Chris (vas.) on porukan huolettomin tyyppi, joka saa katsojankin nauramaan. Vilde (toinen vasemmalta) on sympaatinen säätäjä, jolle syntyy helposti pakkomielteitä niin pojista kuin omasta ulkonäöstäkin. Eva on itsenäinen pohdiskelija, joka osaa silti ilon irti. Noora on maailmaa nähnyt, oman arvonsa tunteva, herkkä tunneälykkö. Hän on tottunut pärjäämään yksin. Sana on porukan henkinen johtaja, jolla on kova kuori. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Chris (vas.) on porukan huolettomin tyyppi, joka saa katsojankin nauramaan. Vilde (toinen vasemmalta) on sympaatinen säätäjä, jolle syntyy helposti pakkomielteitä niin pojista kuin omasta ulkonäöstäkin. Eva on itsenäinen pohdiskelija, joka osaa silti ilon irti. Noora on maailmaa nähnyt, oman arvonsa tunteva, herkkä tunneälykkö. Hän on tottunut pärjäämään yksin. Sana on porukan henkinen johtaja, jolla on kova kuori. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Norjalainen teinisarja Skam on niin uskottava, että se koskettaa myös aikuista katsojaa. Pakahduttavaa!

Tätä moni teini – ja nuori aikuinen – on varmasti odottanut. Sarja, joka kertoo kaikesta tärkeästä: ystävyydestä, rakkaudesta, seksistä, juhlimisesta, pettämisestä, itsensä etsimisestä. Ja tekee sen vieläpä niin uskottavasti ja realistisesti, ettei katsojan tarvitse vaipua myötähäpeään.

Yle on ylistänyt, että Norjan yleisradio NRK on onnistunut lähes täydellisesti Skam-nimisessä (suom. häpeä) sarjassa. Totta puhuvat. Se todellakin on onnistunut lähes mahdottomassa ja tavoittanut teinit tähän mennessä niin Norjassa, Ruotsissa kuin Tanskassakin. Lisäksi oikeudet amerikkalaisversioon on jo myyty.

Yle Areenaan kaksi ensimmäistä kautta ilmestyivät runsas viikko sitten. Katsoimme molemmat kaudet. Vaikka teinit ovatkin pääkohderyhmä, sarjaan koukuttuminen ei katso ikää. Nuoret näyttelijät ovat loistavia, ja hahmot harvinaisen uskottavia. Käsiteltävät teematkin, rakkaus, ystävyys, seksi, itsensä tunteminen ja niin edelleen, koskettavat minkä ikäistä tahansa. Toki sarja voi saada kypsemmän katsojan tuntemaan itsensä vanhaksi, mutta on sitä omaa nuoruuttaan kiva joskus muistella.

Eva ja hänen poikaystävänsä Jonas. Kaikilla keskeisillä roolihahmoilla on omat tilit Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. Kuva: Yle kuvapalvelu
Eva ja hänen poikaystävänsä Jonas. Kaikilla keskeisillä roolihahmoilla on omat tilit Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä. Kuva: Yle kuvapalvelu

Ensimmäisellä tuotantokaudella seurataan Evan (Lisa Teige) elämää. Eva asuu käytännössä joka toisen viikon yksin, sillä äiti matkustaa paljon työnsä takia. Evalla on ihana poikaystävä Jonas, mutta suhdetta kalvaa nuoren ihmisen epävarmuus ja mustasukkaisuus. Eva on myös uusi koulussa ja joutuu rakentamaan ystävyyssuhteensa tyhjästä. Kun ystäviä alkaa löytyä, katsoja pääsee kurkistamaan viiden tytön muodostaman porukan sielunmaisemaan ja sekoiluihin – ihan tavallisten nuorten elämään.

Toisella kaudella pääroolissa on Evan ystävä Noora (Josefine Frida Pettersen). Ainut lapsi, joka asuu kommuunissa, koska vanhempia kiinnostavat enemmän oma ura ja seksielämä kuin tyttären asiat. Hän on tyttöporukan kypsimpiä, mutta Nooran ongelma on se, että hän yrittää selvitä kaikesta yksin.

Toisella kaudella on niin suuria tunteita, että vain jääkylmän ihmisen sydän voi olla pakahtumatta. Miten vaikeaa, söpöä ja aitoa voikaan nuori lempi olla!

Skam vain Yle Areenassa.

ZinniAnna

Tätä ei kannata missata! Teinisarja Skam koukuttaa myös aikuisen

Ihan mahtava sarja! Jäin koukkuun heti. Katson jo toista kertaa kaikki kolme tuotantokautta viikon sisällä. Ja töissäkin on pitänyt käydä ja tehdä ylitöitä. Odotan innolla neljättä tuotantokautta. Sarja on aivan kuin minulle tehty! Olen vain 40 vuotta kohderyhmää vanhempi! 😀 Loistavan luonnolliset näyttelijät! Katso ihmeessä itse, niin huomaat! Paras sarja ikinä! Suosittelen!
Lue kommentti

Uutuussarjassa Lea, 74, ja Pentti, 91, haluavat oppia tietokoneen käyttöä. Apuun saapuu muotiblogaajana tunnettu naaG.

IS TV-LEHTI: 91-vuotias Pentti on yksi tulevan kevään tv-tähdistä uutuusohjelmassa Seniorit somessa.

Pentti haluaa oppia käyttämään paremmin internetiä – erityisesti hän haluaisi oppia lähettämään valokuvia sekä soittamaan videopuheluita omalle rakkaalleen Lealle, 74.

– Pentille pitäisi saada Skype. Se on asennettu sinne koneelle, mutta se ei ole jotenkin toiminnassa, Lea selvittää uutuusohjelmassa.

”Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este.”

