Vaikka ei osaisi tanssia askeltakaan paritansseja tallomatta omia ja partnerinsa varpaita, sielun syövereistä laulettu tango herättää kaipuun kesäiselle tanssilavalle. Kukkamekko, jalkaan hyvin istuvat kengät, jonkun vahvat käsivarret ja määrätietoinen ote sekä poskea vasten pistelevä parransänki - onhan niissä jotakin maagista.

Tuleva viikonloppu on kesän virallinen tangoviikonloppu, siitä pitää huolen Seinäjoen Tangomarkkinat. Tangokuningasfinaali käytiin jo eilen torstaina ja -kuningatarfinaali lauantaina. Kisat televisioiva TV1 heittää lisää tangopökköä pesään esittämällä finaalien välissä hauskan dokumentin Poski poskea vasten.

Kyseessä on - hassua kyllä - saksalaisen ohjaama dokumentti siitä, mitä argentiinalaiset tykkäävät suomalaisesta tangosta. Se alkaa elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen haastattelulla, jossa hän harvinaisen hyvällä pokerinaamalla kertoo, että tango ei ollenkaan saanut alkunsa Etelä-Amerikassa, vaan Suomen Karjalassa, jossa paimenet hoilasivat tangoa pitääkseen sudet pois karjan kimpusta.
Tämä väite esitetään sitten kolmelle argentiinalaiselle tangogurulle, jotka matkustavat kesäiseen Suomeen ajelemaan Ladalla pitkin maata ja ottamaan selvää suomalaisesta tangoilmiöstä. Tarina on välillä lavastetun tuntuinen eikä ehkä aivan toimi suomalaisille, mutta dokumentti elää ja soi kauniisti niissä hetkissä, kun oikeasti lauletaan ja tanssitaan tangoa.

Tangomarkkinoiden yksi vetonaula tänä vuonna on muuten Lauri Tähkän säveltämä uutuustango Kiivas ja kaunis. Tähkä voitti sillä Tangomarkkinoiden perinteisen sanoitus- ja sävellyskilpailun. Kappaleen ensiesitys kuultiin radion puolella kesäkuun lopulla ja tv-ensi-ilta on kuningatarfinaalissa huomenna. Kuulolle!

Poski poskea vasten, TV1 pe klo 21.30

Tangomarkkinat 2014: Kuningatarfinaali, TV1 la klo 21.00