Outlander-sarjan Clairelle tapahtuu muinaisella kivikehällä suoritetun rituaalin jälkeen jotain selittämätöntä. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Outlander-sarjan Clairelle tapahtuu muinaisella kivikehällä suoritetun rituaalin jälkeen jotain selittämätöntä. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Ihanan romanttinen sarja on kelpo viihdettä.

Diana Gabaldonin kirjoittamaan Matkantekijä-kirjasarjaan kuuluu tätä nykyään kaikkiaan kahdeksan järkälemäistä romaania, joille ei tee minkäänlaista oikeutta kutsua niitä edes tiiliskiven paksuisiksi. Romaaneilla on iso joukko vannoutuneita faneja myös Suomessa, ja monet heistä ovat osanneet jo innolla odottaa tarinasta tehtyä tv-sarjaa. Odotus ei ole ollut turha. Jos Matkantekijä-sarja jotakin on, se on kirjojen maailmalle, tunnelmalle ja henkilöille uskollinen.

Tarina alkaa sodanjälkeisestä Skotlannista, jonne päähenkilö Claire Randall matkustaa miehensä Frankin kanssa uudelle häämatkalle. Sota on erottanut pariskunnan vuosiksi, mutta avioliitossa vaikuttaisi olevan kaikki hyvin, kun Claire ja Frank tutustuvat ylämaan maisemiin ja erityisesti sen historiaan. Kesken loman Claire kuitenkin tempautuu selittämättömästi parisataa vuotta ajassa taaksepäin ja päätyy keskelle brittien ja skottien sotaa. Samalla hänen elämäänsä astuu komea skottiritari Jamie.

Sarja on samalla tapaa kiireetön ja yksityiskohtiin paneutuva kuin kirjatkin, mikä tekee siitä hieman vanhanaikaisen. Sitä kannattelevat kuitenkin huolellinen historiankuvaus ja Clairea esittävän entisen mallin Caitriona Balfen hieno roolityö. Kelpo viihdettä ja – kai se on sanottava – ihanan romanttista.

Outlander – Matkantekijä, TV1 klo 21.05.

Kadonnut-sarjan toinen kausi sukeltaa vanhan lapsikaappaustapauksen syövereihin.

IS TV-LEHTI: Kehutun brittiläisen Kadonnut-rikosdraaman toisella kaudella selvitellään kaappaustapausta yli vuosikymmenen takaa. 11-vuotias Alice Webster katosi jäljettömiin vuonna 2003 Saksassa, missä hänen isänsä oli komennuksilla brittien sotilastukikohdassa. Alice (Abigail Hardingham) palaa takaisin aikuisena ja kertoo olleensa vangittuna yhdessä ranskalaisen Sophie Giroux -nimisen tytön kanssa. 

Eläkkeellä oleva poliisi Julien Baptiste (Tchéky Karyo) alkaa tutkia tapausta uusien johtolankojen ilmestyttyä. Poliisi aloittaa rajat ylittävän yhteistyön löytääkseen Sophien. Julien Baptiste matkustaa Saksaan ja Irakiin löytääkseen vastauksia.

Karyon lisäksi pääosissa nähdään David Morrissey ja Keeley Hawes.

Sarjan ovat luoneet kirjoittajaveljekset Harry Williams ja Jack Williams, jotka ovat muun muassa Liar-sarjan takana.

Kadonnut, 2. kausi (kokonaan) C Moren suoratoistopalvelussa.

 

IS TV-LEHTI: Tokiossa työmatkalla oleva komea ja menestynyt Sebastian (Ebon Moss-Bachrach) edustaa kannattavaa firmaa, jolla pyyhkii erinomaisesti Japanissa. Vaikka bisnekset sujuvat, miehen menneisyydestä kumpuaa syvä suru.

Hotellilla hän jatkuvasti törmää mysteerisen kauniiseen Claireen (Elisabeth Moss). Heidän välillään on selkeää kemiaa. Kaksi vieraassa maassa kohtaavaa amerikkalaista päätyvät viettämään kiihkeän yön. Kaikki ei ole kuitenkaan siltä, miltä näyttää. Molempien menneisyydestä löytyy asioita, jotka ovat enemmän yhteisiä kuin kumpikaan voisi edes kuvitella.

Pääosaa esittävä Moss-Bachrach on näytellyt Girls-sarjassa. Moss on puolestaan nähty muun muassa The Handmaid’s Tale - ja Mad Men -sarjoissa.

Lyhytelokuvan takana ovat Girls-sarjaa tehneet Lena Dunham ja Richard Shepard.

– Halusin tehdä intiimin rakkaustarinan pienen työryhmän kanssa. Halusin, että se on jotain kaunista suoraan sydämestä. Olin onnekas, koska sain näin hyvät näyttelijät ja sijainti on yhtä romanttinen ja mysteerinen kuin tarina itsessään, Shepard on sanonut projektista.

Tokyo Project, HBO Nordic ma 11.12. alkaen