Juha Sipilä ja kumppanit puhuvat hallituksen talouslinjauksista. Kuva: Sanoma arkisto / Kaisa Rautaheimo
Juha Sipilä ja kumppanit puhuvat hallituksen talouslinjauksista. Kuva: Sanoma arkisto / Kaisa Rautaheimo

IS TV-LEHTI: Vajaat 200 poliitikkoa samassa salissa keskustelemassa tuloista, menoista, veroista ja sotesta. Suora Hallituksen talouslinjaukset -lähetys ei kenties kuulosta kaikkien sävähdyttävimmältä televisioviihteeltä.

Juha Sipilän (kesk) hallituksen ja opposition jokakeväinen keskustelu hallituksen talouslinjauksista tarjoaa kuitenkin tällä kertaa varsin viihdyttävän roolileikin. Konnista on nimittäin hetkessä tullut sankareita.

Oppositiojohtajat kuten Antti Rinne (sd) ja Li Andersson (vas) ovat edellisinä vuosina päässeet tylyttämään hallitusta: kaikista leikkauksista ja kikyistä huolimatta työttömyys on korkealla, Suomi velkaantuu ja eriarvoisuus kasvaa.

Vuoden aikana asiat ovat kääntyneet päälaelleen. Nyt eduskuntasalissa kameroiden edessä paistattelevat ministerit, jotka ovat saavuttamassa mahdottomaksi väitettyä työllisyystavoitettaan – oli se täysin heidän omaa ansiotaan tai ei.

Sipilä, Petteri Orpo (kok) ja kumppanit ovat jättämässä julkisen talouden seuraavalle hallitukselle tilanteessa, joka näyttää pitkästä aikaa edes siedettävältä. On kiinnostavaa nähdä, kuinka kekseliäitä lyömäaseita oppositio tällaisessa tilanteessa enää hatustaan loihtii.

Perinteiset roolit voivat jopa kääntyä ylösalaisin, sillä Antti Rinne on jo syyttänyt ”kirstunvartijapuolueen” eli kokoomuksen ja muun hallituksen politiikkaa liian avokätiseksi.

Poliittisen näytelmän lisäksi tarjolla on myös tärkeää asiaa: eduskuntavaalit lähestyvät, ja nyt äänestäjä voi jo päätellä päättäjien puheenvuoroista, minkälaisia päätöksiä he ensi vaalikaudelle lupaavat.

Hallituksen talouslinjaukset, TV1 ti klo 14.00