Pekka ja Aliisa asuvat Pekan rakentamassa talossa Lehtimäellä, Etelä-Pohjanmaan Alajärvellä. Häitään pari juhlii Kuortaneella. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Pekka ja Aliisa asuvat Pekan rakentamassa talossa Lehtimäellä, Etelä-Pohjanmaan Alajärvellä. Häitään pari juhlii Kuortaneella. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Illan Satuhäät-jaksossa nähdään kuusikymppiset Pekka ja Aliisa, joiden häitä varjostavat monet vastoinkäymiset.

Illan Satuhäät-jaksossa toisensa saavat kuusikymppiset Pekka Mäkelä ja Aliisa Tohni. Parin suhde on edennyt vauhdilla, sillä molemmat ovat eronneet edellisistä kumppaneistaan vain hieman ennen häitä.

Sekä Aliisa että Pekka olisivat halunneet jatkaa liitoissaan, mutta heidän puolisonsa halusivat erota. Pekka ja Aliisa ovat perhetuttuja 30 vuoden takaa, ja eroprosessien aikana heidän pitkä ystävyyssuhteensa alkoi syventyä. He tukivat toisiaan vaikeassa elämäntilanteessa, ja heidän välilleen alkoi tulla myös romanttisia tunteita.

– Kun eroille ei voinut mitään, ajattelimme, että tunnemme toisemme niin hyvin ja tunnemme myös rakkautta toisiamme kohtaan, niin eihän yhteiselle elämälle ole mitään estettä, Aliisa kertoo jaksossa.

Pekan ja Aliisan yhteinen elämä on ollut alusta asti raskasta, sillä Aliisan läheiset eivät suhtautuneet eroon ja uuteen suhteeseen hyvin. Myös seurakunta suhtautui molempien eroihin umpimielisesti. Helluntaiseurakunta, johon pari kuului, ei salli avioeroa, minkä takia molemmat erotettiin seurakunnasta. Asiasta ilmoitettiin puhelinsoitolla.

– Se tuntuu epäoikeudenmukaiselta. Avioerossa on kysymys kahden ihmisen liitosta, ja nähdäkseni kummassakin osapuolessa on omat syynsä, miksi eroon päädytään. Tapa, jolla meidät erotettiin seurakunnasta, ei ole mielestäni oikein, Aliisa sanoo.

– Sen minäkin ymmärrän, että Jumala vihaa avioeroja, mutta me ihmiset olemme vajavaisia, teemme virheitä ja ajaudumme tilanteisiin, joille emme voi mitään. Jumala on kuitenkin voimallinen siunaamaan ja avaamaan uusia tilanteita. Ei Jumalalla mene sormi suuhun, ja uskon, että tässäkin liitossa on siunaus, Pekka miettii jaksossa.

Ennen häitä pari kohtaa muitakin vastoinkäymisiä. He eivät tahdo löytää pappia, joka suostuisi vihkimään toisen kerran avioon menevät ihmiset. Parille on myös arvoitus, kuinka moni häihin kutsutuista hyväksyy liiton ja saapuu juhliin. Lisäksi Pekan 15-vuotias Sanna-tyttö, jonka henkilökohtainen avustaja Pekka on, joutuu teho-osastolle.

Vastoinkäymisistä huolimatta Pekka ja Aliisa eivät silti anna muiden pilata heidän hääpäiväänsä.

Pekan ja Aliisan Satuhäät TV2:lla ma 13.4. klo 21.00.

Lue myös:

Latela-sarjasta tuttu Satuhäät-sulhanen: ”Mukavaa, kun on ystävä, jonka kanssa voi muhinoida”

Satuhäät-sulhanen hieroo morsiamensa uneen lähes joka yö

Kaikki jutut tämän vuoden Satuhäät-pareista löydät täältä.

Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu
Lama ja devalvoinnit kaatoivat Viljo ja Kaisu Mikkosen menestyvän rakennusyrityksen 90-luvun alussa. Dokumentissa seurataan heidän taivaltaan 2000-luvun alun Suomessa. Kuva: Yle kuvapalvelu

Mika Ronkaisen dokumentissa seurataan konkurssin tehnyttä pariskuntaa, joka yrittää päästä takaisin työelämään verkostomarkkinoinnin avulla.

