Me Naiset
|
Jenni Junkala
Syke-sarjan naiset vasemmalta oikealle: Johanna, joka haluaisi olla lääkäri; maksullisena seuralaisena keikkatöitä tekevä Iiris; lääkekoukussa oleva Marleena ja Lenita, vegetatiivisessa tilassa olevan miehen puoliso. Kuva: Yellow Film/Yle Kuvapalvelu
Syke-sarjan naiset vasemmalta oikealle: Johanna, joka haluaisi olla lääkäri; maksullisena seuralaisena keikkatöitä tekevä Iiris; lääkekoukussa oleva Marleena ja Lenita, vegetatiivisessa tilassa olevan miehen puoliso. Kuva: Yellow Film/Yle Kuvapalvelu

Sairaanhoitajat jakoivat Ylen sairaalasarjalle risuja ja ruusuja.

Ylen uuden Syke-sairaalasarjan viides jakso nähdään tänään. Tavallisen katsojan silmin Syke on lääketieteellisesti uskottava ja hyvin yksityiskohtainen, eikä ihme, sillä sitä on tehty hartaudella.

Yhtä sarjan neljästä päähenkilöstä näyttelevä Iina Kuustonen kertoi Me Naisille lokakuussa, että näyttelijät perehtyivät ennen kuvauksia lääkäreiden ja hoitajien työhön ja pääsivät mukaan seuraamaan kymmeniä erilaisia operaatioita, muun muassa sydänleikkauksia.

– Suu loksahti auki, kun ihmisen rintakehä avattiin ensimmäistä kertaa. Se oli niin epätodellista ja kiinnostavaa. Lääkäreiden ammattitaito on käsittämätöntä. On hienoa asua Suomessa, jossa terveydenhuolto on huippuluokkaa, Iina kehui.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kysyimme kuudelta sairaanhoitajalta, jotka ovat työskennelleet alalla 1–20 vuotta, miltä sarja näyttää ammattilaisen silmin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Moniosaajia pikakelauksessa

Vaikka yksityiskohdat ovat kunnossa, kokonaisuus mättää. Samat hoitajat eivät normaalisti hoida Syke-sairaalan kokoisessa paikassa potilasta päivystyksestä tehon kautta leikkaussaliin. Hoitajat ovat joko päivystyksessä, leikkaussalissa tai teholla, ja jokaisella on oma tehtävänsä. Sarjan sairaanhoitajat tuntuvat hallitsevan kaiken. Eikä oikeassa sairaalassa mikään tapahdu yhtä vauhdilla.

– Ei missään sairaalassa käydä vuoron aikana läpi koko tunneskaalaa. Kohdalle ei osu sydänsiirtoja ja itkeviä omaisia. Hoitajat tekevät paljon perustyötä, joka ei varmasti ole maallikon mielestä niin kiinnostavaa, yksi hoitajista sanoo.

Toinen antaa risuja siitä, että Iina Kuustosen näyttelemä Iiris puhuu omaisille liian ronskisti.

– Humalaisille niin voidaan joskus sanoa, mutta ronski kielenkäyttö ei kuulu hoitajan rooliin.

Ja tätähän jokainen sairaalasarjafani miettii: muhinoidaanko sairaaloissa oikeasti niin paljon, ja onko joka toisella työpaikkaromanssi? No ei. Mutta eihän sarjaa jaksaisi katsoa kukaan, jos se ei olisi kärjistetty ja täynnä mehukkaita juonenkäänteitä.

Näistä sarja sai kiitosta:

Uskomattomat tarinat. ”Koskaan ei voi tietää, millaisia potilaita tulee päivystyksen ovesta. Näin se on sairaalamaailmassakin. Uskomattomia tarinoita!”

Lääkärien ja hoitajien välit. ”Olin mielissäni siitä, että lääkärien ja hoitajien väliset ammatilliset suhteet oli nostettu esille. Sairaala on edelleen todella hierarkinen paikka. Töiden sujuminen on täysin lääkäristä kiinni. Heistä löytyy hyviä poliiseja ja pahoja poliiseja. Erityisesti nuoret kandit ovat koomisia käskyttäessään sairaanhoitajia. Tämä asia on ollut paljon tapetilla, ja on hyvä, että sarjassa se on tuotu karrikoidusti esille. Ongelma ei katoa, ennen kuin siitä puhutaan.”

Taustatyö. ”Sarjasta näkee, että taustoihin on paneuduttu. Kaikki toimenpiteet ovat oikeita.”

Kieli. ”Mikään ei särähdä korvaan. Välillä ulkomaisten sarjojen huonot suomennokset ärsyttävät. Syke-sarjassa puhutaan oikeaa sairaalakieltä.”

Syke klo 21.00, Yle TV2. Keskiviikkoisin esitettävä Syke-jakso ilmestyy Yle Areenaan ennakkokatsottavaksi joka sunnuntai.

Lue myös:


Jaajo Linnonmaalla rooli Syke-sarjassa: näin Iina Kuustonen arvioi radiojuontajan suoritusta


Kovia kokenut yksinhuoltaja ja yliempaattinen hoivaaja – tällaisia ovat uuden Syke-sairaalasarjan hahmot


Iina Kuustonen sydänleikkauksessa tv-roolia varten: "Suu loksahti auki, kun ihmisen rintakehä avattiin"

Sisältö jatkuu mainoksen alla