Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia pureutuu Venäjän presidentin miljardiomaisuuden taustoihin.

IS TV-LEHTI: Toukokuussa neljännen kautensa aloittaneeksi presidentiksi Vladimir Putinin voisi sanoa elävän suhteellisen normaalia elämää, ainakin mitä tulee henkilökohtaiseen varallisuuteen. 

Toki reilun 100 000 dollarin luokkaa oleva vuosipalkka on taviksen tuloihin nähden suuri, mutta omistukset ovat melko vaatimattomat – Venäjän presidentiksi: 1 500 neliön tontti, 77 neliön asunto, autotalli, kaksi vanhaa neuvostovalmisteista autoa, Lada Niva ja peräkärry. Näin siis virallisen totuuden mukaan. 

Putinin rahakuvioita aiemminkin tutkineiden Nicolas Tonevin ja Anastasia Kirilenkon Ulkolinja-dokumentti Putin ja mafia (Putin and the Mafia, 2017) esittää hänen haalineen miljardien omaisuuden, johon kuuluu esimerkiksi valtavia kiinteistöjä ja palatseja Venäjällä ja ulkomailla. Dokumentissa etsitään muun muassa kartanotiluksia Venäjänsaarella lähellä Viipuria.

Dokumentin mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa.  Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Dokumentti setvii Putinin salaillun omaisuuden alkuperää. Rahavirtoja kartoitetaan 1990-luvun alkuun, jolloin Putin toimi Pietarin apulaispormestarina. Tonev ja Kirilenko todistelevat, kuinka tämä oli virkamiesroolinsa ohella keskeinen tekijä hallinnon ja rikollisten välisissä hämäräbisneksissä. Liikeelämältä pumpatun korruptiorahan lisäksi Putin hyötyi apulaispormestarina Neuvostoliiton romahtamisen jälkeisestä tilanteesta, jossa harmaa talous takoi miljardeja. 

Kuvaavaa on, kuinka usein 1990-luvulla Venäjällä tehdyissä korruptiotutkimuksissa Putinin nimi nousi esiin. Vuosien saatossa todisteita on ilmaantunut lisää Putinin ja venäläismafian yhteyksistä. Ainoat seuraukset ovat tunteneet nahoissaan Putinia vastaan nousseet, jotka ovat muuttaneet maasta tai päässeet hengestään, joskus molempia.

Putin ja mafia ei tuo varsinaisesti mitään uutta Putiniin liitettyihin raskaisiin syytöksiin. Laaja todistusaineisto todistajalausuntoineen auttaa kuitenkin hahmottamaan kuvion mittakaavaa. 

Dokumentti esittää kiinnostavan näkemyksen Putinin vallan- ja kullanhimon motiiveista. Sen mukaan Putinilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pysyä vallassa. Jos presidenttiys joskus päättyy, saattaa jopa Putin joutua tilille teoistaan.

Ulkolinja: Putin ja mafia, TV1 klo 22.00

Nuoren Hannahin itsemurhan jälkipyykki jatkuu Kolmetoista syytä  -sarjan kakkoskaudella. Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

IS TV-LEHTI: Kohuttu 13 syytä jatkaa Hannahin (Katherine Langford) itsemurhan jälkipyykin läpikäyntiä. Ykköskausi kävi läpi Hannahin kavereilleen jälkeen jättämiä kasetteja, joilla hän avasi tekonsa syitä.

Kauden mittaa paljastui, mikä suhdesoppa lukiossa oli ja mitä ihmiset ovat valmiita tekemään varmistaakseen oman selustansa.

Rajussa sarjassa käsiteltiin huumekauppaa, väkivaltaa ja nuorten välisiä suhteita. Erityisesti kuohuttivat suora ja realistinen kuvaus raiskauksesta ja itsemurhasta.

”Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme.”

Kasetit olivat vain alkua – nyt tiedossa on polaroid-kuvia.

– Kausi tulee käsittelemään, miten kasvatamme poikia miehiksi ja miten kohtelemme tyttöjä ja naisia kulttuurissamme – ja mitä voisimme tehdä paremmin molemmissa tapauksissa, Netflix on kertonut kakkoskaudesta.

Ykköskausi sai osakseen paljon kritiikkiä muun muassa siitä, miten itsemurhaa romantisoitiin ja miten vähälle mielenterveysongelman käsittely jäi. Suositun sarjan on pelätty kannustavan nuoria itsemurhiin.

Netflix on koonnut nettiin tukipaketin nuorille ja keskusteluohjeita vanhemmille.

13 syytä, toinen kausi katsottavissa Netflixissä