Klassikkoelokuvan pääparin välillä kipinöi ja hehkuu. Kuva: Yle Kuvapalvelu
Klassikkoelokuvan pääparin välillä kipinöi ja hehkuu. Kuva: Yle Kuvapalvelu

22-vuotias Lauren Bacall ja 44-vuotias Humphrey Bogart rakastuivat elokuvan kuvauksissa – ja se näkyy.

IS TV-LEHTI: William Faulkner oli muokkaamassa käsikirjoitusta toisen Nobel-kirjailijan Ernest Hemingwayn Kirjavasta satamasta, jonka Howard Hawks ohjasi viihdyttäväksi, ikimuistoiseksi seikkailufilmatisoinniksi.

Vanhan sanonnan mukaan hyvästä kirjasta harvoin syntyy hyvää elokuvaa, mutta huonosta sellaisen voi tehdäkin.

Hawks löi kaverinsa Hemingwayn kanssa vetoa, että ”pystyy tekemään hyvän elokuvan tämän huonoimmasta romaanista”. Loppu on elokuvahistoriaa, vaikka monilla oli tuloksessa nielemistä – ei vähiten siksi, että alkuperäistekstistä ei jäänyt paljon jäljelle.

Elokuvassa ollaan ranskalaisten petturihallituksen isännöimällä Martiniquen saarella, Ranskan miehityksen jälkeisessä ajassa 1940. Humphrey Bogart näyttelee kalastusvenettään vuokraavaa amerikkalaista Harry Morgania, joka ei halua sitoutua millekään puolelle. Lauren Bacall esittää saarelle joutuvaa jenkkityttöä Marieta.

Kyse on taas hawksilaiseen malliin moraalisesta ristiriidasta, itsekunnioituksesta ja vastuusta sekä miehen ja naisen välisestä tasa-arvoisesta suhteesta.

Hehkunsa Kirjava satama saa Bogartin ja Bacallin yhteispelistä. Enemmän henkilökuviin ja dialogiin kuin tapahtumiin tukeutuva elokuva kipinöi kaksikon välien lämmetessä. Elokuva synnytti oikeankin rakkaustarinan: tutustuminen 22-vuotiaaseen ex-malliin Bacalliin muutti 44-vuotiaan Bogartin loppuelämän.

Elokuvassa kuultaviin legendaarisen nokkeliin dialogiriveihin ei todellisuudessa tarvittu Nobel-kirjailijoita: Bacall, Bogart ja Bacalliin ilmeisesti yhtä rakastunut Hawks improvisoivat niitä kuvausten aikana.

Kirjava satama, Teema su klo 18.00

 

Putous palaa ruutuun jo 9. kerran. Sen kunniaksi on aika muistella Armi Toivasen, Krista Kososen, Aku Hirviniemen ja muiden vanhojen Putous-tähtien sketsihahmoja.

Putous-ohjelman 9. kausi alkaa MTV3:lla la kello 19.30.

Brittisarjan seitsemännen kauden jaksoissa pohditaan tuttuja teemoja –  Adam päättää ottaa seuraavan askeleen suhteessaan ja David havittelee seurapiirikaunotarta.

IS TV-LEHTI:  Apua! Joko Tina (Leanne Best) on tullut raskaaksi? Ja menettääkö Adam (James Nesbitt) jälleen puolisonsa, kun synnytys alkaa hurjalla tavalla? Yhtäkkiä tosin ollaan hulvattomassa musikaaliesityksessä, jolloin katsoja aavistaa, ettei kaikki ole ehkä sitä, miltä näyttää.

Brittiläisen Rimakauhua ja rakkautta -sarjan (Cold Feet) uusi seitsemäs kausi alkaa hauskasti ja jatkuu sympaattisena jaksona, joka tarjoaa hyvää mieltä ja välillä liikutuksenkin hetkiä.

On hienoa, ettei Mike Bullenin luoma sarja ole menettänyt tenhoaan, vauhtiaan eikä sympaattisuuttaan, vaikka näyttelijäporukka on keski-ikäistynyt kunnolla.

Sarjan uuden kauden kaikki seitsemän jaksoa julkaistiin jo C Moressa kerralla, mutta nyt lineaarisenkin television katsojat pääsevät mukaan.

Adam ja Tina ovat siis pari. Juonikuvion pystyi näkemään heti, kun he tapasivat toisensa viime kaudella, jolloin rakastettu sarja palasi kotikatsomoihin 13 vuoden tauon jälkeen. Tuolloin Adam oli kuitenkin menossa naimisiin aivan toisen naisen kanssa.

Nyt podetaan rimakauhua siitä, pitäisikö uusi suhde nostaa seuraavalle tasolle. Keskeisiä kysymyksiä pohditaan myös ystävyyssuhteiden merkityksestä ja urakäänteistä, joissa tapahtuu melkoisia yllätyksiä.

Mainion purevasti tarinassa komppaa mukana viime kaudella isoon rooliin nostettu jälkikasvu aivan omine rimakauhuineen.

Viisikymppisten Adamin, Jennyn (Fay Ripley), Peten (John Thomson), Karenin (Hermione Norris) ja Davidin (Robert Bathurst) elämä on siis yhtä draamaa ja komediaa edelleen Manchesterissa.

Mahtava uutinen on se, että sarjasta on tekeillä tänä keväänä myös kahdeksas kausi.

Rimakauhua ja rakkautta, MTV3 la klo 21.00