Sampo Sarkola (Anders), Antti Reini (Ismo) ja Anna-Maija Tuokko (Hanna) eivät tiedä ketä lempisivät elokuvassa Ainoat oikeat. Kuva: MTV3.
Sampo Sarkola (Anders), Antti Reini (Ismo) ja Anna-Maija Tuokko (Hanna) eivät tiedä ketä lempisivät elokuvassa Ainoat oikeat. Kuva: MTV3.

Luvassa on niin romanttista sekoilua, jätkien kohellusta kuin heinälatoromantiikkaakin.

1. Vahvoja naisia, heikkoja miehiä

Kipinät sinkoilevat 1800-luvun Hämeeseen sijoittuvassa Hella Wuolijoki -filmatisoinnissa Malviinan (Kirsti Hurme) ja Juhani Niskavuoren (Tauno Palo) välillä. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Kipinät sinkoilevat 1800-luvun Hämeeseen sijoittuvassa Hella Wuolijoki -filmatisoinnissa Malviinan (Kirsti Hurme) ja Juhani Niskavuoren (Tauno Palo) välillä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

”Ajattelin minä sanoa: Älä tule haudallenikaan… Mutta tule sentään.” Kaikki tuntevat nämä Niskavuoren Loviisan sanat pojalleen. Uudenvuodenpäivänä voi uppoutua Hella Wuolijoen näytelmistä tehtyihin elokuviin. Ensin nähdään Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä vuodelta 1946. Valentin Vaalan ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään Emma Väänänen, Tauno Palo, Kirsti Hurme.

Matti Kassila ohjasi Niskavuori-elokuvan vuonna 1984. Miehen liha on taas heikko, kun naimisissa oleva Niskavuoren Aarne (Esko Salminen) rakastuu intohimoisesti opettaja-Ilonaan (Satu Silvo). Vuonna 1952 filmattu, Edvin Laineen ohjaama Niskavuoren Heta taas kertoo suvun ylpeästä tyttärestä (Rauni Luoma).

Loviisa, Niskavuoren nuori emäntä, Teema su klo 10.00
Niskavuori, Teema su klo klo 11.24
Niskavuoren Heta, Teema su klo klo 13.19

2. Jätkien kohellusta

 Jussi Vatanen, Timo Lavikainen ja  Jasper Pääkkönen säätävät suosikkikomediassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Jussi Vatanen, Timo Lavikainen ja Jasper Pääkkönen säätävät suosikkikomediassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Seikkailukomedia Napapiirin sankarit oli ilmestyessään 2010 yleisön suosikki, ja leffasta on luvassa keväällä jo toinen jatko-osa. Romantiikkaa, seikkailua, huumoria ja hyviä hahmoja yhdistävä resepti toimii oivasti ja vie matkalle lumiseen Lappiin. Pääosissa nähdään Jussi Vatanen, Jasper Pääkkönen, Timo Lavikainen ja Pamela Tola.

Napapiirin sankarit, TV2 su klo 15.00

3. Romanttista komediaa

AnnaMaija Tuokko on helsinkiläissinkku Hanna. Kuva: MTV3
AnnaMaija Tuokko on helsinkiläissinkku Hanna. Kuva: MTV3

Saara Cantellin ohjaama romanttinen komedia vuodelta 2013 pelaa kolmiodraaman koukuin. Helsinkiläissinkku Hanna (Anna-Maija Tuokko) ihastuu komeaan Markukseen (Ilkka Villi), mutta mies katoaa ennen kuin suhde ehtii syventyä. Eipä hätää, tilalle astuu Suomen pääministeri (Antti Reini)!

Ainoat oikeat, MTV3 su klo 19.30

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30

Parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. 

IS TV-LEHTI:  Iloinen puheensorina käy Akun Tehtaalla Ylöjärvellä yleisön asettuessa paikoilleen lavan eteen asetelluille tuoliriveille. Käynnissä ovat Napakympin kuvaukset. Sarja teki paluun viime syksynä 15 vuoden tauon jälkeen. Napakymppi oli kirjaimellisesti täysi napakymppi, joka keräsi parhaimmillaan liki miljoonayleisön.

Nyt parisuhdevisailu palaa ruutuihin uusin jaksoin, uudella ohjelmapaikalla. Amorin nuolet sinkoilevat tänä keväänä sunnuntaisin parhaaseen katseluaikaan.

Kari Salmelaisen saappaisiin hypänneellä Janne Katajalla on juontajana ohjelmassa tärkeä rooli. Hän toimii seremonianmestarina, joka ohjaa keskustelua ja kuittailee hyväntahtoisesti osallistujien vastauksille. Komiikkaa syntyy väkisinkin oudoista kysymyksistä ja tahattoman hassuista vastauksista. Yleisössä hurrataan, kun Kataja ja hänen työparinsa pianisti Lenni-Kalle Taipale astuvat estradille. 

”Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun.”

Voiko tv-ohjelmasta löytää tosirakkauden? Näin uskovat ainakin ohjelmassa itsensä likoon laittavat. Viime syksyn saldo parinmuodostuksessa jäi tosin melko laihaksi, ja moni orastava romanssi nuupahti heti Napakymppi-matkan jälkeen.

– Mielestäni kilpailijoilla on ollut oikeat motiivit ohjelmaan lähtiessä. Ei tänne ole pakko tulla tositarkoituksella, vaan riittää, jos haluaa kokea seikkailun. Vieraan ihmisen kanssa reissuun lähteminen jos mikä on seikkailu, Janne Kataja sanoo.

Ohjelmassa kumppania haetaan keskustellen, ei ulkonäköperustein.

– Uskon, että kun saadaan enemmän pareja prosessiin, niin kyllä tulee täysosumiakin. Se riittää, jos vaikka 40 parista yksi jatkaa yhdessä. Se on sitten Napakympin napakymppi! Kataja hymyilee.

Lenni-Kalle Taipale on samaa mieltä, vaikka tv-ohjelma on parisuhteen muodostukselle melko erikoinen ympäristö.

– Ihmiset ovat mukana aika tosissaan. Toki pitää olla pilkettä silmäkulmassa, mutta ei kukaan ole tullut tänne hakemaan vain ruutuaikaa.

Napakymppi, Nelonen su klo 20.00