Ruususeremoniat saavat hiljalleen naisten välit kiristymään. Kuva: Nelonen
Ruususeremoniat saavat hiljalleen naisten välit kiristymään. Kuva: Nelonen

Bachelor-Juha ihastui voimakkaasti neljään naiseen – ja 10 +1 muuta paljastusta kulisseista.

Bachelor Suomi -ohjelmassa nähdään romanttisia treffejä, kiihkeitä suudelmia ja särkyneitä sydämiä.

Ohjelmaa kuvattiin tammi-helmikuussa kolmen viikon ajan Etelä-Afrikassa, jonne kymmenen rakkaudennälkäistä naista matkusti Bachelor-Juhan kanssa.

Jokaisen jakson ruususeremoniassa Juha jakaa kukan jatkoon valitsemilleen naisille ja hyvästelee ilman ruusua jääneet. Mutta mitä kuvausten kulisseissa oikeasti tapahtui?

Naisten roolituksesta eli castingista vastannut Nonna Tähtinen Warner Bros. Finland -tuotantoyhtiöstä sanoo koko tuotannon yllättyneen siitä, miten voimakkaita tunteita monella naisella heräsi niinkin lyhyessä ajassa.

Juha ihastui voimakkaasti neljään naiseen.

Vaikka tuotantoryhmä ei yöpynytkään naisten kanssa luksusvillassa, se eli tiiviisti tapahtumissa ja tunnelmissa mukana.

– Mitä paremmin naisiin tutustui, sitä enemmän rupesi itsekin jännittämään heidän puolestaan, Nonna sanoo.

Nonnan mukaan luvassa on parikin isoa yllätyskäännettä, jotka Juha järjesti ratkaisuillaan.

Monet pudotuksista tulivat täytenä yllätyksenä myös tuotantoryhmän jäsenille. Nonnan mukaan tunnelma talossa muuttuukin paljon ohjelman edetessä.

– Juhalla oli neljä naista, joihin hän ihastui voimakkaasti. Näiden naisten välille tulee jonkin verran pahaa verta. Alun ystävällisyys karisi, kun ihmiset alkoivat näyttää oikeita tunteitaan ja elää vaikeita hetkiä, Nonna sanoo.

10 asiaa, joita et ehkä tiennyt Bachelor Suomi -ohjelman kulisseista

1. Joutuivatko pudotetut naiset palaamaan heti Suomeen?

– Eivät, mutta he joutuivat poistumaan villalta heti ruususeremonian jälkeen. Ilman ruusua jääneet naiset viettivät pudotuksensa jälkeen muutaman päivän hotellilla, jossa he saivat rauhassa keräillä ajatuksiaan. Moni näistä naisista oli pudotuksen jälkeen aika rikki. Tuotanto ei hylännyt heitä yksin tunteidensa kanssa, vaan naisilla oli aina halutessaan mahdollisuus puhua meidän kanssamme, Nonna sanoo.

2. Olivatko pudotetut naiset vihaisia Bachelor-Juhalle?

– Toki moni naisista oli pudotuksen jälkeen ärsyyntynyt ja kiukkuinen, mutta yksi naisista oli selvästi vihaisin Juhalle. Hän tunsi tulleensa huijatuksi, ja hänellä nousivat viha ja suuttumus pintaan.

3. Kuka päätti ruusujenjakojärjestyksen?

– Juha. Juhalle ei myöskään kirjoitettu mitään vuorosanoja ruususeremonioita varten. Aina ennen ruususeremoniaa hän halusi vetäytyä hetkeksi omiin oloihinsa ja kirjoittaa ylös, mitä hän halusi sanoa naisille. Se oli mielettömän hienoa.

4. Kuka suunnitteli treffit?

– Juha mietti erilaisia aktiviteetteja ja päätti, mitä hän haluaisi kunkin naisen kanssa tehdä. Me tietysti tuotannosta tarjosimme erilaisia vaihtoehtoja, koska Juha ei tuntenut Etelä-Afrikkaa. Juha sai kutsua naisia treffeille vapaassa järjestyksessä, mitään suunniteltua treffikiertoa ei siis ollut.

