Tavallista elämää -sarjan uudella kaudella nähdään itsekseen höpäjävä julkkis jos toinenkin.

Julkkisten oma Iholla-sarja, Tavallista elämää, palaa ruutuun kera neljän uuden päähenkilön. He ovat jääkiekkovalmentaja Juhani Tamminen, ravintoloitsija Sedu Koskinen, missi Sara Sieppi ja fitness-urheilija Janni Hussi.

Ensivilkaisulla kattaus ei vaikuta niin kiinnostavalta kuin viime vuoden porukka, asianajaja Heikki Lampela, vaatekauppias Susanna Penttilä, rock-kukot Jussi 69 ja Jyrki 69 sekä BB-Niko Nousiainen ja hänen vaimonsa Sofia Ruusila. Totuuden nimessä on kuitenkin todettava, että viimeksikin yllättäjät nousivat kiinnostavimmiksi. Heikki Lampelan käsittämättömästä suhdekuviosta oli perillä tuskin mies itsekään ja Susanna Penttilä heittäytyi nuoren poikaystävänsä kanssa ohjelman tekoon ihastuttavan avoimesti.

Muutaman ensimmäisen jakson perusteella uusi porukka pärjää kyllä ihan hyvin viimevuotiselle. Suurin ero taitaakin olla se, että nyt ruudussa pyörii selvästi vähemmän sivuhenkilöitä ja varsinainen nelikko on selkeämmin pääosassa.

Varsinaisia yllätyksiä sarjan alku ei tarjoa. Kukaan henkilöistä ei ole erityisen erilainen kuin julkinen kuvassa, ei edes Tami Tamminen, joka näyttäisi puhuvan yksin autossa kameralle täysin samalla paatoksella kuin salilliselle bisnesmiehiä. Mukavinta oli tutustua suloiseen Janni Hussiin, jääkiekkoilija Lauri Korpikosken tyttöystävään. Kuten kaikkien fitness-tyyppien, hänenkin elämänsä pyörii salin, juoksemisen ja ruuan punnitsemisen ympärillä, mutta onneksi jotain tapahtuu myös aivo-osastolla.

Tavallista elämää TV5 klo 19.00

Nykylapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi, mutta luonnosta vieraantuminen koskettaa aikuisiakin.

IS TV-LEHTI: Dokumentaristi Petteri Saarion tärkeässä sarjassa ihmisen ja luonnon suhde näytetään nykyvalossa. Kuusiosaisen sarjan kolmannessa jaksossa keskitytään erityisen merkitykselliseen aiheeseen: lapsiin luonnossa.

Ennen vanhaan lapset olivat lähes aina ulkona, sillä kotona ei ollut tekemistä. Kodit olivat maalla: jokaisella oli ikkunansa alla vehreä luonnon leikkipuisto. Nyt kehityskulkuun on tullut särö. On syntynyt ”turvaistuinten sukupolvi”, kuten Saario kuvaa.

Nämä lapset katselevat metsiä enimmäkseen auton ikkunan läpi. Aikuiset vahtivat ja valvovat vaaroja, piilopaikkoja ei ole ja lapsen liikkuma-alue luonnossa on kutistunut noin 300 metriin kotiovelta. Moni perhe asuu kaupungissa, jossa ei voi liikkua vapaasti. Siksi lähiluonnon säilyminen on tärkeää. Ellei syvälle metsään pääse, on tarkkailtava lähipuistojen elämää, vaalittava eläimistöä ja kasvistoa.

Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Herättävässä dokumentissa näytetään Lahden ja Hämeenlinnan luontokasvatusta. Metsäpäiväkodeissa painotetaan lorvimista luonnossa. Metsissä oleillaan, ja leikki syntyy itsestään. Kanto jätetään metsään, jos lapset niin toivovat.

Hämeenlinnalainen luontopäiväkoti vie lapset joka päivä metsään useaksi tunniksi. Tulokset puhuttelevat: lapset ovat terveempiä, itsevarmempia ja sovittelevampia.

Lopussa muistetaan myös aikuiset. Luonnosta vieraantuminen pätee vanhempiinkin. Metsäjooga näyttää ihanalta, mutta vielä kun joku joikaisi punkit ja hirvikärpäset kauas!

Asvalttiviidakot, TV1 ti klo 20.00

 

Kaija Koo kertoo Vain elämää -jaksossa kärsineensä niin pahasta ihmispelosta, että kaupassakäynti ja puhelimeenkin vastaaminen oli lähes mahdotonta.

Kaija Koo (oikealta nimeltään Kaija Kokkola) puhuu avoimesti elämästään Vain elämää -päivänään. Hän kertoo kärsineensä useita vuosia todella pahasta antropofobiasta eli ihmispelosta ja sosiaalisten tilanteiden peloista.

– Olin sisätiloissa vuodesta 1993 vuoteen 2000. En oikein voinut käydä missään, ulkomailla kävin. Mutta kauppaan menokin oli vähän hankalaa, hän kertoo jaksossa.

”Kun mulla puhelin soi, mä aloin hikoilla.”

Esiintymiset olivat Kaijalle ”aivan kammottavia”, mutta pelko hallitsi hänen elämäänsä muutenkin.

– Kun mulla puhelin soi, mä aloin hikoilla, koska siellä oli ihmiskontakti. Sitä jatkui tosi pitkään – ei se ollut mikään vuosi tai kaksi – vaan pitkään.

– On ihme, että mä istun tässä tänä päivänä. Mä olin ihan lähdössä eläkkeelle. Mä pelkäsin ihmisiä niin paljon, etten uskaltanut mennä mihinkään. Siinä mielesssä mun tarina on selvitystysmistarina.

”Monista asioista voi selviytyä.”

Lopulta Kaija kertoo saaneensa pelkoja hallintaan yksinkertaisesti niin, että meni niitä kohti.

– Haluan kertoa tämän siksi, että monista asioista voi selviytyä.

Sosiaalisuus aiheuttaa Kaijalle yhä joskus päänvaivaa. Hän rasittuu sosiaalisissa tilanteissa helposti, mutta toisaalta myös kaipaa ihmisiä.

– Mä oon tosi herkkä ihmisten suhteen, yliherkkä. Mä resonoin ihmisiä todella voimakkaasti, kaikkia tunteita, mitä ihmisistä sinkoaa. Sen takia mulla on välillä vaikeaa olla ryhmässä. Jos on tietyt antennit herkillä, niin sä saat koko ajan niin paljon informaatiota, että tulee sellainen melukaaos,  kakofonia.

Kaija Koon Vain elämää -päivää Nelosella pe kello 20.00. Me Naiset ja Nelonen kuuluvat Sanoma-konserniin.