Häähumua ranskalaiseen tapaan. Kuva: Future Film
Häähumua ranskalaiseen tapaan. Kuva: Future Film

Loppaisena pötkötellään ja nautiskellaan laatuleffoista.

Loppiaisen suunnitelmat vielä mietinnässä? Parkkeeraa sohvalle ja varaa käsille paketti nessuja. Loppiaisena telkunkatsojia hemmotellaan poikkeuksellisen hyvillä leffoilla, jotka itkettävät ja naurattavat yhtä aikaa.

Romanttiset hupsut Pariisissa

Midnight in Paris, Nelonen klo 14.30

Woody Allenin viehättävässä romanttisessa komediassa ollaan Pariisissa, joka muuttuu öisin jännittäväksi fantasiamaailmaksi. Owen Wilson esittää menestyvää Hollywood-käsikirjoittajaa Giliä, joka olisi paljon mieluummin vakavasti otettava romaanikirjailija 1920-luvun Pariisissa. Sellaiseksi rakkauden kaupunki muuttuu Gilin öisillä kävelyretkillä, joista yhdellä hän kohtaa suloisen Adrianan (Marion Cotillard). Ongelmana on vain se, että Gilillä olisi nykyajassakin jo morsian.

Allenille tyypilliseen tapaan elokuvassa puhutaan niin maan vietävästi, mutta tällä kertaa suloista hömppää. Charmikas elokuva on Allenin ylistyslaulu Pariisille, ja se voitti ilmestyessään vuonna 2011 parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscarin ja parhaan käsikirjoituksen Golden Globen.

Marion Cotillard ja Owen Wilson kohtaavat Pariisin yössä, jossa on taikaa.
Marion Cotillard ja Owen Wilson kohtaavat Pariisin yössä, jossa on taikaa.

Tanssien tähtiin

Billy Elliot, TV5 klo 18.50

11-vuotias Billy on menettänyt äitinsä ja hän elää köyhässä kaivoskaupungissa yhdessä työttömäksi jääneen isänsä kanssa. Isä toivoo pojasta nyrkkeilijää, mutta Billy haaveilee balettitanssijan urasta. Isä ei voi sietää ajatusta pojastaan kekkuloimassa balettitossuissa, mutta Billy ei luovu unelmastaan vaan tanssii sinnikkäästi vaikeuksista voittoon.

Stephen Daldryn ohjaama draama sijoittuu 1980-luvun Iso-Britanniaan ja kuvitteelliseen pikkukaupunkiin, jossa tanssivaa poikaa ei katsottu hyvällä. Elokuva oli niin arvostelu- kuin katsojamenestysKIN ilmestyessään vuonna 2000. Sittemmin iki-ihanasta hittielokuvasta on tehty myös musikaaliversioita.

Jamie Bell on tanssijan urasta haaveileva Billy.
Jamie Bell on tanssijan urasta haaveileva Billy.

Rakkautta yli kulttuurirajojen

Ranskalaista häähumua, Liv klo 20

Kas, tässäpä komedia, joka on todella ajan hermolla! Claude (Christian Clavier) ja Mariel (Chantal Lauby) ovat ranskalainen, hartaan katolinen aviopari, jolla on neljä kaunista tytärtä. Tyttäret alkavat olla avioitumisikäisiä, mutta valitettavasti vävypojat eivät ole vanhempien mieleen. Yksi toisensa jälkeen tyttäret valitsevat puolisoikseen miehen, jotka edustavat kaikkia mahdollisia uskonnollisuuksia ja kansalaisuuksia – paitsi perinteistä, katolista ranskalaisuutta. Kun sitten nuorin tytöistä avioituu afrikkalaisen kanssa, perheet ja kulttuurit joutuvat todelliselle törmäyskurssille.

Philippe de Chauveronin leffassa väännetääni reippaasti vitsiä rasismista ja ennakkoluuloista, joita tuntuu piisaavan kaikilla kulttuurisesta taustasta riippumatta. Leffa on myös melko tuore, ilmestynyt vasta vuonna 2015. Tätä ei kannata missata!

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia.  Kuva: Yle kuvapalvelu
Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kuva: Yle kuvapalvelu

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa seurataan Miaa ja Jenniä. Kokevatko he  tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan?

IS TV-LEHTI: Kahden suomalaisen naisen tarinat avaavat sitä syvyyttä, johon päihderiippuvaisuus ja masennus uhkaavat pudottaa, vaikka vuosien jälkeen jo näyttäisi paremmalta. Molemmat, Mia ja Jenni, ovat joutuneet luopumaan lapsistaan, ja se on jättänyt syvän jäljen.

Charlotte Lindroosin uudessa dokumentissa lapset eivät ole estradilla, mutta heihin liittyy se, kuinka nousu synkästä kuilusta on kummankin naisen kohdalla tapahtunut. Toki katsotaan myös syihin, miksi kuiluun on kompastuttu: amfetamiini, heroiini, itsetuhoisuus, masennus, rikkonaiset perheet.

Esimerkiksi Mialla, joka kuvailee heroiinia suureksi rakkaudekseen, on muistoja, joissa hän tyttösenä meni kertomaan baariin äidille ja isäpuolelle itkevästä pikkusiskosta. Isäpuoli kantoi raivostuneena kotiin tukasta roikottaen.

Jenni taas masentui lapsensa syntymän jälkeen, eikä osaa pitää haluamallaan tavalla yhteyttä nyt jo murrosikäiseen tyttäreensä. Hän pelkää, mitä tälle on äidistä kerrottu. Koiraa hellivällä Jennillä on kuitenkin unelmia liittyen lapsiin, ja ne auttavat jaksamaan.

Dokumentissa nähdään korvaushoidossa käyviä selviytyjiä, joille pienet onnistumiset ovat suuria askelmia. Kun on kokenut huumepumpulin, on merkityksellisten tunteiden löytäminen perusasioista hankalaa ja erilaista mutta täysin pakollista.

Kokevatko Mia ja Jenni tehneensä oikean ratkaisun luovuttuaan lapsistaan? Hyvin valittu musiikki syventää toivon tunnelmaa mutta muistuttaa myös elämän arvaamattomuudesta.

Docstop: Piikki sydämessä, TV1 ti klo 20.00