Oona Chaplin on Kitty, jonka hahmo koukuttaa heti.
Oona Chaplin on Kitty, jonka hahmo koukuttaa heti.

Minisarjassa eletään I maailmansodan melskeissä.

Uusi, kuusiosainen englantilaissarja sijoittuu I maailmansodan alkupuolelle Ranskaan ja seuraa brittiarmeijan kenttäsairaalan arkea muutaman naisen silmin. Arvot, yhteiskuntaluokat sekä perinteiset ja modernit tavat joutuvat vastakkain heti ensimmäisessä jaksossa. Sarja koukuttaa tukevasti, vaikka haiskahtaakin hieman tutulta – vähän kuin katsoisi spin offia Downton Abbeysta. Mutta sehän ei voi olla paha asia.

Sarjan aluksi kenttäsairaalaan saadaan avuksi kolme sairaanhoitokurssin käynyttä vapaaehtoista avustajaa, Kitty, Flora ja Rosalie. Neljättäkin naista odotetaan, mutta lähes koko ensimmäisen jakson ajan hän on hukassa. Itsepäinen ja kiukkuisen oloinen Kitty nähdään heti ensimmäisessä kuvassa heittämässä kihlasormuksensa mereen, joten häneen liittyy paljastumistaan odottava kiinnostava taustatarina. Flora on naiivi nuori neito, joka on lähtenyt hakemaan sodasta suurta seikkailua. Kunnollinen ja tylsältä vaikuttava Rosalie puolestaan jää ensimmäisessä jaksossa vielä etäämmäksi.

Sisaria ovat ottamassa vastaan sairaanhoitajaveteraanit, joilla on oma valtataistelunsa käynnissä. Sairaanhoitajia johtaa sisar Grace, mutta kiinnostavimmalta hahmolta vaikuttaa pahiksen roolin ottava sisar Quayle, joka ei epäröi lähettää sotasokista kärsivää nuorta sotilasta takaisin etulinjaan.

Sarja vilisee tuttuja brittinäyttelijöitä. Kittyä esittää Oona Chaplin (Charlien tyttärentytär), joka nähtiin Game of Thronesissa Rob Starkin vaimona. Sisar Gracena nähdään Hermione Norris, jonka tv-rooleihin kuuluvat muun muassa Rimakauhua ja rakkautta, Murha mielessä, Peter Kingdom, Erikoisjoukkue ja viimeksi Sylillinen piikkilankaa. Ensimmäisen jakson lopuksi joukkoon liittyy salaperäinen Joan, jonka näyttelijä Suranne Jones nähdään esimerkiksi parhaillaan uusintoina pyörivässä Scott & Baileyssä.

Kenttäsairaalan stressaantuneena lääkärinä puolestaan toimii luutnantti Roland Brett, jonka esittäjä Kevin Doyle on myös Downton Abbeyn hovimestari Molesley.

Ammattijoukkoa koko sakki, mutta ei ihme, jos uutuus ei maistu ihan uutuudelta. Kyllä ne samat naamat siis kiertävät muuallakin kuin meillä.

Kenttäsairaalan sisaret, TV1 klo 21.00

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00

Kultahattu on mykistävän tyylikäs versio vuonna 1925 ilmestyneestä romaanista.

IS TV-LEHTI: Baz Luhrmannin Kultahattu on niin välkehtivä elokuva, että sen imussa moni intoutui Paul McCartneyta ja prinssi Harrya myöten järjestämään kalliita Gatsby-bileitä. Unohtui, että F. Scott Fitzgeraldin romaani kritisoi juuri näitä ökyjuhlia.

Amerikkalaisen unelman varjopuolta ja Jay Gatsbyn traagista kohtaloa kuvaava romaani ilmestyi vuonna 1925. Aiheesta tehty viides elokuvaversio on Moulin Rougen (2001) ja Australian (2008) tekijän ohjauksessa mykistävän tyylikäs. Se elää ja hengittää jazzia, juhlaa ja helmiäistä.

Tyylivalintaan kuuluu myös eräs erikoinen, moderni mauste. Mystisen miljonäärin 1920-luvun kohubileisiin kerääntyy New Yorkin kerma keinahtelemaan 2010-luvun Beyoncén ja Lana Del Reyn tahtiin. Yllättäen se ei ole huono valinta.

Leonardo DiCaprion valitseminen yksinäisen Gatsbyn rooliin ei sekään ole huono. Sen sijaan kertojaääni ontuu. Nick-serkku kertojahahmona (Tobey Maguire) vesittää tarinan. Tunne jää keveäksi ja etäiseksi, samoin dialogi.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia.

Gatsbyn ja Daisyn (Carey Mulligan) tuhoisa rakkaustarina on elokuvan ydin, mutta kemiaa uupuu. Toisaalta tarkoitus ei olekaan olla liian uskottava, vaan näyttävä. Glamouriin keskittyminen osittain myös purkaa pintaliitoteemaa.

Fitzgerald eli samoin kuin Kultahatun hahmot. Hän juhli, joi ja jazzasi tuhlaten huimia summia. Fitzgeraldin omana aikana Kultahattu ei saavuttanut juuri suosiota. Ylenjuonut kirjailija kuoli 44-vuotiaana.

Entäs ne bailut sitten? Jos kaikesta huolimatta tahdot ne järjestää, älä unohda kultaa, silkkiä, samppanjaa, huikentelevia helmiä, salakuljetettua giniä ja intohimoista jazzia – tai mustasukkaisuusdraamoja!

The Great Gatsby – Kultahattu, Nelonen pe klo 21.30