Nyt jännätään Charlesin ja Basilin vaimonetsintää sekä seurataan Terryn ja Junen tuoreen suhteen alkua. Ja niin, hehän ovat pingviinejä.

Vieläkö helle vaivaa? Siinä tapauksessa ei ole viilvoittavampaa katsottavaa kuin luontodokumentaristi Nigel Marvenin viiden jakson mittainen retki hyisen etelän maisemiin tapaamaan pingviinejä.

Herra Marven matkustaa purjeveneellä seudulle, jolle moni ei ole historian saatossa jalallaan astunut. Kyseessä on Etelä-Georgian saari, joka sijaitsee Etelä-Amerikan ja Antarktiksen rajalla, Falklandin saarien alapuolella. Täällä pingviineistä innostunut mies viettää yli kuukauden ja seuraa kevään aiheuttamaa kuhinaa eläinlaumoissa. Jaksoon mahtuu muuttoja, soidinmenoja, pariutumisia ja synnytyksiä.

Marven on yksi maailman kuuluisimpia luonto-ohjelmien tekijöitä. Hän aloitti tuottajana BBC:llä ja siirtyi kameran eteen vasta vaihdettuaan kilpailijafirma ITV:lle. Marven innostuu kuin pikkupoika eikä ole urallaan välttänyt vaaratilanteita, mutta oli paikka millainen tahansa, faktat tulevat mieheltä aina oikeassa järjestyksessä ja äärimmäisen kiinnostavalla tavalla. Oikea brittiläinen herrasmies.

Pingviinisafarissa hän valitsee kolmesta lajista kustakin yhden pariskunnan, jota alkaa kuvausryhmineen seurata. Ensimmäisen jakson jälkeen kuningaspingviini Charles odotti vielä puolisoa, samoin päättäväinen kultatöyhtöpingiivi Basil. Valkokulmapingviinit Terry ja June sen sijaan ovat jo pesänrakennuspuuhissa. Linnuista tulee kerralla niin tuttuja, että niiden kohtaloa tulevissa jaksoissa odottaa jo nyt sydän syrjällään.

Niin ihania kuin pingviinit ovatkin, ensimmäisen jakson kohokohta on kuitenkin merileijonan synnytys. Nyt on sitten sellainenkin nähty.

Nigel Marvenin pingviinisafari, MTV3 la klo 16.00

He ovat paenneet -elokuva nojaa kotimaiselle elokuvalle epätyypillisesti viihteen sijaan taiteeseen.

IS TV-LEHTI: Kotimaisilla elokuvilla ei useinkaan ole mitään tekemistä taiteen kanssa, sen sijaan viihdettä riittää yllin kyllin.

Suomi-elokuvassa taide on kirosana, jota suuri yleisö karttaa. Sen sijaan moni ulkomainen, hyvinkin taiteellinen teos saattaa meillä menestyä.

Sitä harvinaisempaa taiteellista ja omaperäistä linjaa edustaa J-P Valkeapää, jonka lupaava esikoiselokuva oli Muukalainen vuonna 2009.

Harmillisen harvakseltaan ohjaavan Valkeapään toisessa pitkässä elokuvassa He ovat paenneet änkyttävä sivaripoika ja itseään viiltelevä mielipuolityttö kohtaavat.

Joni (Teppo Manner) saapuu siviilipalvelukseen ongelmanuorten hoitokotiin ja tutustuu siellä potilaana olevaan, äkkipikaiseen Raisaan (Roosa Söderholm). Yhdessä kaksi yksinäistä lähtee pakomatkalle halki kesäisen Suomen.

”Taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.”

Tarinassa sinänsä ei ole mitään poikkeuksellista – loppuhuipennuksen Michael Ciminonin Kauriinmetsästäjien (1978) tyylistä, venäläisen ruletinpeluun kaltaista kohtausta lukuun ottamatta. Ennemminkin taiteelliset painotteet ovat elokuvan kerronnassa ja kuvallisessa ilmaisussa.

Vastaavanlaisia visuaalisia ratkaisuja ei kotimaisessa elokuvassa ole juuri ennen nähty. Yhteiskunnan ulkopuolisille, nuoruutensa viime hetkiä viettäville Jonille ja Raisalle aikuisten maailma on epämääräisten normien ja sääntöjen läpipääsemätön viidakko, josta voi vain paeta kauas ja syvälle luonnon helmaan.

Teattereissa elokuva sai vain noin 3 100 katsojaa, mutta se keräsi ansaitusti neljä Jussi-palkintoa: paras elokuva, ohjaus, äänisuunnittelu ja leikkaus.

Kotikatsomo: He ovat paenneet (2014), TV1 su klo 21.30

 

Jos kuuntelit musiikkia 90-luvulla, et voinut välttyä kuulemasta Bluria.

IS TV-LEHTI: Kevyttä kitararockia, löysiä villapaitoja, tennareita ja hiukan silmillä lepäävä ylikasvanut hiusmalli. Blur on brittipopin merkittäviä yhtyeitä Oasiksen, Sueden ja Pulpin ohella.

Jo 1989 perustettu yhtye ihastutti maailmaa indierockillaan ja poikamaisella charmillaan. Kuitenkin vuonna 2002 keulahahmo Damon Albarn ja kitaristi Graham Coxon riitautuivat pahasti valmistellessaan seitsemättä albumia, ja Blur jäi tauolle 2003.

Sam Wrenchin ohjaama Blur: New World Towers (2015) kertoo bändin uudesta alusta. Blur palasi lavalle vuonna 2009 ja jatkoi keikkailua. Dokumentti seuraa, kuinka yhtye joutui jäämään Hongkongiin päiviksi keikan peruuntumisen vuoksi 2013.

He päättivät tekemisen puutteen vuoksi mennä jammailemaan studioon kuin silloin ennen. Viiden päivän aikana syntyivät kappaleet kriitikoiden ylistämälle The Magic Whip -levylle, joka sinetöi miesten ikuisen ystävyyden.

Dokumentin helmi on ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

Vaikka onkin kiinnostavaa seurata edelleen brittipoppimaisesti pukeutuvia, tosin hiukan väsähtäneitä teiniaikojen idoleja kiertueella, heidän kotonaan sekä studiosessioissa, on dokumentin helmi ehdottomasti Albarnin ja Coxonin ystävyyssuhteen elpymistarinassa.

On koskettavaa, miten studiosessio hitsaa miehet kiinni toisiinsa vähintään yhtä tiukasti kuin yhtyeen alkuaikoina. Ja miten avoimesti he pystyvät menneistä kameralle puhumaan. Muusikoille ja Blur-faneille dokumentti avautuu helposti, muille ei ehkä niinkään.

Blur: New World Towers, Teema & Fem la klo 20.00