5. Kuinka kauan treffit kestivät?

– Treffien kesto vaihteli, mutta oli tyypillisesti 2–3 tuntia. Juhalla saattoi olla samana päivänä parit kolmet treffit. Mutta hän jaksoi aina olla innoissaan, sillä hän aidosti halusi tutustua kaikkiin naisiin.

6. Käyttävätkö naiset ohjelmassa omia vaatteitaan?

– Ohjelman yhteistyökumppanina toimi hää- ja juhlapukujen erikoisliike Niinatar. Naiset saivat valita sieltä iltapuvut ruususeremonioita varten. Muulloin, myös treffeillä, naiset pukeutuivat omiin vaatteisiinsa. Toiveemme oli, että he olisivat itsensä näköisiä ja omalle tyylilleen uskollisia. Siksi emme halunneet vaikuttaa naisten pukeutumiseen. Jotkut tytöistä olivat pakanneet kevyemmin ja huolettomammalla asenteella, mutta usealla tytöllä oli mukanaan monta laukkua täynnä vaatteita, kenkiä ja meikkejä.

7. Meikkasivatko naiset itse itsensä?

– Meillä oli maskeeraaja, joka auttoi tyttöjä hiusten ja meikkien kanssa. Osa tytöistä halusi tehdä kaiken itse, joitakin maskeeraaja saattoi auttaa pelkästään kampausten tekemisessä tai meikissä.

8. Laittoivatko naiset itselleen ruokaa?

– Villassa oli keittiö, jossa naiset pystyivät leipomaan ja kokkaamaan. Me tuotannossa huolehdimme, että jääkaappi oli aina täysi. Naisille toimitettiin villaan päivittäin myös lämmin ruoka.

9. Saivatko naiset poistua villasta?

– Eivät. Onneksi villa oli iso ja mukava, ja naiset ottivat paljon aurinkoa uima-altaalla. Osa kävi päivisin juoksemassa taloa ympäri ja teki lihaskuntoliikkeitä, osa otti rennommin. Iltaisin usein pelattiin korttia ja juotiin viiniä.

10. Ovatko naiset nähneet jaksot etukäteen?

– Eivät. He katsovat jaksoja samaan aikaan muun maailman kanssa. Naisille varmasti tuleekin tosi paljon yllätyksiä, he kun ovat tähän asti eläneet kokemuksen vain omasta näkövinkkelistään. Moni naisista sanoikin, että heistä on kiinnostavaa nähdä ohjelma ja kuulla, mitä Juha sanoi esimerkiksi heistä ja heidän treffeistään.

+ 1. Kuka maksaa kihlasormuksen, jos Juha kosii viimeisessä jaksossa?

– Jos Juha päättää kosia, niin tuotantoyhtiö maksaa ilolla sormuksen!

Juhan sydän lämpenee erityisesti neljälle naiselle. Kuva: Nelonen
Juhan sydän lämpenee erityisesti neljälle naiselle. Kuva: Nelonen

 

Jim Carreyn luoma draamakomedia repii huumorinsa 70-luvun stand up -klubien maailmasta.

IS TV-LEHTI: Koomikoiden elämää 1970-luvun Los Angelesissa kuvaava sarja Kuolen nauruun (I’m Dying Up Here, 2016–) on yhdistelmä näppärää sanailua, stand up -komiikkaa ja vakavaa draamaa – jopa kuolemanvakavaa. Sarja näyttää koomikot surullisina klovneina: hahmot ovat ristiriitaisia ja hankaliakin tyyppejä, jotka kilvoittelussa suosiosta näyttävät myös pimeämmät puolensa.

David Flebotte on kirjoittanut sarjan pohjautuen Los Angelesin viihdemaailmasta 70-luvulla kirjoittaneen toimittajan William Knoedelsederin kirjaan. Vuonna 2009 julkaistu kirja kertoi 70-luvulla syntyneen uuden viihdemuodon eli stand up -komiikan ja sen esitaistelijoiden, kuten Andy Kaufmanin, Richard Pryorin ja Jim Carreyn, noususta valokeilaan.

Yksi sarjan tuottajista onkin nykyinen megatähti Jim Carrey. Sarjassa on käytetty Carreyn omia kokemuksia, kuten myös Al Madrigalin, joka on osallistunut sarjan kirjoittamiseen. Madrigal myös näyttelee Edgar Martinezin roolin.

Sarjan hahmot pohjautuvat osittain todellisiin ihmisiin, mutta pääasiassa hahmot ovat fiktiivisiä.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta.

Esimerkiksi komiikan portinvartija, komediaklubin omistaja Goldie (Melissa Leo) perustuu legendaarisen The Comedy Store’s -klubin Mitzi Shoreen. 1972 avattu The Comedy Store oli länsirannikon keidas uusille komiikkakyvyille. Siellä aloittivat uransa muun muassa Jay Leno, David Letterman ja Robin Williams.

Sarja sijoittuu pääosin Goldien komediaklubille, jossa nuoret koomikot kurottavat kohti tähteyttä. Tavoitteena on ponnistaa komediaklubin lavalta The Tonight Show with Johnny Carson -tv-ohjelmaan ja sitä myötä koko Amerikan tavoittavaan tähteyteen.

Ensimmäisen jakson alussa yksi koomikoista saavuttaa tämän virstanpylvään, mutta pian häntä kohtaa tragedia. Tapahtumaketju sysää liikkeelle erilaisia reaktioita muussa porukassa.

Sarjaa on amerikkalaisissa arvioissa kritisoitu siitä, että se tarjoilee turhankin tutun tarinan. Suomalaisyleisölle tilanne on toinen: meille stand up -komiikan alkuajat eivät ole ennalta tuttua huttua.

Ajankuva on luotu uskottavasti puvustuksen, musiikin ja käsiteltävien teemojen osalta. Naiset ja etniset vähemmistöt joutuvat ponnistelemaan valkoisen miehen maailmassa.

Sarjasta on tekeillä toinen kausi.

 Kuolen nauruun, Sub ti klo 23.15

Korkeushyppääjä Patrik Sjöberg voitti maailmanmestaruuksia ja olympiamitaleja. 40 vuotta uransa jälkeen Sjöberg hoitaa lapsuutensa traumaa terapiassa.

IS TV-LEHTI: Vuonna 1987 ruotsalainen korkeushyppääjä Patrik Sjöberg (s. 1965) oli huipulla. Hän hyppäsi maailmanennätykseksi 242 senttiä kotiyleisön edessä Tukholmassa ja voitti maailmanmestaruuden Roomassa. Vuonna 1999 päättyneen uransa aikana hän ylsi muun muassa kolmesti olympiamitaleille sekä dominoi sisäratojen EM-kisoja.

Menestysvuosien taustalla oli kuitenkin synkkä salaisuus. Vuonna 2011 Sjöberg julkaisi muistelmateoksen, jossa hän kertoi joutuneensa vuosien ajan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi.

Hyväksikäyttäjä oli yksi Sjöbergin läheisimmistä ihmisistä: pitkäaikainen valmentaja ja isäpuoli Viljo Nousiainen. Paljastus oli Ruotsissa valtava skandaali, nauttivathan sekä Sjöberg että vuonna 1999 kuollut Nousiainen suurta arvostusta Ruotsin urheilupiireissä.

Asian paljastuminen oli ensimmäinen askel Sjöbergin tiellä kohti mielenrauhaa. Vuonna 2015 hän aloitti terapian käsitelläkseen traumaansa. Tuore ruotsalaisdokumentti Patrik Sjöbergin taakka (Patrik Sjöberg i tearpi, 2017) vie katsojan kolmanneksi pyöräksi Sjöbergin ja psykologi Rebecka Malmin intiimeihin terapiaistuntoihin.

Malmin johdolla Sjöberg avaa lapsuuttaan ja nuoruuttaan, kipeää suhdettaan suomalaiseen Nousiaiseen sekä tapahtumien vaikutusta myöhempään elämään.

Thomas Reckmanin ohjaaman dokumentin sävy on vakava ja rauhallinen. Sosiaalipornoilulle ei anneta onneksi tilaa. Vaikean aiheen takaa pilkistää myös toivoa.

Dokumenttiprojekti: Patrik Sjöbergin taakka, TV1 ma klo 21.30