Kuva: Kostas Koutsaftikis/Shutterstock.com
Kuva: Kostas Koutsaftikis/Shutterstock.com

Helsingissä vietetään juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteista Pride-viikkoa seksuaalisen tasa-arvon puolesta. Aiheeseen liittyen Teema-kanava näyttää viikon mittaan paljon dokumentteja, leffoja, sarjoja ja arkiston aarteita.

Kun nainen rakastaa naista

Neliosainen tanskalainen dokumenttisarja katsoo lesboutta monelta eri kantilta. Sarjan ensimmäinen jakso käsittelee läheisille kertomista ja kaapista ulos tulemista, toisessa jaksossa bailataan lesbobaareissa, kolmannessa jaksossa kysytään, voiko lebot tunnistaa ulkonäön perusteella ja viimeisessä jaksossa perustetaan sateenkaariperhettä. Dokkarin kuluessa tavataan iso joukko etupäässä kööpenhaminalaisia lesbonaisia, joista voi todeta, että he ovat ihastuttavan tavallisia tanskalaisia.
Teema alk. ma 23.6. klo 20.00

Homomiesten maailma

Kun nainen rakastaa naista -sarjan eräänlainen "veliteos" on kahdeksanosainen dokumenttisarja, joka käsittelee hyvin samantapaisia asioita mutta homomiesten näkökulmasta. Sarjan punaisena lankana kulkee kysymys siitä, ovatko homot sittenkään niin kovin erilaisia kuin heteromiehet. Heti ensimmäisessä jaksossa hätkähdytetään tiedolla, että homot pitävät lähestyssaarnaaja-asennosta enemmän kuin heterot. Jatkossa haastateltavat kertovat muun muassa entisestä elämästään vaimojen ja tyttöystävien kanssa, ulkonäköpaineista, vieraantuneista väleistä perheenjäseniin sekä kokemastaan syrjinnästä. Kiinnostavin tuttavuus on nuori muslimihomo.
Teema ma 23.6. klo 20.30

Stephen Fry homofobian jäljillä

Brittiläinen näyttelijä ja homoaktivisti kiersi kaksi vuotta maailmalla tapaamassa pahimpia homofoobikkoja ja heidän uhrejaan. Superälykkäänä sanaseppona tunnettu herrasmies alentuu välillä huutoon ja solvauksiin kohdatessaan pahimpia mielipiteitä, mutta se tekee kaksiosaisesta dokkarista vain paremman. Hätkähdyttävimmät hetket tapahtuvat Ugandassa, joka on nykyisin yksi pahamaineisimmista homoja ja lesboja vainoavista valtioista. Fry tulistuu paikalliselle papille ja tapaa naisen, jota yritettiin "parantaa" lesboudesta perinteisin keinoin eli joukkoraiskaamalla.
Teema ma 23.6. klo 21.00

Elävä arkisto: Gay Pride

Elävän arkiston kaksi ohjelmaa paljastavat, kuinka ongelmallinen asia homoseksuaalisuus oli Suomessa vielä 40 vuotta sitten, jolloin Seta perustettiin. Kun Matti Lehden ohjaama draamadokumentti Oletko sinä? valmistui vuonna 1969, homous oli vielä laitonta Suomessa. Ohjelma kertoo nuoren kaupunkilaisen homomiehen yksinäisyydestä, epävarmuudesta ja seuranhausta. Aihe oli niin tabu, että ohjelma joutui saman tien esityskieltoon, ja se nähtiin ensimmäisen kerran televisiossa vasta vuonna 1999.

Asiaohjelma Homoseksuaalisuus – eräs vähemmistö vuodelta 1975 puolestaan tehtiin lieventämään erilaisuuden pelkoa ja valistamaan, mutta sen haastattelut ovat kyllä omiaan lisäämään ennakkoluuloja.
Arkistovieraana haastatellaan kansanedustaja Jani Toivolaa.
Teema ti 24.6. klo 22.00

American Vagabond

Susanna Helken ohjaama suomalaisdokumentti kertoo amerikkalaisista homonuorista, jotka karkaavat kotoaan luvattuun kaupunkiin, San Franciscoon. Homomekka osoittautuu liian kalliiksi, ja työhaku on vaikeaa. Vapaamielinen kaupunki ei olekaan "homojen luvattu maa", jossa elämä olisi helppoa ja turvallista. Pojat päätyvät kadulle muiden kotinsa jättäneiden queer-nuorten pariin., Heistä monella on samankaltainen tarina: isä ei ole sietänyt poikansa homoutta ja äiti on paheksunut lastaan uskonnollisista syistä. Henkensä pitimiksi pojat yöpyvät milloin missäkin, kerjäävät ja jopa myyvät itseään. Lopulta edessä on kuitenkin paluu kotiin, jossa odottava todellisuus on vieläkin kurjempaa.
Teema ke 25.6. klo 21.00

Isäksi syntyneet

Ranskalaisdokumentti kertoo Jérômesta ja Francoista, jotka ovat toivoneet omaa lasta jo pitkään. Miehet kuulevat, että Yhdysvalloissa on laillista hankkia lapsi kohdunvuokrauksen avulla ja matkustavat maahan toteuttaakseen haaveensa isyydestä.
Teema to 26.6. klo 21.00

Conchita, Itävallan kuningatar

 Uunituore dokumentti itävaltalaisesta euroviisuvoittajasta haastattelee paitsi häntä itseään myös ystäviä, sukulaisia ja kylänmiehiä. Hienoa Yle, nopeaa toimintaa!
Teema pe 27.6. klo 21.00

Tatu V - kotirouva Marsista

Dragtaiteilija Tatu Vuolteenaho syntyi ja kasvoi Ylivieskassa ja on nyt maailmankansalainen Madridissa. Dokumentti seuraa Tatun luomistyötä, pohdintoja kaapista tulemisesta sekä hulvatonta elämäntyyliä. Tatu käy myös juurillaan Ylivieskassa, tapaa vanhempansa ja pohtii avoimesti elämänsä valintoja.
Teema la 28.6. klo 20.30

Teemalauantai: Kaikki Almodóvarista

Teemalauantaissa nähdään ensin espanjalaisen mestariohjaajan Pedro Almodóvarin parhaisiin leffoihin kuuluva Kaikki äidistäni ja sen perään tuore dokumentti elokuvan tekemisestä. Rakkautta, kuolemaa ja seksuaalisuutta tutkiva Kaikki äidistäni on kunnianosoitus paitsi naisille ylipäätään myös aivan erityisesti naisnäyttelijöille. Almodóvar omisti elokuvansa kaikille näyttelijöille, jotka ovat näytelleet näyttelijöitä, kaikille naisille jotka näyttelevät, kaikille miehille jotka näyttelevät naisia, kaikille jotka haluavat tulla äidiksi sekä omalle äidilleen.
Teema la 28.6. klo 21.00

Tänään Vain elämäässä nähtiin viimeinen artistipäivä. Sanni ja Cheek olivat kovia, mutta kuka oli sinun suosikkisi?

Tänä iltana nähtiin kauden viimeinen artistijakso Vain elämää -ohjelmasta. Jaksossa Kaija Koo puhui harvinaisen avoimesti elämästään, kuten järkyttävästä äidin huolesta ja antropofobiasta eli ihmispelosta. Mutta ennen kaikkea jaksossa kuultiin monia isoja hittejä. Kaksi oli ylitse muiden: Cheekin versio Surulapsi-biisistä ja Sannin versio Kuka sen opettaa -kappaleesta. Ja molemmista tulee takuuvarmasti hittejä.

Kuuntele esitykset kokonaan tästä.

Sanni: Kuka sen opettaa

Ennen esitystä Sannia jännitti, miten Kaija suhtautuu siihen, että hän teki biisistä täysin omannäköisensä.

