Toisenlaisten äitien juontaja Piritta Hagman vieraili katsomassa Mariamin ja Karrin vastasyntynyttä vauvaa. Kuva: Liv
Toisenlaisten äitien juontaja Piritta Hagman vieraili katsomassa Mariamin ja Karrin vastasyntynyttä vauvaa. Kuva: Liv

24-vuotias Mariam ja 39-vuotias Karri odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan illan Toisenlaiset äidit -jaksossa. Uusperheessä on jo ennestään viisi lasta.

Jyväskyläläinen Mariam tuli ensimmäisen kerran raskaaksi 16-vuotiaana. Hän synnytti ja kasvatti lapsen yksin. Nykyään 24-vuotiaan Mariamin ja hänen 7-vuotiaan Robert-poikansa perheeseen kuuluvat myös 39-vuotias rakennusalalla työskentelevä Karri sekä neljä lasta miehen edellisestä liitosta.

Sen jälkeen kun Mariam ja Karri tapasivat, suhde eteni nopeasti. Toisenlaisten äitien tänään nähtävässä jaksossa he odottavat ensimmäistä yhteistä lastaan, jonka he uskovat yhdistävän perheet entistä paremmin.

Karrin lasten ja Mariamin olikin aluksi vaikeaa tottua toisiinsa – ovathan Karrin vanhimmat tyttäret ovat jo 16- ja 18-vuotiaat ja voisivat aivan hyvin olla Mariamin kavereita.

– Äitipuoleksi hyppääminen varsinkin näin vanhoille lapsille oli aluksi tosi vaikeeta, Mariam myöntää jaksossa.

Näkemyseroja

Osittain ikäeronkin takia parilla on myös erimielisyyksiä. Tulevan vauvan nimen on kuitenkin päättänyt Mariam.

– Vauvalla on nimi, kelpaa se isälle tai ei, Mariam toteaa jämäkästi.

Toinen paria hiertävä asia on imetys.

– Imetyksen kanssa on ollut näkemyseroa. On käyty siitä keskustelua ja oon sitä mieltä, että äidin kuuluu imettää, Karri sanoo.

Esikoisensa kanssa Mariam koki kivuliaan ja ikävän rintatulehduksen, jonka hän ei halua toistuvan. Karri on kuitenkin imetyksen kannalla.

– Imetysasiasta me ei varmaan koskaan päästä sopuun, Mariam puolestaan pohtii.

– Mä ruokin hänet kyllä ja annan rakkautta ja kodin, mutta se ei rinnan kautta välttämättä tule.

Loppuraskaus ja synnytys tuovat kuitenkin mukanaan yllätyksiä, ja jaksossa nähdään, miten arki vauvan kanssa lähtee lopulta rullaamaan.

Katso ennakkoklippi jaksosta:

2225954

Toisenlaiset äidit, Liv ke 7.10. klo 21.00

Kysely

Onko miehellä oikeus vaatia lapsensa äitiä imettämään?

Ei
Ei
75.0%
Kyllä
Kyllä
25.0%
Ääniä yhteensä: 224
Vierailija

Toisenlaiset äidit -parilla on 15 vuoden ikäero ja erimielisyyksiä imetyksestä: "Siitä emme varmaan koskaan pääse sopuun"

Imetys on täysin äidin oma asia. Totta kai onnistunut imetys on hieno juttu, rintamaito koostumukseltaan yleensä lapselle parasta, ja imetys on monille kaikkein kätevin ja luontevin toimintatapa. Jotain suhteellisuudentajua kuitenkin pitäisi näissä asioissa olla. Vaikka vastikkeet eivät olisikaan paras, niin ne ovat ihan hyvä ja kelvollinen vaihtoehto. Lapsen tulevan terveydentilan määrittää lähinnä se, mitä lapsi seuraavat 80 vuotta syö. Siihen kannattaa panostaa ja antaa mahdollisimman hyvää...
Lue kommentti
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00

Sarjan toisella kaudella on luvassa ainakin yhdet hautajaiset ja entistä hanakampaa kapinointia.

Ahdistava, koukuttava, ajankohtainen, ajatuksia herättävä, tyylikäs. Muun muassa näillä sanoilla viime keväänä alkanutta Handmaid's Tale -sarjaa on ylistetty sen ensimmäisestä jaksosta lähtien.

