Kuva: Kostas Koutsaftikis/Shutterstock.com
Kuva: Kostas Koutsaftikis/Shutterstock.com

Helsingissä vietetään juhannuksen jälkeisellä viikolla perinteista Pride-viikkoa seksuaalisen tasa-arvon puolesta. Aiheeseen liittyen Teema-kanava näyttää viikon mittaan paljon dokumentteja, leffoja, sarjoja ja arkiston aarteita.

Kun nainen rakastaa naista

Neliosainen tanskalainen dokumenttisarja katsoo lesboutta monelta eri kantilta. Sarjan ensimmäinen jakso käsittelee läheisille kertomista ja kaapista ulos tulemista, toisessa jaksossa bailataan lesbobaareissa, kolmannessa jaksossa kysytään, voiko lebot tunnistaa ulkonäön perusteella ja viimeisessä jaksossa perustetaan sateenkaariperhettä. Dokkarin kuluessa tavataan iso joukko etupäässä kööpenhaminalaisia lesbonaisia, joista voi todeta, että he ovat ihastuttavan tavallisia tanskalaisia.
Teema alk. ma 23.6. klo 20.00

Homomiesten maailma

Kun nainen rakastaa naista -sarjan eräänlainen "veliteos" on kahdeksanosainen dokumenttisarja, joka käsittelee hyvin samantapaisia asioita mutta homomiesten näkökulmasta. Sarjan punaisena lankana kulkee kysymys siitä, ovatko homot sittenkään niin kovin erilaisia kuin heteromiehet. Heti ensimmäisessä jaksossa hätkähdytetään tiedolla, että homot pitävät lähestyssaarnaaja-asennosta enemmän kuin heterot. Jatkossa haastateltavat kertovat muun muassa entisestä elämästään vaimojen ja tyttöystävien kanssa, ulkonäköpaineista, vieraantuneista väleistä perheenjäseniin sekä kokemastaan syrjinnästä. Kiinnostavin tuttavuus on nuori muslimihomo.
Teema ma 23.6. klo 20.30

Stephen Fry homofobian jäljillä

Brittiläinen näyttelijä ja homoaktivisti kiersi kaksi vuotta maailmalla tapaamassa pahimpia homofoobikkoja ja heidän uhrejaan. Superälykkäänä sanaseppona tunnettu herrasmies alentuu välillä huutoon ja solvauksiin kohdatessaan pahimpia mielipiteitä, mutta se tekee kaksiosaisesta dokkarista vain paremman. Hätkähdyttävimmät hetket tapahtuvat Ugandassa, joka on nykyisin yksi pahamaineisimmista homoja ja lesboja vainoavista valtioista. Fry tulistuu paikalliselle papille ja tapaa naisen, jota yritettiin "parantaa" lesboudesta perinteisin keinoin eli joukkoraiskaamalla.
Teema ma 23.6. klo 21.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elävä arkisto: Gay Pride

Elävän arkiston kaksi ohjelmaa paljastavat, kuinka ongelmallinen asia homoseksuaalisuus oli Suomessa vielä 40 vuotta sitten, jolloin Seta perustettiin. Kun Matti Lehden ohjaama draamadokumentti Oletko sinä? valmistui vuonna 1969, homous oli vielä laitonta Suomessa. Ohjelma kertoo nuoren kaupunkilaisen homomiehen yksinäisyydestä, epävarmuudesta ja seuranhausta. Aihe oli niin tabu, että ohjelma joutui saman tien esityskieltoon, ja se nähtiin ensimmäisen kerran televisiossa vasta vuonna 1999.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Asiaohjelma Homoseksuaalisuus – eräs vähemmistö vuodelta 1975 puolestaan tehtiin lieventämään erilaisuuden pelkoa ja valistamaan, mutta sen haastattelut ovat kyllä omiaan lisäämään ennakkoluuloja.
Arkistovieraana haastatellaan kansanedustaja Jani Toivolaa.
Teema ti 24.6. klo 22.00

American Vagabond

Susanna Helken ohjaama suomalaisdokumentti kertoo amerikkalaisista homonuorista, jotka karkaavat kotoaan luvattuun kaupunkiin, San Franciscoon. Homomekka osoittautuu liian kalliiksi, ja työhaku on vaikeaa. Vapaamielinen kaupunki ei olekaan "homojen luvattu maa", jossa elämä olisi helppoa ja turvallista. Pojat päätyvät kadulle muiden kotinsa jättäneiden queer-nuorten pariin., Heistä monella on samankaltainen tarina: isä ei ole sietänyt poikansa homoutta ja äiti on paheksunut lastaan uskonnollisista syistä. Henkensä pitimiksi pojat yöpyvät milloin missäkin, kerjäävät ja jopa myyvät itseään. Lopulta edessä on kuitenkin paluu kotiin, jossa odottava todellisuus on vieläkin kurjempaa.
Teema ke 25.6. klo 21.00

Isäksi syntyneet

Ranskalaisdokumentti kertoo Jérômesta ja Francoista, jotka ovat toivoneet omaa lasta jo pitkään. Miehet kuulevat, että Yhdysvalloissa on laillista hankkia lapsi kohdunvuokrauksen avulla ja matkustavat maahan toteuttaakseen haaveensa isyydestä.
Teema to 26.6. klo 21.00

Conchita, Itävallan kuningatar

 Uunituore dokumentti itävaltalaisesta euroviisuvoittajasta haastattelee paitsi häntä itseään myös ystäviä, sukulaisia ja kylänmiehiä. Hienoa Yle, nopeaa toimintaa!
Teema pe 27.6. klo 21.00

Tatu V - kotirouva Marsista

Dragtaiteilija Tatu Vuolteenaho syntyi ja kasvoi Ylivieskassa ja on nyt maailmankansalainen Madridissa. Dokumentti seuraa Tatun luomistyötä, pohdintoja kaapista tulemisesta sekä hulvatonta elämäntyyliä. Tatu käy myös juurillaan Ylivieskassa, tapaa vanhempansa ja pohtii avoimesti elämänsä valintoja.
Teema la 28.6. klo 20.30

Teemalauantai: Kaikki Almodóvarista

Teemalauantaissa nähdään ensin espanjalaisen mestariohjaajan Pedro Almodóvarin parhaisiin leffoihin kuuluva Kaikki äidistäni ja sen perään tuore dokumentti elokuvan tekemisestä. Rakkautta, kuolemaa ja seksuaalisuutta tutkiva Kaikki äidistäni on kunnianosoitus paitsi naisille ylipäätään myös aivan erityisesti naisnäyttelijöille. Almodóvar omisti elokuvansa kaikille näyttelijöille, jotka ovat näytelleet näyttelijöitä, kaikille naisille jotka näyttelevät, kaikille miehille jotka näyttelevät naisia, kaikille jotka haluavat tulla äidiksi sekä omalle äidilleen.
Teema la 28.6. klo 21.00

Sisältö jatkuu mainoksen alla