– Halusin kanavoida biisissä sellaista voimaannuttavuutta, koska kaikki me käydään näitä juttuja läpi, Sanni mietti esitystä.

Sanni oli sen veran innossaan kappaleesta, että innostui tanssimaan esityksensä aikana pöydällä – ja sai muutkin artistit nytkymään.

”Omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan.”

Kaija ja Cheek kehuivat Sannia esityksen jälkeen, miten hienosti hän päivitti biisin.

– Tämä biisi osui mulla sellaiseen elämäntilanteeseen, kun omassa perheessä alkoi tilanteet hajoilemaan. Tuli se lapsen huoli, että mitenköhän nämä pärjää. Se on ollut mulle vaikeakin paikka, Sanni kertoi.

Cheek: Surulapsi

Cheekin valinta oli Surulapsi. Räppäri sanoitti kappaleen uusiksi ja kertoi, että hän teki siitä isä-poika-kappaleen.

”Olen aina halunnut ansaita faijan kunnioituksen.”

– Olen aina halunnut täyttää toiveet ja ansaita vanhempien ja varsinkin faijan kunnioituksen. Meidän viimeinen puhelu oli, kun faija sanoi, että mä oon ylpee susta. Se on aika levollinen juttu, mutta silti, en koskaan halunnut olla se surulapsi, Cheek kertoi.

Kaija liikuttui Cheekin avoimesta ja voimakkaasta tulkinnasta.

– Aina kun sä vedät, olet niin rehellinen! Se on kova juttu, Kaija kehui esityksen jälkeen.

Oliko Sannin tai Cheekin veto sinun suosikkisi – vai joku muu? Äänestä!

Me Naiset ja Nelonen kuuluvat samaan Sanoma-konserniin. Ensi viikolla Vain elämäässä nähdään Encore-jakso, jossa artistit saavat valita biisin kaikista maailman kappaleista.

Kysely

Mikä biisi oli suosikkisi Kaija Koon Vain elämää -päivänä?

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin.

IS TV-LEHTI:  Eläinmaailman moninaisuutta tarkasteleva ruotsalainen tietopaketti Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa (Djursjukhuset, 1997–) jatkuu keväällä 2016 valmistunein jaksoin. Visuaalisestikin runsas sarja tutustuu eläinlääkärien työn monipuolisuuteen sekä Ruotsissa että kauempana. Tämän kauden eksoottinen kohde on eteläinen Afrikka.

Uusissa jaksoissa juontaja Sofia Rågenklint saa vetoavukseen koomikko Anders ”Ankka” Johanssonin, joka juontaa sarjaa vuoden 2008 jaksoista tutulla hurtilla huumorilla, mutta asiaa unohtamatta.

On hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Itsensä täysillä likoon pistävä Ankka vetää jokaisessa jaksossa toistuvia osuuksia. Ankan kalat -osiossa hän sukeltelee vaarallisten evällisten keskellä. Nordens Ark -eläintarhassa hän oppii, kuinka harvinaisia eläimiä suojellaan. Ankan kissa & koira -pätkässä hän ottaa selvää, miksi hänen omat lemmikkinsä käyttäytyvät niin kuin käyttäytyvät. Viikon Ankassa hän ottaa lyhyesti esille jonkin mielenkiintoisen eläinknopin.

Ensimmäisessä jaksossa Ankka ottaa lisäksi selvää hevosten dopingtesteistä. Rågenklint puolestaan seuraa Namibiassa, kuinka gebardeja palautetaan takaisin luontoon. Ruotsissa hän tutustuu häntäänsä kipuilevaan kissaan ja syöpää sairastavaan mäyräkoiraan.

Näissä kohtauksissa on hellyttävää huomata, että lemmikeistä pidetään hyvää huolta.

Elämäni eläimet: Eläinsairaalassa, TV2 pe klo 16.00