Jos et vielä tiedä, mistä sarjassa on kyse, käy lukemassa esittelyjuttumme tästä:

Sarjan ensimmäinen kausi loppui kuin seinään viime kesänä, ja moni on jäänyt odottamaan jatkoa jännityksellä. Onneksi sitä on myös luvassa! Toisen kauden jaksoja alettiin suunnitella jo ennen ensimmäisen kauden loppumista, ja iso osa sarjasta kuvattiinkin viime vuonna.

Jenkeissä sarja nähdään Hulu-palvelusta, jonne kauden ensimmäinen jakso pärähtää 25. huhtikuuta. Suomessa sarjaa voi seurata HBO Nordicin kautta. Aiemman kauden palvelu näytti päivän viiveellä Yhdysvalloista.

Mitä muuta tiedämme tulevasta kaudesta? Ainakin tämän:

1. Toisella kaudella on 13 jaksoa.

Ensimmäisellä kaudella jaksoja oli vain 10.

2. Päähenkilöt ovat ykköskaudelta tuttuja.

Elisabeth Mossin näyttelemä Offred on edelleen tarinan keskiössä. Myös Ofglen (Alexis Bledel), Moira (Samira Wiley), Janine (Madeline Brewer) ja Nick (Max Minghella) nähdään uudella kaudella.

Kakkoskaudelta julkaistut kuvat ovat varsin pahaenteisiä.

3. Ensimmäinen jakso yllättää varmasti.

”Älkää yrittäkö arvata, mitä toisen kauden ensimmäisessä jaksossa tapahtuu. Ette koskaan voi aavistaa. Se on mahdotonta, ja sen takia rakastan sitä niin paljon”, Elisabeth Moss totesi TV Guiden haastattelussa.

4. Näemme surullisenkuuluisat siirtokunnat.

Handmaid’s tale perustuu Margaret Atwoodin klassikkokirjaan. Kirjassa siirtokunnat mainitaan kaikkein karmeimpana kohtalona: ne odottavat sellaisia, jotka eivät suostu taipumaan käsittämättömän yhteiskunnan osasiksi. Myös sarjan ensimmäisellä kaudella siirtokunnista puhutaan, mutta vasta kakkokaudella katsojat pääsevät näkemään ne omin silmin.

Sarjan uudella kaudella tutustutaan uusiin maisemiin.

5. Offred ja muut alkavat kapinoida.

Sarjan ohjaaja ja käsikirjoittaja Bruce Miller on vahvistanut, että kakkoskausi keskittyy vahvasti Offrediin. Tulevalla kaudella hän on kuitenkin entistä kapinallisempi ja vahvempi. Myös muut hahmot löytävät sisäisen kapinahenkensä ja haluavat laittaa pisteen orjuutukselle.

6. Ilkeän Lydia-tädin tarinaa valotetaan.

Lydia-täti (Ann Dowd) on yksi sarjan kammottavimmista hahmoista – mikä tekee hänestä samalla kovin kiinnostavan. Miten naisesta tuli niin julma? Miller on kertonut, että saamme tähän kysymykseen ainakin jonkinlaisen vastauksen tulevalla kaudella.

7. Yksi orjattarista kuolee.

Miller on vahvistanut, että sarjan kakkoskaudella nähdään hautajaiset. Mutta tarkkaan ottaen kuka kuolee ja miten? Sitä emme vielä tiedä.

Tälläkin kaudella orjattaret jatkavat parittain kävelyä.

8. Saamme tietää, mitä muulle maailmalle on tapahtunut.

Sarjan tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen, Yhdysvalloissa sijaitsevaan Gilead-nimiseen valtioon. Ykköskaudella katsojat saivat tietää vain vähän Yhdysvaltain naapurimaiden kohtalosta. Miller on kuitenkin paljastanut, että tulevalla kaudella katsojat pääsevät näkemään tarkemmin, mitä ihmettä Gileadin ulkopuolella tapahtuu.

9. Sarjan kammottava – ja niin koukuttava – tunnelma ei ole kadonnut mihinkään.

Ensimmäinen kausi oli monen katsojan mielestä paikoitellen niin ahdistava, että sitä oli vaikea katsoa. Eikä mikään ole muuttumassa – ainakaan kakkoskauden trailerin perusteella. Katso vaikka: