Maailman övereimpiä juhlia päästään seuraamaan tänäänkin Livillä klo 17.
Maailman övereimpiä juhlia päästään seuraamaan tänäänkin Livillä klo 17.

Joko olet ehtinyt pöyristyä Maailman övereimmät juhlat -sarjan äärellä?

Suosikki-realityni on Livin Maailman övereimmät -sarja, jonka pääosissa ovat Irish Travellersit eli irlantilaiset kiertolaiset.

Kun sarja aikoinaan alkoi, siinä keskityttiin kiertolaisten pöyristyttäviin häihin, joissa käytännössä lapsimorsianten ikäiset 15–17-vuotiaat tytöt menevät naimisiin heille teetetyissä, lapsellisissa Disney-prinsessapuvuissa. Häiden jatkoilla ”tanssitaan”, eli kaikki viisivuotiaista tytöistä lähtien keikuttavat paljastavissa mekoissa itseään tavalla, joka saa Miley Cyruksen näyttämään nunnalta.

Ennen sarjaa en ollut kuullutkaan irlantilaisista kiertolaisista. Nyt päivittelen heidän elämäänsä viikottain. Naimisiinmenon jälkeen naiset muuttavat lapsuudenkodistaan aviomiehensä asuntovaunuun. Ennen ja jälkeen avioliiton tytöt eivät saa tehdä yhtään mitään muuta kuin siivota, hoitaa lapsia ja tuunata ulkonäköään tyyliin, jolle on vaikea keksiä mitään korrektia nimitystä.

Tyttöjen koulut jäävät kesken, he eivät saa käydä diskoissa, matkustaa, tehdä mitään. Perinnettä perustellaan katolilaisella siveydellä. Sanomattakin selvää, etteivät miehiä koske samat säännöt. Miehet ovat usein joko vankilassa, tulossa sieltä tai matkalla sinne.

Sarjassa herutellaan täysillä paitsi kiertolaisten puistattavalla tyylitajulla myös tietämättömyydellä. Isoäiti ja äiti kertovat lapsille, että Argentiina on kaupunki eikun maa, jossa puhutaan argentiinaa.

Ihanan pöyristyttävää. Kuinka ne voivat olla NOIN kujalla.

Mutta hetkinen...

Mutta reality ei ole sama asia kuin dokumentti. Kiertolaisten asioiden asiantuntijana sarjassa esiintyy valtaväestöä edustava hääompelija, ei siis mikään tutkija. Samoja päivittelyn aiheita näytetään jaksosta toiseen: morsiamet eivät mahdu liikkumaan kirkkojen käytävillä valtavien mekkojensa kanssa, pikkutytöt ketkuttelevat, reilusti alle kouluikäiset pojat hörppivät olutta ja uhoavat tappelua. Sen syvemmälle kulttuuriin ei mennä.

Sarjassa ei ole tarkoitus tarjota meille tietoa eurooppalaisen vähemmistön elämästä vaan saada meidät ällistelemään sitä. Voi miettiä, miltä vaikuttaisi samanlainen reality vaikkapa romanien tai saamelaisten elämästä.

Eli ehkä ei kannata kuvitella tietävänsä irlantilaiskiertolaisten oikeasta elämästä juurikaan sen enempää kuin aiemminkaan.

Ja kun googlaa aiheesta, käy selväksi, että naisilla on oikeasti aika paljon pahempiakin ongelmia kuin outo maku vaatteiden ja meikkaustyylin suhteen.

Lue lisää:

Seuraava tosi-tv-sarja: Matka Marsiin ilman paluulippua

Viisi naista paljastaa salatut tosi-tv-paheensa

Pysäyttävä brittidokumentti paljastaa, miten rajua elämä amerikkalaisyliopistojen veljeskunnissa on.

IS TV-LEHTI:  BBC:n This World -sarjaan kuuluva Veljeskuntien rajut huvit (Frat Boys: Inside America's Fraternities, 2016) on pysäyttävä dokumentti amerikkalaisyliopistojen vanhasta perinteestä. 1700-luvun lopulla alkaneisiin järjestöihin on kuulunut suuri määrä merkkihenkilöitä. Veljeskunnissa luodaan elinikäisiä ystävyyssuhteita, joista on hyötyä tulevalla uralla.

Brittidokumentti tarkastelee veljeskuntien pimeämpää puolta, tyttöjen hyväksikäyttöä ja salaisia rituaaleja, joiden seurauksena opiskelijoita on loukkaantunut, useita myös kuollut.

Ovelasti rakennettu ohjelma kulkeekin kunniasta häpeään. Moniääniseen ja objektiiviseen dokumenttiin poimitut kuvat opiskelijakämpissä roikkuvista rintaliiveistä, tanssitangolle ripustetuista alastomista barbie-nukeista ja humalassa heiluvista nuorukaisista kertovatkin omaa kieltään veljeskuntien kulttuurista.

Dokumentissa seurataan Gazoni-perheeseen pyrkivää brittiläistä Jordania. Veljeskunnan pomo Ben ja Jordanin ”isoveli” Raymond kertovat kokelaille asetettavista vaatimuksista. Salaisen rituaalin kohdalla kuvaaminen kielletään.

Marissa kertoo omakohtaisen kokemuksensa yhden veljeskunnan juhlissa tapahtuneesta raiskauksesta.

Kowiakin perhe kertoo Harrison-pojastaan, joka kuoli 19-vuotiaana siirtymäriitissä. Terrence puolestaan loukkaantui hengenvaarallisesti. Hänen asianajajansa Doug Firebaugh on ollut 20 vuotta kiusattujen opiskelijoiden asialla ja kongressiedustaja Frederica S. Wilson ajaa lakialoitetta simputuksen kieltämiseksi.

 Veljeskuntien rajut huvit, TV2 ke klo 22.10

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.