IS TV-LEHTI: Vuosituhannen vaihteessa 1990-luvun lama oli monien mielikuvissa vaihtunut jo Nokia-vetoiseksi nousukaudeksi, mutta Mika Ronkaisen ohjaaman mainion dokumentin Autobonus (2001) esittämä arki on toisenlainen.

Suomessa lienee tuhansia, jotka jakavat Kaisu ja Viljo Mikkosen kohtalon: takana oli konkurssi omassa rakennusalan firmassa, ja jaloilleen pääseminen vaati sitkeyttä.

Autobonus kuvaa myös toista vuosituhannen lopun ilmiötä: nopean rikastumisen ideaa palvovaa verkostomarkkinointia.

Nykyperspektiivistä huuhaa on helppo tunnistaa, mutta aikoinaan moni fiksukin ihminen lankesi ystävyys- ja sukulaisuussuhteilla rahastaviin pyramidibisneksiin.

Myös Mikkosten haaveissa siintävät verkostomarkkinoinnilla saavutettavat kymppitonnien viikkotienestit tai ainakin luvattu autobonus. Kaksikon suhautellessa ympäri Pohjois-Suomea esittelemässä Amerikasta tuotua liikeideaansa käy katsojalle yhä selvemmäksi, ettei homma tule lyömään leiville.

Ronkaisen tunnetuimmat dokumentit ovat siirtolaisuuden pirstomaa identiteettiä kuvannut Jussi-palkittu Laulu koti-ikävästä (2013) sekä oululaisen rugbyjoukkueen edesottamuksia seurannut Freetime Machos (2010).

Autobonuksessa on jo läsnä ohjaajan myöhemmistä elokuvista tuttu lämmin huumori. Kaisun ja Viljon tarina saa tragikoomisia piirteitä, mutta Ronkainen ei ilkeile. Yritteliään pariskunnan keskinäisessä suhteessa on voimaa ja uskoa, jota tarvitaan vaikeina aikoina.

Dokumenttiprojekti: Autobonus, TV1 ma klo 21.30

– En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna, 26, kommentoi isänsä järjestämää yllätystä.

Suomi Love -ohjelman toisessa jaksossa nähtiin ja kuultiin lauantaina taas koskettavia tarinoita ja esityksiä. Yksi jakson liikuttavimmasta hetkistä oli, kun kempeleläinen Simo halusi ilahduttaa 26-vuotiasta tytärtään Hennaa. Hennan ja hänen perheensä elämä ei ole ollut helppoa viime vuosina. Vuonna 2014 Hennan raskausoireet paljastuivat kallonpohjan syöpäkasvaimeksi. Lue lisää:

Jaksossa Simo-isä järjesti tyttärelleen yllätyksen: Henna pääsi kuuntelemaan livenä suosikkibiisinsä, Haloo Helsingin Vapaus käteen jää.

”Nyt kun on jaksamista sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena.”

– Haluan sanoa Hennalle tämän kappaleen kautta, että isä välittää omasta tyttärestään. Ja nyt kun on jaksamista tämän sairauden keskellä, niin me tullaan olemaan tukena, Simo kertoi jaksossa.

Haloo Helsingin Ellin tekemät sanat sopivat Hennan elämään, jossa on ollut niin ala- kuin ylämäkiäkin.

Kun elämässä kaiken menettää
silloin vapaus on ainut mitä käteen jää
on ylämäki raskas askeltaa
mutta alamäkeen liian usein katoaa
jos se ei tapa niin se todellakin hajottaa
ei muistojen päälle kulta kerrosta saa
hymyile tai itket kuinka vaan
ole hetki niin kuin huomista ei olisikaan,
kertosäkeessä lauletaan.

Henna liikuttui isänsä järjestämästä yllätyksestä.

– Ihan meni sanattomaksi, ja itku pääsi. En olisi ikinä uskonut, että mulle järjestetään tällaista, Henna kertoi esityksen jälkeen.

Jos et nähnyt Simon yllätystä ja Haloo Helsingin esitystä, katso se tästä: