Kimmo (Jussi Vatanen) on taas naispulassa. Vasemmalla Birgitta (Helena Rängman), oikealla Ulla (Malla Malmivaara). Kuva: Pekka Mustonen/Yellow Film/Yle Kuvapalvelu
Kimmo (Jussi Vatanen) on taas naispulassa. Vasemmalla Birgitta (Helena Rängman), oikealla Ulla (Malla Malmivaara). Kuva: Pekka Mustonen/Yellow Film/Yle Kuvapalvelu

Kimmosta alkaa toinen tuotantokausi ja kas, Kimmon palava rakkaus onkin hieman muuttunut. Mitä sanoo Malla Malmivaara, kuinka sujui pujahtaminen Ullan mekkoon?

Nyt on syytä nostaa lippu salkoon, koska ei sitä niin usein tapahdu, että telkkarista tulee kotimaista, käsikirjoitettua draamaa. Kimmo on vieläpä hetkittäin oikein hauska. Ja Venla-palkittu.

Viime kaudella syrjäytymisuhan lähialueilla hengaileva Kimmo (Jussi Vatanen) joutui oikeisiin töihin puhelinmyyjäksi ja ihastui naimisissa olevaan Ulla-kollegaan. Kausien välissä hän on jotenkin päätynyt vihreälle oksalle, autokauppiaaksi ja rikkaaseen avoliittoon, mutta tilanne sekavoituu kyllä pian.

Sellainen skandaalinpoikanen tähän liittyy, että Kimmon rakkausintressi Ulla on vaihtunut Pamela Tolasta Malla Malmivaaraan Tolan äitiysloman takia. Asia vaatii selvitystä.

Malla Malmivaara, millaista oli astua Ullaksi Pamelan paikalle?

– Aluksi ajattelin, että mahdotonta. Mutta keskustelin Pamelan kanssa ja mietimme, että jonkun se kuitenkin pitää tehdä, tai muuten katsojat jäävät ilman Kimmoa. Mahdoton kiinnostaa, joten otin haasteen vastaan ja lupasin pitää Ullasta huolta.

– Minun oli tietysti tehtävä oma Ulla, mutta sain ikään kuin valmiin luonnekartan pohjalle. Piti päästää myös irti ajatuksesta, että jännittävätköhän vastanäyttelijät puolestani. Kun aloimme kuvata, se olikin luontevaa, hauskaa ja hullua.

Mutta Thornen vaihtuminen Kauniissa ja rohkeissa jätti monelle elinikäiset traumat. Onko tullut vihapostia?

– Ei vielä, mutta aion varuiksi pysyä poissa nettifoorumeilta. Aina on tuohtuneita ja pettyneitä. Ennakkonäytöksessä ihmiset kertoivat olleensa etukäteen huolissaan, mutta he olivat kuulemma päässeet pian asian yli ja rentoutuneet. Se oli tärkeä palaute minulle, siihen tähtäsin.

Eikö tekisi mieli stailata Kimmo uudestaan ja antaa elämänhallintavalmennusta?

– Ei, Kimmon täytyy antaa olla Kimmo. Kimmo on Kimmo.

Kimmo, TV2 to klo 21.00

Lue myös:

IS: Malla Malmivaara sai lapsen muusikkomiehensä kanssa

Malla Malmivaara: "Pelkäsin jääväni kotiäidiksi"

Näyttelijä Malla Malmivaara: "Minulla on muutakin elämänkokemusta kuin työ"

Hahmot ovat kompleksisia, näyttelijät hyviä, mutta elokuvan juoni on harmillisen simppeli.

IS TV-LEHTI: Quentin Tarantinon kahdeksas, jättipitkä elokuva The Hateful Eight on yllättävä sekoitus, mutta kokonaisuus jättää toivomisen varaa.

Asetelma on mielenkiintoinen, sillä pääosa elokuvasta tapahtuu murhadekkarin tyyliin yhdessä tilassa: värikäs, väkivaltainen joukko päätyy pieneen majataloon.

Sitten sekoitetaan teatraalista tunnelmaa, murhamysteeriä, silkkaa kauhua ja lännenfilmiä. Ajankohta sijoittuu Yhdysvaltain sisällissodan jälkimaininkeihin Wyomingissa. Lumimyrsky pauhaa, ja alun rauhallisempi, joskin tarantinomaisen verbaalinen, tahti muuntuu uhkaavaksi kuka sen teki -tarinaksi.

Minnien puodissa yöpyvät palkkionmetsästäjät Marquis Warren (Samuel L. Jackson) ja John Ruth (Kurt Russell), jotka ovat kuljettamassa hirttotuomittua vankia (Jennifer Jason Leigh) Red Rockiin kohtaamaan loppunsa. Myrskyn vuoksi jäädään ”lepäämään” kohtalokkaaseen majataloon.

Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Muita hahmoja näyttelevät muun muassa Walton Goggins, Tim Roth, Michael Madsen ja Bruce Dern. Henkilökaarti on epätasainen. Pulppuavan dialogin pyörteessä osaan hahmoista tutustuu hyvin – osaan, kuten Madsenin lännenhemmoon, heikosti.

Hahmot ovat silti kompleksisia. Juoni on harmillisenkin simppeli. Yksi vahva teema on rasismi ja orjuuden perintö, jota Tarantino on käsitellyt myös elokuvassa Django Unchained (2012). Näyttelijät tekevät tasaisen hyvää, jopa loistavaa työtä.

Tarantino kuvasi alkuperäiselokuvan filmille väliaikoineen. Hän käyttää kertojaääntä ja lukuja, mikä tuo näyttämöllistä tunnelmaa liikaakin. Katselukokemus on taiteellinen, mutta jättää usein viileäksi. Väkivalta kulminoituessaan on shokkirajua.

Jennifer Jason Leighin naisrooli herätti mielipiteitä mediassa. Daisyn julma, ruma kohtelu on taatusti kaukana Kill Billin (2003–2004) naisvoimasta, mutta toinenkin seikka on tosi: Daisya kohdellaan kuin ketä tahansa (mies)hahmoa. Hän saa tasa-arvoisen käsittelyn, joka kuuluu elokuvan karmeimpiin.

Parhaita puolia ovat kuvalliset ja leikkaukselliset elementit sekä musiikki, jonka on säveltänyt lännenelokuvien luottomies Ennio Morricone. Hän sai elokuvasta Oscarin.

Tarantino miltei jätti leffansa tekemättä, kun sen käsikirjoitus vuoti nettiin. Työ kuitenkin jatkui juonen muuttamisen jälkeen.

The Hateful Eight (2015), Nelonen pe klo 21.30

Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Twin Peaksin luoja on verraton päähenkilö nimeään kantavassa dokumenttielokuvassa David Lynch – The Art Life. Kuva: Yle Kuvapalvelu

David Lynch vaikuttaa hänestä kertovassa dokumentissa onnelliselta ja ongelmattomalta ihmiseltä. 

IS TV-LEHTI: Twin Peaks -sarjojen ja monen hienon elokuvan tekijä David Lynch on aivan verraton päähenkilö dokumenttifilmissä David Lynch: The Art Life (2016).

Mitä tässä tarkoitetaan art lifella eli taide-elämällä? Kuvataiteilijanakin tunnettu Lynch toki myös maalaa dokumentissa mainioita teoksiaan, mutta pääasia on elämäntaide: lapsuudenkodista ohjaajanuran alkuun ulottuvat vaiheet, jotka hän jäljittelemättömän nasaalilla äänellään kertoo.

Vaikkei Lynch puhu muista kuin varhaisimmista elokuvistaan Eraserheadiin (1977) asti, eikä muista näytetä edes otteita, saa dokumenttifilmistä käsityksen myös hänen tuotannostaan. Blue Velvet (1986) ja muut Lynch-suosikit ovat niin lähellä pikkukaupungin kasvatin omia vaiheita ja hänen sielunmaailmaansa.

Ohjaaja-tuottajiksi on merkitty tuntemattomat John Nguyen, Rick Barnes ja Olivia Neergaard-Holm, mutta dokumentti on taatusti tehty yhteisymmärryksessä Lynchin kanssa, hänen ehdoillaan.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

Viehätys syntyy siitä, kuinka sydämellisesti seitsenkymppinen, harmaatukkainen ”töyhtöhyyppäherra” jutustelee kotiympyröissään, pääosin maalauspuuhissa ateljeessaan. Tupakkia kuluu. Nuorin tytär pyörii jaloissa, minkä ei anneta mitenkään häiritä, päinvastoin.

David Lynch vaikuttaa onnelliselta, aika ongelmattomalta ihmiseltä, jolla oli jopa onnellinen koti ja lapsuus!

David Lynchiä ei ole haitannut edes se, että hänen varhaisympyränsä rajoittuivat yleensä pariin kortteliin. Mielikuvitus, unet ja työ ovat silti tuottaneet maailmalle loistavia elokuvia.

David Lynch – The Art Life, Teema & Fem ti klo 20.05