Pikkuinen kaupunki Huippuvuorilla on tutkijoiden, parin perheen ja jääkarhujen kansoittama paikka, jossa alkaa tapahtua outoja. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Pikkuinen kaupunki Huippuvuorilla on tutkijoiden, parin perheen ja jääkarhujen kansoittama paikka, jossa alkaa tapahtua outoja. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Huippuvuoret näyttävät järjettömän kauniilta. Siinä jo hyvä syy alkaa seurata uunituoretta brittisarjaa.

Rannalta löytyy ruumis. Iso hotellihanke aiheuttaa närää pienessä yhteisössä. Rehdiltä vaikuttava mies pettää vaimoaan. Liikkeellä vaikuttaisi olevan tuntematon peto. Ulkopuolinen poliisi tulee isosta kaupungista selvittelemään asioita. Ja jotain yliluonnollistakin taitaa olla tekeillä.

Twin Peakshan se moisesta tulee mieleen. Hieman myös Fargo sekä klassinen lumisiin maisemiin sijoittuva kauhuleffa The Thing. Kyseessä on kuitenkin englantilaisia, pohjoismaisia ja amerikkalaisia näyttelijöitä sulavasti yhdistelevä uunituore brittisarja, joka tapahtuu Norjan omistamilla Huippuvuorilla.

Skandinaavikatsojan ei kannata kovin hanakasti tarttua sarjan uskottavuuskysymyksiin, kuten siihen, että amerikkalainen näyttelijä (Stanley Tucci) esittää poliisia, joka tulee Englannista ratkaisemaan rikosta Norjaan. Sen sijaan kannattaa heittäytyä sarjan mukavasti vinksahtaneeseen maailmaan, jossa kuitenkin ainakin alkujaksoissa toimii onneksi myös logiikan säännöt.

Asioilla on syyt ja seuraukset ja vaikuttaa siltä, että useimpiin arvoituksiin löytyy ajan mittaan vastaukset, joilla ei ole mitään tekemistä yliluonnollisen kanssa. Ei siis kannata kavahtaa sarjaa, vaikka supernatural olisi yleensä kirosana.

Sitä paitsi Huippuvuoret näyttää aivan ensimmäisistä kuvista alkaen aivan järjettömän kauniilta ja hienolta paikalta. Eipä ihme, että arktisten alueiden turismi on yksi sarjan isoja teemoja. Menisin.

Fortitude – ikiroudan kirous, TV1 klo 22.00

Lue myös:

Twin Peaks saa jatkoa – tältä vanhat tähdet näyttävät nyt

Twin Peaks palaa – mutta minkä näköisenä?

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.