Pentti ja Lea saavat apua nettiajan konkarilta, videobloggaaja eli tubettaja Janne Naakalta. Hän on yksi niistä nuorison fanittamista tubetähdistä, jotka opettavat kevään aikana senioreita netin käytössä.

– Tämä on tosi pinnalla oleva aihe, kun monesti seniorit jäävät asioiden ulkopuolelle, sillä monet asiat tapahtuvat nykyään netissä, Janne sanoo.

– Hienoa ohjelmassa on myös se, että saan viettää aikaa senioreiden kanssa. Vaikka opetan heitä, uskon, että opin heiltä jopa itse enemmän.

Pentti ja Lea osoittautuvat niin mainioiksi senioreiksi, että Janne haluaisi tehdä heistä jopa tubettajia. Kumpikin osoittautuu hyvin humoristiseksi persoonaksi.

– Voin itsekin ottaa oppia 91-vuotiaan Pentin elämänasenteesta: hän on niin myönteinen kaikessa, ja netin opettelussakin hän on ollut tosi kärsivällinen, Janne kehuu.

Netin opettelussa lähdetään liikkeelle ihan perusasioista, sillä Pentillä ja Lealla on monta pulmaa.

– Me jäämme ihan nuijiksi, kun tulee pienikin este. Emme pysty sitä ratkaisemaan. Kun yritän googlata jotain, niin olen ihan torvi niissä asioissa, kiteyttää Lea ongelmat.

”Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena.”

Facebook nousee myös pariskunnan keskustelunaiheeksi.

– Penallahan tuo Facebookin käyttö on hyvin vilkasta. Siellä tulee sydämiä, ja naiset laittaa Penalle, että ihana Pena, Lea kertoo.

– Mutta olen sanonut niille, että ei saa laittaa, kun olen yhden naisen mies, Pena jatkaa.

61 vuotta aviossa ollut Pentti oli pitkään yksin vaimonsa kuoltua, mutta lähti lopulta lastensa painostuksesta ulos seuraelämään ja löysi Lean.

He ovat pitäneet yhtä kuusi vuotta ja vierailevat toistensa luona päivittäin. Nyt he haluaisivat oppia soittamaan toisilleen videopuheluita.

Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Janne tuo pariskunnalle tabletit, joilla Pentti ja Lea opettelevat FaceTime -puheluita ja muiden applikaatioiden käyttöä, kunhan oppivat ensin tabletin pyyhkäisytekniikan ja saavat laitteen auki. Yhdessä he myös miettivät, millaisilla filttereillä Pentti saisi rypyt häviämään.

Erityisen iloisiksi Lea ja Pentti tulevat, kun he tekevät yhteisen YouTube-videon Jannen kanssa.

– Näitä haluamme tehdä lisää!

Seniorit somessa, TV1 to klo 20.00

Tubettaja Janne Naakan vinkit netin opetteluun:

1. Hanki toimivat laitteet.

Jos kotona on useampi laite, laitteiden on hyvä olla samanmerkkiset, jotta ne saa synkronoitua helposti keskenään.

2. Muista kärsivällisyys.

Vaikka joku asia menisi väärin, älä mene paniikkiin äläkä painele kaikkia nappuloita. Se pahentaa tilannetta.

3. Pyydä rohkeasti apua.

Uuden laitteen tai toiminnon opettelu on kaikille aluksi vaikeaa. Monille voi olla iso kynnys opetella uusi asia, mutta pyydä rohkeasti apua.

Georg Elser yritti murhata Hitlerin vuonna 1939. Oliver Hirschbiegelin draama pohtii, toimiko Elser yksin.

IS TV-LEHTI: Oliver Hirschbiegelin ohjaama Elser (2015) on yksi lukemattomista Adolf Hitlerin murhayrityksistä kertovista elokuvista – ja yksi niistä lukuisista, joiden varsinaisista lopputuloksista jälkimaailmalla ei ole paljon epäselvyyttä.

Kenties sen vuoksi ohjaaja hoitaa elokuvassa attentaatin pois melkein alta aikayksikön – ja keskittyy sen jälkeen kertomaan tekijästä ja hänen taustoistaan.

Hirschbiegel nousi kuuluisuuteen Hitlerin viimeisistä vaiheista kertovalla ohjaustyöllään Perikato (2004). Tuskin minkään elokuvan materiaalia on kierrätetty niin paljon nettilevityksessä kuin Perikatoa ”Hitler kuulee”-variaatioiden merkeissä.

Menestyksen jälkeen Hirschbiegel suuntasi englanninkielisille markkinoille, mutta monen kaltaisensa tavoin otti enempi takkiinsa esimerkiksi meilläkin nähdyllä tv-elokuvalla Dianasta (2013). Sen jälkeen on varmasti tuntunut hyvältä vaihtoehdolta palata Hitler-filmien pariin.

Georg Elserin (vetoava Christian Friedel) toteuttama murhayritys tapahtui marraskuussa 1939 Münchenissä. Monissa maissa Hirschbiegelin elokuvaa on levitetty nimellä ”13 minuuttia”: sen verran attentaatti kesti ennen kuin muun maailman harmiksi epäonnistui – kun Hitler ehti poistua paikalta.

Toimiko Elser yksin? Tätä katsojien melko varmasti tietämää seikkaa hänen natsikuulustelijansa selvittävät lopun elokuvaa samalla kun takaumissa kerrotaan hänen vaiheistaan pienen maalaiskylän kelloseppänä ja soittoniekkana.

Valitettavasti kokonaistarina natsismin noususta ja myös rakastettunsa puolesta kamppailevan Elserin vastarinnasta ei ole kovinkaan vivahteikas. Elokuva myös jättää harmittavia aukkoja. (110)

Elser, Teema & Fem ke klo 22.00